Οι προεκλογικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων στα μείζονα προβλήματα του χώρου της Υγείας


Οι προεκλογικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων στα μείζονα προβλήματα του χώρου της Υγείας

Τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για τα μείζονα προβλήματα της Υγείας, παρουσίασαν συνοπτικά οι εκπρόσωποί τους σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΙΣΑ.

Αποκαλυπτική ήταν εκδήλωση που διοργάνωση την Πέμπτη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), προκειμένου να προβληθούν οι θέσεις των κομμάτων για τον χώρο της Υγείας.

Προλογίζοντας το “debate”, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ρώτησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, τη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας και τους ανασφάλιστους.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τοποθετήθηκαν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για διάλυση του συστήματος Υγείας από τα μνημόνια.

Η κατάσταση – είπε – είναι τραγική λόγω και των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει δέσμευση της Βουλής να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τη διαχείριση των τιμών των φαρμάκων, τη χρήση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και την ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικών παραπεμπτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, για τον ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η διαμόρφωση πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας και ένας ολοκληρωμένος χάρτης Υγείας.

Για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι είναι σε συνάρτηση με την καταπολέμηση της διαφθοράς, την επάρκεια του φορολογικού συστήματος. Όλο ο σχεδιασμός αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει με ορθολογικό τρόπο.

Για την πρωτοβάθμια είπε πως είναι προς δημοσίευση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για το πώς δομείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπληρωματικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Πρέπει να υπάρξουν μονάδες αναφοράς που θα εφημερεύουν, να γίνει μετεξέλιξη των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και να γίνει επανίδρυση ορισμένων θεσμών που καταργήθηκαν.

Η συνταγογράφηση θα έπρεπε να γίνει με σεβασμό της ιατρικής δεοντολογίας. Πρέπει να υπακούει σε κανόνες, να είναι με βάση πρωτόκολλα δεσμευτικά, να γίνεται με διαφάνεια.

Θα στηριχθεί η εγχώρια και δημόσια φαρμακοβιομηχανία και θα γίνει εθνική φαρμακαποθήκη. Οι χρόνια πάσχοντες να έχουν μηδενική συμμετοχή.

ΝΔ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι με τα μνημόνια περάσαμε από την εποχή της κατσαρίδας σε ένα αίτημα για ολοκληρωμένη πολιτική Υγείας.

Το σύστημα όλο αυτό το διάστημα άντεξε. Παραδώσαμε ένα σύστημα με λιγότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, παραδώσαμε σύστημα επαρκώς χρηματοδοτημένο, με εγκεκριμένες προσλήψεις εγκεκριμένες.

Τώρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε κονδύλια και να χάσουμε την έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτήρισε κεντρικό θέμα τη χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ. Πρότεινε μεταρρυθμίσεις, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (claw – back) θα φτάσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Για την πρωτοβάθμια χαρακτήρισε θεμελιώδη την υλοποίηση του συστήματος του οικογενειακού γιατρού, λέγοντας ότι χρειάζονται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Για το φάρμακο ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

ΚΚΕ

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Ηλίας Σιώρας ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

Έχουμε μείωση του προσδόκιμου και αύξησης της παιδικής θνησιμότητας. Θα έρχονται συνεχώς μνημόνια όσο η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Είναι χυδαία υποκρισία όταν λέμε ότι δεν είναι εμπόρευμα. Την έχουν καταντήσει έτσι οι πολυεθνικές.

Χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων. Πρώτος στόχος να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημόσιο σύστημα.

Έχουμε – είπε – 440 ιατρεία του ΙΚΑ, 15 Κέντρα Υγείας στην Αττική, 200 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, αλλά όλα αυτά υπολειτουργούν.

Τάχθηκε υπέρ του κρατικού φαρμάκου, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Λαοπόδης είπε ότι πρέπει να δούμε πώς θα διασώσουμε το κράτος – πρόνοιας.

Πρότεινε καθολικότητα του συστήματος ως προς του πόρους και αναλογικότητα των πληρωμών.

Το ΑΦΜ θα πρέπει να είναι κριτήριο συμμετοχής στο κοινωνικό κράτος, σε μια κοινωνία που αυξάνεται το γήρας, η ανασφάλιστη εργασία.

Για τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να διατηρηθεί η τριμερής χρηματοδότηση.

Για λόγους εθνικού συμφέροντος – είπε – πρέπει να υποστηρίξουμε τα γενόσημα με ονομαστική καταγραφή, όχι με βάση τη δραστική.

Να ενσωματώσουμε, επίσης, την κλινική έρευνα στα νοσοκομεία που φέρνει σημαντικούς πόρους.

ΛΑΕ

Ο Μιχάλης Μπλέτσιος από τη ΛΑΕ είπε ότι δεν υπάρχει προοπτική με το μνημόνιο και πως το χρέος είναι επονείδιστο.

Η Υγεία – σημείωσε – είναι πάνω από το μνημόνιο και πρέπει να γίνει διαγραφή χρέους.

Η μόνη λύση δημόσιο σύστημα Υγείας. Το σύστημα Σιμάσκο που εφαρμόστηκε στη Σοβιετική Ένωση είναι η μόνη λύση.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι η βάση του συστήματος και να υπάρχει λειτουργική διασύνδεση με νοσοκομεία.

Τάχθηκε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, λέγοντας ότι μπορούν να γίνουν συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους γιατρούς όσο υπάρχει ιδιωτικός τομέας.

Η ΛΑΕ είναι υπέρ φτηνού και ποιοτικού φαρμάκου, σημειώνοντας ότι η τρόικα είναι υπέρ του φτηνού γενοσήμου και της δραστικής ουσίας.

Δ.Κ.