Οι προμηθευτές έπαιξαν με τις ζωές 580 ασθενών

Δραματικό SOS εξέπεμψαν σε 580 περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τις τρεις τελευταίες ημέρες του «εμπάργκο». Καλούσαν τους προμηθευτές αναλώσιμων των νοσοκομείων να χορηγήσουν εκτάκτως, ακόμα και μέσα στη νύχτα, απαραίτητα υλικά, γιατί κινδύνευαν ζωές.

Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν εντοπίζονται κυρίως σε αναλώσιμα αιματολογικών εργαστηρίων και αντιδραστήρια εξετάσεων, που ήταν απαραίτητα στις διαγνώσεις για να προχωρήσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης, σε αναλώσιμα χειρουργείων για ορθοπεδικές επεμβάσεις, κυρίως σε επείγοντα περιστατικά με τραυματίες. Από τα καρδιολογικά τμήματα σημειώθηκαν ελλείψεις σε στεντ και βηματοδότες.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον Ευαγγελισμό, καρδιολογική κλινική χρειάστηκε εκτάκτως 3 βηματοδότες. Η διοίκηση έδωσε την έγκριση να γίνει έκτακτη προμήθεια. Το παρατηρητήριο τιμών όρισε το κόστος σε 2.850 ευρώ.

Στη συνέχεια, το νοσοκομείο απευθύνθηκε στους προμηθευτές, όπου η τιμή που απαιτήθηκε ήταν 3.800 ευρώ! Ενας δραματικός κύκλος τηλεφωνημάτων έφερε αποτέλεσμα, έστω και δαπανηρό…

Μοχλός πίεσης. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μείζον ηθικό θέμα, να «παίζεται» στη διάρκεια του «εμπάργκο» ακόμη και η ζωή των ασθενών (!), ως μοχλός πίεσης για να εισπραχθούν χρέη των νοσοκομείων της τελευταίας 6ετίας.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, που οι διοικήσεις εκλιπαρούσαν για έκτακτη προμήθεια υλικών, όπως π.χ. στην περίπτωση των δεκαπέντε ατόμων που έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση στο Ασκληπιείο Βούλας και χρειάζονταν επειγόντως τα απαραίτητα φίλτρα, συγκεκριμένος προμηθευτής έκρινε ότι ήταν κατάλληλη ώρα να θέτει εκβιαστικά τον όρο, πρώτα να πληρωθεί και μετά να παραδώσει τα υλικά.

Σύμφωνα με περιγραφές του προσωπικού, μετά έναν ιδιαίτερα… έντονο τηλεφωνικό διάλογο, που κυριαρχούσαν εκατέρωθεν φράσεις του στυλ «εσείς θα έχετε την ευθύνη αν χαθούν ζωές», ήρθαν τελικά στο νοσοκομείο τρεις κούτες με υλικά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κατήγγειλε απίστευτα περιστατικά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με «κρίσιμες» καθυστερήσεις από έλλειψη αναλώσιμων, ακόμη και σε χειρουργεία που δεν έπαιρναν αναβολή.Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η αποκάλυψη που μας έκανε γιατρός, που συνομίλησε, στο πλαίσιο του «διαλόγου» για έκτακτη προμήθεια υλικών, με στέλεχος προμηθεύτριας εταιρείας, το οποίο του είπε: «Αν η κυβέρνηση μάς εξοφλήσει τα έως τώρα χρέη, μπορούμε πλέον, να κοστολογούμε τις προσφορές μας προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έως και στο 50% των σημερινών τιμών»…

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Οργή και έντονες αντιδράσεις από ασθενείς και συγγενείς τους

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στα νοσοκομεία, είναι οι περιπτώσεις που σταχυολογούμε από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι συγγενείς και οι ίδιοι οι ασθενείς, δεν κατάφερναν να συγκρατούν πάντα την ψυχραιμία τους και μετέφεραν τον εκνευρισμό τους στο προσωπικό και τους γιατρούς. Εκείνοι με τη σειρά τους έθεταν πιεστικά προς τις διοικήσεις αιτήματα έκτακτης προμήθειας απαραίτητων υλικών και οι διοικήσεις προσπαθούσαν να βρουν λύση.

Στην καρδιολογική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ο καρδιολόγος Βλάσιος Πυργάκης μας είπε ότι «κάποιες ελλείψεις σε στεντ και γάζες, αντι­­­­­­­­­με­­­τωπίσθηκαν εσωτερικά, με δανεισμό από άλλες κλινικές». Στον «Αγιο Σάββα», τέλος, «γίνονταν κανονικά οι χημειοθεραπείες», όπως μας ενημέρωσε ο γιατρός Κώστας Μπερού­­­κας, τόσο στις πρωινές όσο και στις απογευματινές βάρδιες. Το ίδιο μας είπαν και γιατροί από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Χρέη νοσοκομείων

Παράνομη η ρύθμιση Αβραμόπουλου

Μια προμήθεια υλικών οστεοσύνθεσης από το νοσοκομείο του Κιλκίς υπήρξε η αφορμή για να εκδοθεί απόφαση από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έκρινε παράνομη τη νομοθετική ρύθμιση του Δ. Αβραμόπουλου, για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από τις προμήθειες υλικών με εξαιρετικές διαδικασίες», χωρίς διαγωνισμούς.

Η τροπολογία που υπέγραφαν οι υπ. Οικονομίας και Υγείας είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2009 για να αντιμετωπισθεί «η αθρόα εφαρμογή των εξαιρετικών αυτών διαδικασιών, με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις συμβάσεων και την προμήθεια υλικών με βάση κοινές υπουργικές αποφάσεις?».

Στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) ήρθε στις 21/10/2009 η υπόθεση του νοσοκομείου Κιλκίς, με δεδομένη την απόφαση του τμήματος του ΕΣ, η οποία απέρριπτε την έγκριση για αναδρομική πληρωμή δαπάνης, για προμήθεια υλικών, εκτός της νόμιμης διαδικασίας. Το Ελεγκτικό απέρριψε και πάλι το αίτημα, ενώ παράλληλα έκρινε και το διάταγμα της ρύθμισης Αβραμόπουλου άκυρο(!), με ελλιπή αιτιολόγηση, αντισυνταγματικό και αντίθετο στην κοινοτική νομοθεσία!

Είναι γνωστό ότι ήδη από την περίοδο του Νικήτα Κακλαμάνη στο υπ. Υγείας, με την απελευθέρωση της λίστας φαρμάκων χάθηκε ο έλεγχος των δαπανών, ενώ αντί για τους διαγωνισμούς προμηθειών που έκαναν έως τότε οι υγειονομικές περιφέρειες, δημιουργήθηκε η ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας), που άλλαξε σε 2 χρόνια τρεις προέδρους, δεν είχε στελέχωση και δεν κατάφερε να διεκπεραιώνει έγκαιρα όλους τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Οταν πλέον δημιουργήθηκε χάος, παρακάμφθηκε η ΕΠΥ και οι προμήθειες γίνονταν με παρατάσεις ληγμένων από χρόνια συμβάσεων ή απευθείας παραγγελίες. Ετσι φτάσαμε, από το 2005, στο χρέος των 6,2 δισ. ευρώ των νοσοκομείων. Παραμένει άγνωστο αν αυτό το δεδικασμένο δημιουργήσει προβλήματα και στην όποια νομοθετική ρύθμιση προωθείται τώρα, καθώς οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες γίνονταν οι προμήθειες των νοσοκομείων, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα εντάλματα πληρωμής για το ύψος των χρεώσεων -ήδη δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν τεράστιες υπερβάσεις- έχουν κριθεί παράνομες και… εξακολουθούν (;) να παραβιάζουν, σύμφωνα με το ΕΣ, θεμελιώδεις κοινοτικούς κανόνες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ