Οι προσλήψεις έμειναν… δέσμευση

Η διαδικασία για την ενίσχυση των νοσοκομείων με 2.000 γιατρούς δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό συνεχίζουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι προσλήψεις 2.000 γιατρών για τις οποίες έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί. Αποτέλεσμα είναι νευραλγικά τμήματα νοσοκομείων, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καρδιολογικά και αναισθησιολογικά τμήματα, να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της υποστελέχωσής τους.

Ενώ στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας για τη Συλλογική Σύμβαση των γιατρών προβλέπονται 2.000 προσλήψεις νέων γιατρών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 (1.500 ειδικευμένων και 500 ειδικευόμενων), 40 ημέρες πριν από τη λήξη της διορίας, δεν έχει γίνει ούτε ο καθορισμός των αναγκών από την κοινή Επιτροπή Προσλήψεων υπουργείου Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών. Η επιτροπή συνεδριάζει αύριο για δεύτερη φορά και αναμένεται το υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει στοιχεία για τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνάντηση των μελών της, που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, το υπουργείο είχε εμφανιστεί μάλλον «αδιάβαστο», αφού δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία. Τη δική της καταμέτρηση των αναγκών έχει αρχίσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Οπως είπε στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Nοσοκομείου Τρικάλων και μέλος της Επιτροπής Προσλήψεων -εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ- κ. Σάκης Παπαδόπουλος, «έχουν απαντήσει 76 νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, που έχουν «ζητήσει» συνολικά 2.007 ειδικούς γιατρούς και 907 ειδικευόμενους. Επιπλέον, απάντησαν 63 Κέντρα Υγείας που ζητούν 208 γιατρούς. Εάν απαντήσουν όλα τα νοσοκομεία, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός γιατρών που θα ζητήσουν θα αγγίζει τις 4.500». Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι μεγαλύτερες ανάγκες για γιατρούς είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας -σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση της ΟΕΝΓΕ χρειάζονται 69 νέες προσλήψεις μόνο για τις μονάδες αυτές-, Μονάδες Νεογνών, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, καρδιολογικές κλινικές, αναισθησιολογικά και παιδιατρικά τμήματα, ενώ 12 νοσοκομεία ζητούν γιατρούς για να λειτουργήσουν αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Η καταμέτρηση των αναγκών από τις ενώσεις των γιατρών έγινε με τη λογική της στελέχωσης τμημάτων, ώστε οι γιατροί να πραγματοποιούν έως 7 ενεργές εφημερίες μηνιαίως (σήμερα σε νοσοκομεία της περιφέρειας γιατροί πραγματοποιούν έως και 10-12 εφημερίες). Ο περιορισμός αυτός περιλαμβάνεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2009, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα μάλλον δεν θα τηρηθεί, αφού για διορισμό σε μία θέση από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί από την Επιτροπή Προσλήψεων έως τη στιγμή που θα γίνει δημοσίευση σε ΦΕΚ απαιτούνται τέσσερις μήνες.