Οι πρώτες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις στα μέτρα

Των Κωνσταντινου Zουλα – Bασιλη Nεδου

Πέραν των πολιτών, η κυβέρνηση μάλλον θα κληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να πείσει και το ίδιο το κόμμα που τη στηρίζει για την αναγκαιότητα και κυρίως τον δίκαιο χαρακτήρα των έκτακτων μέτρων που εξήγγειλε αιφνιδίως προχθές ο πρωθυπουργός. Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτές που κατ’ εξοχήν εκπροσωπούσαν μια ηπιότερη προσαρμογή, όπως ο κ. Χρ. Παπουτσής, απέφυγαν χθες οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ακόμη και η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της. «Από τη στιγμή που εξαγγέλλονται μέτρα από τον πρωθυπουργό, εξυπακούεται ότι είναι συλλογικές μας αποφάσεις», είπε, πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «αν το βάρος το σηκώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, τότε νομίζω ότι όλοι θα θέλουν να συνεισφέρουν». Η προσεκτική στάση της κ. Κατσέλη, που υπονόησε ότι το φορολογικό ν/σ είναι αυτό που καλείται να «πείσει» τους πολίτες για τον δίκαιο χαρακτήρα των μέτρων, δεν πέρασε απαρατήρητη. Πόσω μάλλον όταν κι άλλα στελέχη εξέφραζαν την άποψη ότι με την εξειδίκευση των μέτρων τη Δευτέρα οι υπόγειες μέχρι στιγμής αντιδράσεις πιθανώς θα εκδηλωθούν, καθώς τις εξαγγελίες δεν θα τις κάνει πλέον ο πρωθυπουργός αλλά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών περιήλθε στη δύσκολη θέση να εξηγήσει «γιατί δεν εντάχθηκαν εξαρχής τα νέα μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προκειμένου να αποτραπούν οι διεθνείς κερδοσκοπικές πιέσεις». Με τις απαντήσεις του στο Mega δεν διέψευσε ότι οι σκληρές αποφάσεις επί της ουσίας επεβλήθησαν από τις αγορές, πιθανώς και λόγω της κυβερνητικής αναβλητικότητας. «Δεν αλλάξαμε πολιτική, προσαρμόσαμε την πολιτική μας στις νέες συνθήκες», ήταν το σχόλιό του.

Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκαν και άλλοι υπουργοί. «Οταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες», είπε ο κ. Γ. Ραγκούσης, «στηρίζω τον πρωθυπουργό με όλες μου τις δυνάμεις», υπερθεμάτισε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, ενώ πιο διακριτική ήταν η κ. Διαμαντοπούλου η οποία υπαινίχθηκε ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν νωρίτερα. «Οσο δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συγκεκριμένα μέτρα τόσο τα μέτρα αυτά θα είναι πιο δύσκολα και πιο σκληρά», είπε.

Οι σοβαρότερες ωστόσο αντιδράσεις προέκυψαν από το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ, που ταυτίστηκε πλήρως με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα τη «σκληρότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αφουγκραστεί την κοινωνία και όχι τους συνεργάτες του», ενώ ο βουλευτής κ. Π. Οικονόμου με επιστολή του ζήτησε από τον «σύντροφο πρόεδρο και φίλο Γιώργο» να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο, θέλοντας προφανώς να υπονοήσει ότι οι σκληρές αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καν την προηγούμενη ενημέρωση του κόμματος.

Ο κ. Πολεμαρχάκις επανακάμπτει

Ο καθηγητής κ. Ηρ. Πολεμαρχάκις αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μετά χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου. Στο γραφείο του πρωθυπουργού τοποθετούνται επίσης σε διάφορες θέσεις ο κ. Α. Δρυμιώτης (Τεχνολογία), ο κ. Π. Τσακλόγλου (Κοινωνική Πολιτική), ο κ. Αλ. Κόκκος (Διά βίου μάθηση). Με την ίδια απόφαση ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης αναλαμβάνει το συντονισμό της επιτροπής εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της κυβέρνησης, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αναλάβει την αναμόρφωση του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν ξένοι καθηγητές και κυβερνητικοί (Kevin Featherstone, Richard Parker, Roger Wilkins, Leif Pagrotsky και Jeoff Mulgan).