Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Την ώρα που το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της πανδημίας Η1Ν1 βρίσκεται στη φάση 6, το αντίστοιχο επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση πανικού μάλλον κινείται λίγο χαμηλότερα, αλλά με ανοδικές τάσεις.

 Αρκετοί πολίτες, επηρεασμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συχνά παρασυρμένοι από τον πανικό που καλλιεργούν ορισμένα ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν πλέον αρκετά καχύποπτα τη δυναμική της νέας γρίπης.

* Το προληπτικό κλείσιμο σχολείων το φθινόπωρο εξακολουθεί να είναι μόνο ένα σενάριο πανικού. Στην πράξη, όμως, λίγοι παιδικοί σταθμοί από εκείνους που θα έκλειναν στα τέλη του Ιουλίου επέσπευσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μεταξύ αυτών και ο σταθμός του προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Π. Σαρμπάνη. Ο οποίος, όπως εξηγεί, προτίμησε να κλείσει λίγο νωρίτερα φέτος, περιμένοντας αφενός να ηρεμήσουν οι ανήσυχοι γονείς και αφετέρου να του σταλούν ειδικές οδηγίες.

* Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν γεύσεις πανικού από γονείς οι οποίοι έχουν πειστεί από τα χειρότερα σενάρια που κυκλοφορούν για την εξάπλωση της γρίπης, τη μετάλλαξη του ιού κ.λπ. Την πίεση που δέχτηκαν τη μετέφεραν στο υπουργείο Παιδείας και στο Ινστιτούτο Παστέρ, ζητώντας οδηγίες για την προφύλαξη των παιδιών και των εργαζομένων, για τις περιόδους εμβολιασμού κ.λπ. Η μόνη απάντηση που πήραν ήταν πως δεν θα πάρουν καμία οδηγία πριν από τον Σεπτέμβριο, αφού τώρα όλα είναι ρευστά.

Το μόνο που άλλαξε, σε κάποιους σταθμούς, ήταν οι συστάσεις στους γονείς να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι ακόμα και με λίγο πυρετό.

Μάσκες και φόβοι

* Πιο προσεκτικοί έχουν γίνει και οι ταξιδιώτες. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για παράδειγμα, κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες αρκετοί επιβάτες φορώντας μάσκες. Μέχρι πριν από λίγες βδομάδες, κάτι τέτοιο θα το έβλεπε κανείς μόνο σε ειδικές πτήσεις, π.χ. από το Μεξικό. Επίσης, αρκετοί επιβάτες -εκτός εκείνων που εντοπίζονται από τις θερμικές κάμερες με πάνω από 38 πυρετό- πηγαίνουν μόνοι τους, όταν αισθάνονται άρρωστοι, στο ιατρείο που έχει στηθεί από το υπουργείο Υγείας στο χώρο αφίξεων.

* Το ασυνήθιστο φαινόμενο της σχολαστικής υγιεινής στα εστιατόρια, στα πλοία και γενικά στους τουριστικούς χώρους, διαπιστώνει φέτος η Αργυρώ Φίλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων:

«Ο κόσμος συρρέει στις τουαλέτες για να πλύνει τα χέρια του, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ίδια διαπιστώνει ότι τις τελευταίες μέρες το κλίμα επιβαρύνθηκε:

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο επιφυλακτικός όταν σκέφτεται να ταξιδέψει, κυρίως στο εξωτερικό. Αυτοί που δεν δείχνουν τόσο ανήσυχοι είναι οι ξένοι τουρίστες».

* Ψύχραιμοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι, που εντοπίζουν την ανησυχία των πελατών τους μόνο σε σχέση με την οικονομική κρίση και όχι με την πανδημία. Είναι, όμως, κάθετοι στο θέμα της μη συνέχισης φιλοξενίας πελατών τους που νοσούν από νέα γρίπη. Παρότι ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο ότι κάθε ξενοδοχείο θα διέθετε ένα δωμάτιο καραντίνας για τη φιλοξενία πελάτη που ενδεχομένως θα νοσούσε ήπια και δεν θα χρειαζόταν νοσοκομείο, φαίνεται πως οι ξενοδόχοι τον έκαναν να αναθεωρήσει.

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, δεν μπορούν να μένουν στους ξενοδοχειακούς χώρους παρά μόνο μέχρι να διαπιστωθεί αν πάσχουν ή όχι από τον ιό.

»Η οδηγία που ακολουθούμε δεν έχει αλλάξει και λέει σαφώς ότι υπάρχουν σε κάθε περιοχή συγκεκριμένα νοσοκομεία όπου πρέπει να πηγαίνουν οι ασθενείς», τονίζει ο Ανδρ. Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.