Οι στατιστικές περιπέτειες των οφειλών του ΕΣΥ

Της Χριστινας Kοψινη

Φαίνεται απίθανο αλλά είναι αληθινό και εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μέσα «σε μια ημέρα» διογκώθηκε το δημόσιο έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ. Ο λόγος είναι απλός: Αρχικώς απεκρύβη το πραγματικό του μέγεθος και στη συνέχεια, όταν πλέον δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί αυτή η απόκρυψη -λόγω και των πολιτικών συνθηκών- εμφανίστηκε το πραγματικό μέγεθος. Ενα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα της τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτυπώνεται στις δαπάνες υγείας και στο πώς μειώθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων κατά 42% μέσα σε ένα 24ωρο!

Στις 14 Απριλίου του 2009 ο τότε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση εγγράφων από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Σκουλάκη, καταθέτει συγκεντρωτικό πίνακα στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους. Τα στοιχεία αφορούν το ύψος των οφειλών από 1-1-2005 έως και 31-12-2008. Από τον αναλυτικό πίνακα προκύπτει ξεκάθαρα ότι το σύνολο των οφειλών ήταν 5.225.568.597 ευρώ (φωτογραφία).

Μια ημέρα μετά, με ημερομηνία 15 Απριλίου η αρμόδια γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ενημερώνει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το ύψος του δημόσιου χρέους του ΕΣΥ. Το έγγραφο (φωτογραφία) απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Εμ. Κοντοπυράκη τον οποίο ενημερώνει πως το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων υπολογίζεται περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή 42% χαμηλότερο από το ποσό που μόλις μία ημέρα πριν είχε κοινοποιήσει στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας.

Παραμένει άγνωστο το πώς εξηγείται από τα αρμόδια όργανα αυτή η μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακολουθήθηκε και η ίδια τακτική στο θέμα υπολογισμού των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Πριν από τις εθνικές εκλογές κι ενώ όλες οι ανεπίσημες εκτιμήσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η περιουσία των Ταμείων είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση, λόγω και της πτώσης του χρηματιστηρίου, ξαφνικά εμφανίστηκαν από τα επίσημα στοιχεία να διαθέτουν μια περιουσία 33 δισ. ευρώ. Πάντως μόλις τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στα Ταμεία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, το 2009 η εισφοροδιαφυγή ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Στα μεγάλα Ταμεία κυμάνθηκε από 25% έως 40%, ενώ στο ΙΚΑ, η κύρια οφειλή -χωρίς πρόσθετα τέλη- των βεβαιωθέντων και μη εισπραχθέντων οφειλών ανήλθε στο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 135% την τελευταία πενταετία. Οι μεγάλες απώλειες εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί από τα 50 δισ. ευρώ που χρειάστηκε εντός του 2009 το ασφαλιστικό σύστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τα 18,5 δισ. χρειάστηκε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι εισφορές δεν ξεπέρασαν τα 31,5 δισ.