«Οι Βρυξέλλες πιέζουν για νέα μέτρα»

Εμμεση παραδοχή από τον κ. Παπακωνστατίνου ότι έρχονται σκληρότερες ρυθμίσεις καθώς η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Τη λήψη νέων, ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά και την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι ακόμη και στις Βρυξέλλες τον ρωτούν αν θα λογοδοτήσουν κάποιοι για τις αλχημείες στην οικονομία (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8).

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε ειδική σύσκεψη με βουλευτές του ΠαΣοΚ, υπογράμμισε ότι δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα μπορεί να αντιστέκεται για πολύ στις απαιτήσεις της Κομισιόν. «Δέχομαι ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα» ομολόγησε ο υπουργός ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα του υπουργείου του. Για πρώτη φορά οι βουλευτές δεν σήκωσαν τους τόνους της κριτικής, αντιθέτως σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού προσπάθησαν να καταλάβουν τι άλλο σχεδιάζεται στην κυβέρνηση και πώς θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα νέα αυτά μέτρα στις περιφέρειές τους. «Δυστυχώς, μας έχουν ήδη κόψει νέο κοστούμι» σχολίαζαν έπειτα από τη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι έθεσαν την απορία τους στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Στην αρχή μάς είπατε για μέτρα, μετά μας παρουσιάσατε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στη συνέχεια εξαγγείλατε επιπλέον μέτρα και τώρα ακούμε ότι οι Βρυξέλλες ζητούν και άλλα. Πού θα σταματήσει αυτό;» ρώτησε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος .

Την ίδια απορία εξέφρασε και ο κ. Ι. Κουτσούκος. «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας εγκρίθηκε μεν, αλλά επειδή υπάρχουν κάποια ρίσκα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για τα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται και πιθανώς θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

O υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις, επειδή η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια». Και όπως πρόσθεσε, παρά τη θετική στάση της Γαλλίας, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο υπό αυτές τις συνθήκες. Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα της πιθανής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι η λύση που αναζητείται θα είναι οπωσδήποτε εντός της ευρωζώνης, αφήνοντας όμως ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν εξελιχθούν ομαλά ή αν η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο. «Αν ήμασταν στο ΔΝΤ θα παίρναμε πάνω κάτω τα ίδια μέτρα και θα είχαμε 30 δισ. στα ταμεία μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αποφάσεις ερήμην της Ελλάδας
Οι βουλευτές που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ ρώτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αν είναι αλήθεια ότι μπορεί η Κομισιόν να πάρει μέτρα ερήμην της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά και στη συνέχεια ρωτήθηκε αν προτίθεται να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα. «Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για το κλίμα των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες και για τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.