Οι υφιστάμενοι θα κρίνουν τον υφυπουργό

Οι υφιστάμενοι θα κρίνουν τον υφυπουργό
Προωθείται η εκλογή του κ. Αθ. Γιαννόπουλου στη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ενώ παραμένει στη θέση του στο υπουργείο Υγείας


«ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κριθώ στο Πανεπιστήμιο, καθώς είμαι από τους παλαιότερους αναπληρωτές καθηγητές» δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Αθαν. Γιαννόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται στο θέμα της αίτησής του για την εξέλιξή του στην πρώτη βαθμίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Δεν είμαι πολιτικός προϊστάμενος των συγκεκριμένων καθηγητών που αποτελούν την τριμελή εισηγητική επιτροπή της εξέλιξής μου. Εχω κάνει περισσότερα χειρουργεία και επιστημονικές εργασίες από όλους εκείνους που κάνουν αυτές τις καταγγελίες εναντίον μου και, αν θέλουν, να πάνε να το επιβεβαιώσουν στα νοσοκομεία που δούλεψα» συνεχίζει ο υφυπουργός. Δεν διευκρινίζει πάντως γιατί θα πρέπει να κριθεί όσο είναι υφυπουργός Υγείας.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία ενδεχομένως θα βρεθούν τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος που θα κρίνει τον υφυπουργό Υγείας που σχολιάζουν το θέμα στο «Βήμα», χωρίς να αμφισβητούν την επιστημονική επάρκεια του κ. Γιαννόπουλου, αναρωτιούνται γιατί ένας επιστήμονας με τόσο πλούσιο έργο (όπως λέει) συμφωνεί στην προώθηση της εκλογής του για την ανώτερη καθηγητική βαθμίδα όσο είναι υφυπουργός και όχι σε μια χρονική στιγμή που θα ασκεί πλήρως τα καθηγητικά και επαγγελματικά του καθήκοντα. Επιπροσθέτως, ο κ. Γιαννόπουλος ζητεί να σταματήσουν οι δημοσιογραφικές αναφορές στην υπόθεση και τονίζει: «Προσέξτε. Ετσι είπαν και άλλοι και έχουμε δικάσιμο τον Φεβρουάριο…».

Η περίπτωση του υφυπουργού Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλου που έχει ζητήσει την εξέλιξή του στη βαθμίδα του πρωτοβάθμιου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Τα μέλη της Ιατρικής Σχολής και ειδικά οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές της τηρούν προς τα έξω «σιγήν ιχθύος» αν και στους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους οι περισσότεροι είναι λαλίστατοι και περιγράφουν γλαφυρά την επαγγελματική εξέλιξη του υφυπουργού Υγείας χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα Σκανδαλάκη. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Π. Σκανδαλάκης, σήμερα βουλευτής της ΝΔ, ενώ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, έβαλε υποψηφιότητα και εξελέγη στην ανώτερη βαθμίδα της Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου. Στην περίπτωση του κ. Γιαννόπουλου, κανένας συνάδελφός του δεν δέχτηκε να σχολιάσει το θέμα επωνύμως, κάτι που ενισχύει την καχυποψία πολλών πανεπιστημιακών, οι οποίοι αναφέρονται στη συστολή και στον προβληματισμό που τυχόν θα αντιμετωπίσουν τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος που θα κρίνει τον υφυπουργό Υγείας.

Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει «Το Βήμα», η εισηγητική επιτροπή του κ. Γιαννόπουλου προς το εκλεκτορικό του σώμα αποτελείται από τους καθηγητές Ιατρικής και ιατρούς στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ.κ. Ηλ. Μπαστούνη, Αλκ. Κωστάκη και Ι. Μπράμη. Εξ αυτών ο κ. Κωστάκης είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων όπου και τοποθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας. «Δεν διόρισα εγώ τον κ. Κωστάκη, ο Νικήτας Κακλαμάνης τον διόρισε. Το υπουργείο Υγείας τον διόρισε» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» και απαντώντας στην πρόδηλη ερώτηση για το αν το μέλος της εισηγητικής επιτροπής αποτελεί στην ουσία υφιστάμενό του. Οπως λέει ο κ. Γιαννόπουλος, ο κ. Κωστάκης δεν είναι υφιστάμενός του ενώ η Ιατρική σχολή υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος είναι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη σε αυτή τη θέση το 1997, όταν ήταν ήδη βουλευτής της ΝΔ. Και την περίοδο εκείνη η εκλογή του είχε αποτελέσει αντικείμενο σχολίων από τους συναδέλφους του. Και αυτό γιατί οι διαδικασίες εκλογής του είχαν λάβει χώρα καλοκαίρι, την περίοδο δηλαδή που παραδοσιακά οι εξελίξεις ατονούν.

Ταυτόχρονα όμως, εκτός της καλοκαιρινής διακοπής, την ίδια περίοδο είχε σταλεί και ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστήμια, με την οποία οι πρυτανικές αρχές τους ενημερώνονταν ότι έπρεπε να αναστείλουν όλες τις διαδικασίες κρίσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού λόγω επικείμενων νομοθετικών αλλαγών. Η εκλογή Γιαννόπουλου ωστόσο προχώρησε κανονικά. Παρά τις αντιδράσεις κάποιων συναδέλφων του, η εκλογή του νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια με νομοθετική διάταξη της Βουλής που είχε αναδρομική ισχύ. Πολλοί έλεγαν ότι την περίοδο εκείνη ο κ. Γιαννόπουλος κήρυξε «πόλεμο» στα πανεπιστήμια, αφού κατέθεσε σειρά ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο τα τεκταινόμενα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ