ΟΗΕ / Εκπέμπει SOS για την Γάζα – «Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή – Θα πεθάνουν από την πείνα»

Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας έχει ωθήσει τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στον θύλακα στα πρόθυρα της πείνας, προειδοποίησε την Κυριακή η Cindy McCain, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ σφυροκοπά την πυκνοκατοικημένη παράκτια περιοχή για σχεδόν δύο εβδομάδες, αρνούμενο να επιτρέψει την παροχή τροφής και ιατρικής βοήθειας εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Χαμάς.

Καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για χερσαία εισβολή , τα πρώτα 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα το Σάββατο αφού αποκλείστηκαν κοντά στη συνοριακή διέλευση της Ράφα που ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια, είπε η McCain στο Politico. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή στην περιοχή με την αδυναμία να ταΐσουμε τους ανθρώπους και την αδυναμία των ανθρώπων να βρουν οτιδήποτε για να τραφούν», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα αν δεν μπορέσουμε να μπούμε μέσα».

Η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις από όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallan περιόρισε κάθε πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ενέργεια στον θύλακα ως αντίποινα για μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους. στο Ισραήλ.

Τα αντίποινα του Ισραήλ από τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, και έχουν εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας το Σάββατο.

Το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι οι άμαχοι που αρνήθηκαν να μετεγκατασταθούν στο νότιο τμήμα της Γάζας θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως υποστηρικτές τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέφερε το Reuters .

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πολιτική να αρχίσει να διαμορφώνει τον τρόπο παροχής ή αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και γι’ αυτό πιέζουμε τους ανθρώπους», είπε η McCain, σημειώνοντας τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως η χολέρα λόγω της κατάρρευσης του νερού της Γάζας και υπηρεσίες υγιεινής. «Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει να είμαστε εκεί μέσα και πρέπει να είμαστε εκεί τώρα».

Πριν από τον αποκλεισμό, περίπου 400 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έμπαιναν στην περιοχή καθημερινά. Μετά από επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ είπε ότι θα επιτρέψει τις παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων —αλλά όχι καυσίμων— από την Αίγυπτο, υπό τον όρο ότι θα περιορίζονται σε πολίτες στο νότιο τμήμα της Γάζας και δεν θα πηγαίνουν στους μαχητές της Χαμάς .

Τα 20 φορτηγά βοήθειας που μπήκαν το Σάββατο « δεν είναι αρκετά », δήλωσε ο Samer AbdelJaber, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την Παλαιστίνη, σε δήλωση.

Οι παραδόσεις του Σαββάτου «είναι ένα παράθυρο ελπίδας εν μέσω μιας καταστροφικής κατάστασης», είπε ο AbdelJaber. «Αλλά δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε συνεχή πρόσβαση. Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, νερό και φάρμακα κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά», πρόσθεσε σύμφωνα με το Politico.

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο 120 μωρά σε θερμοκοιτίδες μετά τη μείωση των καυσίμων στη Γάζα

Οι ζωές τουλάχιστον 120 νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν καθώς τελειώνουν τα καύσιμα στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

«Έχουμε αυτήν τη στιγμή 120 νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, από τα οποία έχουμε 70 νεογνά με μηχανικό αερισμό, και φυσικά αυτό είναι το σημείο που μας ανησυχεί εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζόναθαν Κρικξ.

Περισσότερα από 1.700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Σταγόνα στον ωκεανό» τα 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας 

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε αναλυτής την αποστολή 20 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μια μεγάλη αποτυχία».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι 20 φορτηγά στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας,δεν θα αλλάξουν την κατάσταση, για τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στον θύλακα.

«Είναι μια μεγάλη αποτυχία από την πλευρά όλων, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο Al Jazeera ο Abdelhamid Siyam, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Είπαν [οι ΗΠΑ] ότι θα εξασφαλίσουν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο λαό της Γάζας. Είκοσι φορτηγά στη Γάζα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Αίγυπτος: Δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας 

Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε σήμερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ επιθεωρείται πριν κατευθυνθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα.

Συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Γάζα: 38,5 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ινδία

Η Ινδία έστειλε 38,5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή του Σινά της Αιγύπτου για τους Παλαιστίνιους αμάχους από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Boeing C-17 της ινδικής πολεμικής αεροπορίας «που μετέφερε σχεδόν 6,5 τόνους ιατρικής βοήθειας και 32 τόνους υλικού βοήθειας για καταστροφές για τον λαό της Παλαιστίνης» αναχώρησε την Κυριακή για το αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi.

Η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αίγυπτο για τη Γάζα

Η Τουρκία έστειλε αεροπλάνο με ιατρική ομάδα και προμήθειες στην Αίγυπτο για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Το αεροπλάνο μας απογειώθηκε για να βοηθήσει τη Γάζα. Το προεδρικό αεροσκάφος γεμάτο με φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, που μετέφερε 20 ειδικούς γιατρούς, αναχώρησε από την Άγκυρα για την Αίγυπτο», ανέφερε ο Κότζα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.