Οικονομική… αιμορραγία για το αίμα

 

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ του μοριακού ελέγχου του αίματος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, συζητήθηκε προχθές στη διακομματική επιτροπή για τον μοριακό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το πόρισμα του ανεξάρτητου φορέα αναδεικνύει το άδηλο κόστος στην εφαρμογή συγκεκριμένης μεθόδου.

Παρότι προχθές αναμενόταν να καταλήξει η επιτροπή σε κάποιο συμπέρασμα, εντούτοις αυτό δεν έγινε και μάλιστα καθορίσθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, προκειμένου να προσέλθουν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών και να γίνει διαπραγμάτευση εκ νέου στις προσφορές που έχουν υποβληθεί.

Η θέση του υπουργείου Υγείας είναι να γίνεται ο έλεγχος σε κάθε ασκό αίματος για τις ασθένειες του AIDS και της ηπατίτιδας.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο έλεγχος του κόστους των εξετάσεων, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργούνται κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, λόγω φύρας των αντιδραστηρίων.

Το ζήτημα της φύρας ανέκυψε με το πόρισμα του Αμ. Φλέμιγκ, για το ένα από τα δύο αντιδραστήρια, γεγονός που προκαλεί αύξηση του κόστους κατά 33% και μάλιστα χωρίς να δηλώνεται από τους όρους της σύμβασης που υπεγράφη.

Το γεγονός αυτό θορύβησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς η προμήθεια θα είναι κεντρική και καθολική για τα κέντρα μοριακού ελέγχου ολόκληρης της χώρας.

Η παρασκευάστρια εταιρεία κλήθηκε προχθές στη συνεδρίαση και δήλωσε ότι μπορεί να αναλάβει μέχρι το 5% του κόστους της φύρας και σημείωσε πως με τη λέξη αντιδραστήρια ή εξετάσεις εννοούν ασκό.

Στη διαπραγμάτευση της ερχόμενης Δευτέρας αναμένονται έγγραφες αποσαφηνίσεις, όμως ούτε τότε θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση καθώς στις 7 Μαΐου θα υπάρξει συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει αγωγές προκειμένου να εξαιρεθεί η αντίπαλη της κάθε μίας από το διαγωνισμό.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ