Οικοτροφείο… κακοποιήσεων για ηλικιωμένους με ψυχικά προβλήματα

Το όλο σχήμα παραπέμπει στο απόλυτο παράλογο. Επίκεντρο του προβλήματος είναι σκαστές, πιστοποιημένες αρμοδίως και με την βούλα, κακοποιήσεις ηλικιωμένων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε οικοτροφείο της Κέρκυρας.

Ο υπεύθυνος για το οικοτροφείο φορέας «Κλίμακα», μη ακολουθώντας την πεπατημένη της συγκάλυψης, με το που διαπιστώνει τις κακοποιήσεις «τρέχει» όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (εισαγγελική παρέμβαση, πραγματογνωμοσύνες), ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να αποκατασταθεί η εύρυθμη του οικοτροφείου λειτουργία. Και ενώ θα αναμενόταν, αν μη τι άλλο, η πλήρης συμπόρευση του υπουργείου Υγείας με την παραπάνω στοιχειώδη λογική, η οποία αρνείται εμπράκτως τον συμψηφισμό των δικαιωμάτων των ασθενών με την οιαδήποτε σκοπιμότητα, μόνο αυτό -δυστυχώς- δεν μοιάζει να συμβαίνει…

* Ολίγον αναλυτικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής: το οικοτροφείο «Αργώς» στη Λευκίμμη Κέρκυρας λειτουργεί από το 2003 φιλοξενώντας 15 ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ολα έμοιαζαν να βαίνουν καλώς μέχρι το φθινόπωρο 2008, όταν οι της «Κλίμακας» διαπίστωσαν τα σημάδια των (βάναυσων) κακοποιήσεων. Ευθύς αμέσως προέβησαν σε σχετική αναφορά προς την Εισαγγελία Κέρκυρας, ακολούθησε και μία δεύτερη τον Φεβρουάριο 2009. Πραγματοποιήθηκαν τα δέοντα (ιατροδικαστικός έλεγχος, πραγματογνωμοσύνη) που ρητά αποφάνθηκαν: πρόκειται για σκαστές περιπτώσεις κακοποίησης των ενοίκων του οικοτροφείου από πρόθεση. Τελεία και παύλα.

19 Μαΐου ενημερώθηκε επί των λεπτομερειών του θέματος η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Στις 5 Ιουνίου έλαβε τα πλήρη πειστήρια-ντοκουμέντα η ειδική επιτροπή ελέγχου προστασίας δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές, το ίδιο συνέβη 18 Ιουνίου με τον Τομέα Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας-Λευκάδας. Ενδιαμέσως η «Κλίμακα» είχε δρομολογήσει την αποχώρηση των ενοίκων για άλλα οικοτροφεία της, σε Κέρκυρα και Αττική, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου. Επόμενο βήμα (ποιο άλλο;) η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων (και πλέον διερευνούμενων για τις δεδομένες κακοποιήσεις) στο «Αργώς» μέχρι την οριστική διερεύνηση της υπόθεσης. Στο βήμα αυτό η «Κλίμακα» προχώρησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Το εισηγούνταν άλλωστε, ως «αυτονόητο», και η επιτροπή για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, εννέα ημέρες πριν (17 Ιουνίου), επισημαίνοντας με νόημα ότι «τα δικαιώματα των ασθενών, πόσο μάλλον όταν αφορούν τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους, είναι πάνω από συνδικαλιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες». Ωσάν η επιτροπή (πρόεδρος ο Βλάσσης Τομαράς) να… υποπτευόταν κάτι. Διότι ως εκ θαύματος, στην απέναντι (της λογικής) όχθη, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Μαρία Τροχάνη ορθώνει απαγορευτικό! «Είμαστε εναντίον, διαφωνούμε πλήρως να καταργηθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων» μας δηλώνει, (εγ)καλώντας τον φορέα «Κλίμακα» «να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία του οικοτροφείου». Προφανώς -δεν υπάρχει άλλη λογική μετάφραση- «άμεσα» σημαίνει με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο είναι υπό διερεύνησιν για τη δεδομένη κακοποίηση των ενοίκων!

* Το «διά ταύτα»: «Κάθε υπόθεση αναπηρίας συνδέεται κυρίαρχα με τον σεβασμό ή όχι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί τη βάσει αυτού του κριτηρίου κρίνεται» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Γ. Βαρδακαστάνης, αναφορικά με το όλο θέμα. Επί της αρχής η φράση του -που δεν επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο σε οιοδήποτε συμψηφισμό- τα λέει όλα. Ολα σε όλους τους γνωρίζοντες τα «αυτονόητα» περί ψυχικής υγείας, μη περιλαμβανομένων σε αυτούς, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, των του υπουργείου Υγείας σημερινών αξιωματούχων…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ