Η ΕΠΥ κάνει λόγο για ανάγκη παραγωγής εντός των νοσοκομείων, η οποία προκύπτει από το “πλαίσιο ολιγοπωλιακών συνθηκών που έχουν επιβληθεί από τις εταιρείες πώλησης οξυγόνου”.
Με παραγωγή στα νοσοκομεία, επιχειρεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τις τιμές στο νοσοκομειακό οξυγόνο.
Σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΥ, υπό την προεδρία της Πετρούλας Σαρτζετάκη (φωτό), εκτιμήθηκε πως απαιτείται ένταση της προσπάθειας για εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής οξυγόνου στα νοσοκομεία της χώρας.
Η ΕΠΥ κάνει λόγο για αναγκαιότητα, η οποία προκύπτει από το “πλαίσιο ολιγοπωλιακών συνθηκών που έχουν επιβληθεί από τις εταιρείες πώλησης οξυγόνου”.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το κόστος κτήσης βρισκόταν µέχρι σήµερα σε υπερβολικά υψηλές τιµές, παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με το παρατηρητήριο τιµών.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Επιτροπής, επιχειρείται η εγκατάσταση µηχανηµάτων στα νοσοκοµεία, µε πλήρη τεχνική κάλυψη και υψηλής ποιότητας παραγόµενο προϊόν και µε διασφαλισµένες και τις τρεις γραµµές τροφοδοσίας που ρητά ορίζει η νοµοθεσία.
Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του κόστους και σε πολύ σηµαντικό όφελος.
Η εγκατάσταση µηχανηµάτων παραγωγής σε µεγάλα και ανά περιφέρεια νοσοκοµεία, θα είναι ένα ισχυρό όπλο για την µείωση των τιµών και θα προκύψει χαµηλό κόστος προµήθειας οξυγόνου συνολικά στο ΕΣΥ.
Νοσοκομεία
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ειδικών χώρων και η απόκτηση εξοπλισμού για παραγωγή οξυγόνου σε 22 μεγάλα και περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.
Τα νοσοκομεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) είναι τα εξής:
1η ΥΠΕ: “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού” (κοινή μονάδα), “Η Σωτηρία” και “Γεννηµατάς”.
2η ΥΠΕ: Νοσοκομεία Ρόδου, Μυτιλήνης, “Βοστάνειο” Σάμου, Λέρου, Κυθήρων, “Αττικόν”, Κρατικό Νίκαιας.
3η ΥΠΕ: “Γ. Παπανικολάου”, ΑΧΕΠΑ.
4η ΥΠΕ: Πανεπιστηµιακό Αλεξανδρούπολης.
5η ΥΠΕ: Λαμίας, Πανεπιστημιακό Λάρισας.
6η ΥΠΕ: Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.
7η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, “Βενιζέλειο”.
Σε πρώτη φάση, αποφεύγεται η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής σε μικρά νοσοκομεία (με εξαίρεση στα νησιά), λόγω χαμηλής ζήτησης.
ΔΗΜ.Κ.