Όλο και περισσότεροι θέλουν να εμβολιαστούν

Των Γιωτας Mυρτσιωτη – Πεννυς Mπουλουτζα – Ιφιγενειας Διαμαντη

Η αύξηση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών νέας γρίπης και των θανάτων ασθενών με τη νόσο που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα δρα καταλυτικά στη στάση των πολιτών σε σχέση με το εμβόλιο. Χθες, πρώτη ημέρα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, από το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, 6.500 πολίτες είχαν ήδη εμβολιαστεί (13.406 άτομα εμβολιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ το Σαββατοκύριακο τετραπλασιάστηκαν οι κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 1135 από πολίτες που ζητούσαν να μάθουν για το εμβόλιο (9.123 κλήσεις στις 21-22/11 έναντι 2.253 στις 14-15/11). Δεν έλειψαν ωστόσο και τα προβλήματα, καθώς πολλά εμβολιαστικά κέντρα δεν λειτούργησαν, κυρίως γιατί δεν είχαν προμηθευτεί ακόμη εμβόλια. Είναι ενδεικτικό ότι, πέραν των νοσοκομείων, εμβολιασμούς πραγματοποιούσαν χθες μόλις 45 Κέντρα Υγείας και 33 ιατρεία του ΙΚΑ. Πληροφορίες για τα εμβολιαστικά κέντρα παρέχονται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1135 και της ιστοσελίδας www. keelpno. gr.

Στη Θεσσαλονίκη, παρά τους δισταγμούς αλλά και την άρνηση ως προς το εμβόλιο που εξέφρασε ένας στους δύο κατοίκους της πόλης –όπως κατέδειξε έρευνα του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου– η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης ήταν αρκετά ικανοποιητική. Στο ΑΧΕΠΑ η «κίνηση» άρχισε νωρίς το πρωί, μολονότι τα κέντρα εμβολιασμού λειτουργούσαν από 2.30 μ. μ. ώς 8.30 μ. μ. «Ο κόσμος, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν από τον ιό της γρίπης, πείθεται για την ασφάλεια του εμβολίου», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτρης Γάκης και πρόσθεσε. «Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι άτομα επιβαρυμένα από διάφορα προβλήματα υγείας δεν θα νοσηλεύονταν αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ, εάν δεν είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Από τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας τα όπλα, μπορούμε να προλάβουμε απώλειες».

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η κίνηση θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, παρά την απροθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί, όπως αυτή καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 40 άτομα προσήλθαν χθες στο ΙΚΑ Περιστερίου, το οποίο ωστόσο –σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας κ. Γιώργο Μπεκιάρη– δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που ήθελαν να πληροφορηθούν για το εμβόλιο. Αντίστοιχα, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου χθες εμβολιάστηκαν 26 άτομα και στην Αρεόπολη έξι.