Ολοήµερα 25 νοσοκοµεία από αύριο

Υπολογίζουν σε αύξηση περίπου 100 εκατ. ευρώ στον τζίρο του ΕΣΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα ΚαΪτανίδη

Αύριο ανοίγουν τις πόρτες τους στους ασθενείς 25 ολοήµερα νοσοκοµεία, µε τους ειδικούς και την τρόικα να υπολογίζουν πως σε πρώτη φάση ο τζίρος του ΕΣΥ θα αυξηθεί κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Στο µεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου έχει στα χέρια της πρόταση για να νοµιµοποιηθεί το φακελάκι των ολοήµερων χειρουργών.

H ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων µετά τις δύο το µεσηµέρι και ώς τις 10 το βράδυ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν περισσότερες ώρες καθηµερινά για εξετάσεις και επεµβάσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία ώστε να µειωθεί η πίτα του ιδιωτικού τοµέα. Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, ως ολοήµερη λειτουργία ορίζεται η άµεση ένταξη στο πρόγραµµα των κλινικών ιατρείων που λειτουργούν τις απογευµατινές ώρες.

Σταδιακά θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά τα έσοδα του ΕΣΥ. Και αυτό γιατί για κάθε αξονική τοµογραφία τα ασφαλιστικά ταµεία πληρώνουν 71 ευρώ, µε το καθαρό κέρδος των νοσοκοµείων να φτάνει έως και τα 25. Αυτός είναι και ο λόγος που στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να δουλεύουν σε ολοήµερη βάση οι περίπου 100 αξονικοί τοµογράφοι, οι 20 µαγνητικοί και οι δηµόσιες γ-καµέρες (διαγνωστικές εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής), ώστε να γεµίσουν τα ταµεία των χρεωµένων νοσοκοµείων. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως αρκεί να σηµειωθεί µεταβολή της σχέσης ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα κατά 2% ώστε να σε µία πενταετία ο τζίρος του ΕΣΥ από την ολοήµερη λειτουργία του να αγγίξει το 1 δισ.

Θα πληρώνει το Ταµείο

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πωςθα επιβαρύνεται το Ταµείο του ασθενούς για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεµβατικές πράξεις που πραγµατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Η επιβάρυνση των Ταµείων δεν φαίνεται να απασχολεί τους οικονοµολόγους της υγείας, αφού όπως υπογραµµίζουν δεν προκαλείται έλλειµµα στο ∆ηµόσιο Ταµείο, δεδοµένου ότι τα χρήµατα «φεύγουν από το κράτος και επιστρέφουν και πάλι στο κράτος».

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ένταξη των ολοήµερων χειρουργικών επεµβάσεων, καθώς εκκρεµεί η κοστολόγησή τους βάσει της οποίας θα οριστούν κοινά πακέτα νοσηλείας για τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Σε ό,τι αφορά τις µικρές επεµβάσεις που απαιτούν µόνον µία ηµέρα νοσηλεία, η αµοιβή των γιατρών, πέραν του νοσηλίου και των υλικών, έχει ήδη καθοριστεί στα 150 ευρώ.

Ωστόσο,στελέχητουΚεντρικού Συµβουλίου Υγείας αλλά και συνδικαλιστές έχουν καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Υγείας για νοµιµοποίηση της έξτρα αµοιβής των γιατρών από τους ασθενείς που επιλέγουν τον χειρουργό τους. Ειδικότερα, προτείνουν να παραχωρηθεί το 10% τωνκλινών των ολοήµερων νοσοκοµείων για την νοσηλεία ασθενών που επιµένουν να χειρουργηθούν από συγκεκριµένο γιατρό. Οι επεµβάσεις θα διενεργούνται το απόγευµα της Παρασκευής και το Σάββατο – όταν δηλαδή κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία – και οι χειρουργοί θα δηλώνουν την αµοιβή που έχουν συµφωνήσει στο νοσοκοµείο.

Ετσι, για παράδειγµα, εάν ένας γιατρός κοστολογεί 1.000 ευρώ την αµοιβή του για µία λαπαροσκοπική, τότε θα λαµβάνειτο 50% και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στο ταµείο του ΕΣΥ αλλά και στους βοηθούς του.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι εµπνευστές της ιδέας αυτής, το φακελάκι θα φορολογείται ως ιδιωτικό έργο, αφού οι γιατροί θα αναγκάζονται να δηλώνουν τα µαύρα χρήµατα που θα κερδίζουν.

Η λίστα των 25

Τα 25νοσοκοµείαπου ανοίγουν τις πόρτεςτους από αύριο είναι ταπαρακάτω: «Αγία Σοφία»,«Αγλαΐα Κυριακού», «Ευαγγελισµός», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», «Γ.

Γεννηµατάς» Αθήνας, «Ερυθρός», Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Μεταξά», «Θριάσιο», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, «Θεαγένειο», Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, τα πανεπιστηµιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου και Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

Ωρα για «νοικοκύρεµα» στο σπάταλο ΕΣΥ

έιναι η κατάλληλη στιγµή για ουσιαστικές παρεµβάσεις στον χώρο της υγείας και «νοικοκύρεµα» στο σπάταλο ΕΣΥ, συµφώνησαν οι πρώην υπουργοί Υγείας µε τον νυν υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για µετά τα Χριστούγεννα, όπου στην ατζέντα της συζήτησης θα µπει η πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οργανώνεται µια οικουµενική συνάντηση των υπουργών Υγείας της τελευταίας 35ετίας, µε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εµπειριών.

Πάντως, επικράτησε ενωτικό κλίµα, µε τους συµµετέχοντες να κρίνουν ως ιδιαίτερα σηµαντικά µέτρα την εφαρµογή διπλογραφικού συστήµατος, τη µηχανοργάνωση των νοσοκοµείων αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τα ασφαλιστικά ταµεία, ώστε να µπει φρένο στις «ξέφρενες» δαπάνες του ΕΣΥ.

«Σκανάρισµα» στα έξοδα

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. ∆ηµήτρης Κρεµαστινός πρότεινε τον οικονοµικό έλεγχο των τµηµάτων από τους συντονιστές διευθυντές και τους διευθυντές των νοσοκοµείων, οι οποίοι θα πρέπει να «σκανάρουν» τα έξοδα των κλινικών – για παράδειγµα, εάν οι γιατροί τους συνταγογραφούν γενόσηµα (αντίγραφα) φάρµακα στους ασθενείς, συµβάλλοντας έτσι στην οικονοµία.

Ο κ. ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος – που µαζί µε τον κ. Λοβέρδο ήταν οι «εµπνευστές» της συνάντησης – τόνισε τη σηµασία χάραξης εθνικής στρατηγικής για την υγεία, ενώ η κ. Μαριέττα Γιαννάκου επισήµανε πως είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισµός της υγείας µε ρεαλιστικούς τόνους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγµατοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήµανε πως «η συζήτηση µε τους πρώην υπουργούς Υγείας ήταν πολύ παραγωγική» και σηµείωσε πως «η πατρίδα το έχει ανάγκη».