Ολοήμερη αναμονή

Ο «καπνός» από τα μέτρα απαγόρευσης του τσιγάρου φαίνεται ότι επικάλυψε κάθε άλλη δραστηριότητα παραγωγής εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Του Κωστή Κεκελιάδη

 

Οι αρχικές ανακοινώσεις έθεταν ως χρονικό όριο τις αρχές Σεπτεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος με το φιλόδοξο τίτλο της “ολοήμερης λειτουργίας” των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που προβλέπει ο νέος νόμος για το ΕΣΥ. Από το γραφείο του γενικού γραμματέα Νίκου Πολύζου -το οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υποδεικνύουν ως μοναδικό αρμόδιο- απλώς μετατίθεται χρονικά «από μέρα σε μέρα» η εφαρμογή του μέτρου της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι πέντε απλές και οι δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις στις οποίες παραπέμπει μόνο ένα άρθρο του νόμου δείχνουν και το βαθμό επεξεργασίας του σχεδίου για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη τα σχέδια που υπάρχουν σε πρωτόλεια μορφή προβλέπουν καταρχάς την ολοήμερη λειτουργία ενός ή δύο μεγάλων νοσοκομείων, αλλά αυτές τις ημέρες η βασική προτεραιότητα των υγειονομικών περιφερειών είναι ο έλεγχος της νόσου του Νείλου.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στη χρονική μετάθεση ή και αναθεώρηση των όρων λειτουργίας των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, το οποίο ο νόμος απλώς περιέγραφε, χωρίς να δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα προσωπικού, εξοπλισμού και κυρίως χρηματοδότησης:

1. Οι πρακτικές δυσκολίες, που αφορούν το ποιος θα χρηματοδοτεί το σύστημα. Η “Θ” αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα τις γενικευμένες περικοπές παροχών που αποφάσισε το ασφαλιστικό ταμείο του δημοσίου (ΟΠΑΔ). Δεδομένων των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και της απόφασης των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΕΕ) για περικοπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, αναζητείται ένας εύσχημος τρόπος να ειπωθεί ως μοναδική λύση η απευθείας χρηματοδότηση του (δημόσιου) συστήματος από τους ίδιους τους ασθενείς.

2. Το νέο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα να εφαρμόζεται δοκιμαστικά για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι, “αν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου, θα γίνουν διορθώσεις”. Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί στα νοσοκομεία “Παπανικολάου”, “Γ. Γεννηματάς”, “Άγιος Δημήτριος”, “Άγιος Παύλος”, Ψυχιατρικό και “Παπαγεωργίου” αποφάσισαν ότι θα εφαρμόσουν τα παλιά προγράμματα με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών συμβουλίων, “με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι το ύψος των κονδυλίων”.

Το θέμα των εφημεριών θα συζητηθεί μεθαύριο στη γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προγραμματίσει κοινή συνέλευση των ενώσεων της Βόρειας Ελλάδας στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Μειώσεις σε 7.000 φάρμακα

Μειώσεις έως και 69% στις τιμές των περίπου 7.000 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας. Οι νέες τιμές, που θα ισχύσουν από σήμερα, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Οι αυξήσεις είναι περιορισμένες και δεν ξεπερνούν το 10%. Η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.