Ολοκαίνουργιος Υγειονομικός Χάρτης διά χειρός Γ. Μπασκόζου

 Στην τελική ευθεία για την δημιουργία του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως μάλιστα δείχνουν όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει πίσω ή να καθυστερήσει το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, παρά τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που βιώνει η χώρα. Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του κ. Μπασκόζου προκειμένου να καταστήσει λειτουργικό κατά 100% τον Υγειονομικό Χάρτη, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει περάσει από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, έχουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν τον αξιοποίησαν και δεν έδωσαν περιθώρια να αναπτυχθεί ένα τόσο αναγκαίο και χρήσιμο έργο.

Ο κ. Μπασκόζος στην φάση αυτή έχει ήδη έτοιμη την σχετική Έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες για τον Υγειονομικό Χάρτη, ενώ πολύ άμεσα θα ανακοινώσει και την Επιτροπή Διαχείρισης Έργου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, επιστήμονες και οικονομολόγοι υγείας. Ο ίδιος πάντως ο κ. Μπασκόζος, δεν προτίθεται να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής, όπως αναφέρει.
Αναφορικά με το πόσο θα κοστίσει το έργο, ο κ. Μπασκόζος τονίζει ότι πραγματικά είναι ανάξιο να το συζητάμε, αφού ο κορμός και η φιλοσοφία του Χάρτη σχετίζεται περισσότερο με θέματα οργάνωσης και διοικητικής υποστήριξης και λιγότερο με θέματα κόστους. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε καρέ-καρέ τι συμβαίνει σήμερα στην υγεία σε όλη την χώρα μόλις ολοκληρωθεί ο Υγειονομικός Χάρτης, τι ελλείψεις και ανάγκες έχουμε σε προσωπικό και σε μονάδες, ιδιαίτερα με τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το Μνημόνιο και η η βαθιά ύφεση, αλλά και ποια είναι τα δυνατά μας σημεία που μπορούμε να επενδύσουμε και να αξιοποιήσουμε και πώς πορεύεται η υγεία και η περίθαλψη στις δύσκολες ακριτικές περιοχές, 32 χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ (1397/83).