Ολοκληρώνεται η αμυντική γραμμή κατά της νέας γρίπης

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά της νέας γρίπης και στους 53 νομούς της χώρας. Εξάλλου μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες αναμένεται να γίνει η εισαγωγή των πρώτων 500.000 δόσεων εμβολίων.

Ωστόσο, η χορήγηση των εμβολίων δεν θα γίνει αμέσως διότι εκκρεμεί η αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Τα παραπάνω ανέφερε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνος Ευσταθίου έπειτα από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες υπάγονται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου και οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Ιωακείμ Σιγάλας, εξετάστηκαν ένα προς ένα τα επικαιροποιημένα σχέδια για την προετοιμασία για την πανδημία της γρίπης με ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιαστικό σχεδιασμό. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση με τους εκπροσώπους των υγειονομικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια των νομαρχιών και δόθηκαν οδηγίες ώστε οι νομαρχίες μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας να έχουν ολοκληρώσει το λεπτομερές επιχειρησιακό τους σχέδιο.

«Ήδη έχουν εξεταστεί τα σχέδια των νομαρχιών της Αθήνας, του Πειραιά και ενός μεγάλου αριθμού της Νότιας Ελλάδας και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα γίνει στο τέλος της άλλης εβδομάδας οπότε και οι 53 νομοί όλης της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό και θα είμαστε έτοιμοι για την εμβολιαστική περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.

Ο πλήρης και ακριβής αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων θα καθοριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε δύο κύκλους. Δηλαδή σε έναν μικρό κύκλο θα εμβολιαστούν τα άτομα στα οποία δίνει προτεραιότητα η Συμβουλευτική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως π.χ. οι έγκυες, που θα εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα, και το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί στα νοσοκομεία. Εφόσον χρειαστεί να εμβολιαστεί μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού θα ανοίξουν και τα άλλα εμβολιαστικά κέντρα ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται χωρίς προβλήματα αναμονής και καθυστερήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, υπάρχουν νομαρχίες που έχουν περιλάβει στα εμβολιαστικά κέντρα σχολεία ή έχουν αξιοποιήσει άλλους χώρους όπως ΚΑΠΗ και εκκλησίες, ενώ κάποιες νομαρχίες θα διαθέτουν μετακινούμενα εμβολιαστικά κέντρα για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.