Ομαδική παραίτηση γιατρών στο νοσοκομείο Φλωρινας

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν προχθές 17 γιατροί του Γενικού νοσοκομείου Φλώρινας, ενώ απεργιακή κινητοποίηση ξεκινούν οι υπόλοιποι από σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άσκηση οργανωμένων ποινικών διώξεων εναντίον τους, καθώς κατηγορούνται ότι δεν ασκούν καλά τη δουλειά τους, ενώ καταγγέλλουν ότι εγκαλούνται για την κακοδαιμονία λειτουργίας του νοσοκομείου και τα εξοντωτικά ωράρια στα οποία υποχρεώνονται λόγω ελλιπέστατης στελέχωσης σε προσωπικό.

Ήδη χθες απειλούσαν με παραίτηση και άλλοι από τους λίγους πλέον εναπομείναντες γιατρούς του νοσοκομείου, ενώ στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Νοσοκομειακή Επιτροπή του νοσοκομείου για την κοινοποίηση κήρυξης της απεργιακής κινητοποίησής τους προειδοποιούν ότι «η απεργία διαρκείας δεν πρόκειται να ανασταλεί αν δεν σταματήσουν οριστικά οι αδικαιολόγητες και οργανωμένες διώξεις εναντίον μας».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί σε σχετική ανακοίνωσή τους, τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί δραματικά το ιατρικό προσωπικό το οποίο ενώ υπολογίζεται σε 54 άτομα έχουν απομείνει όμως μόνο 27 αυτή τη στιγμή, καθώς έχουν φύγει αρκετοί λόγω συνταξιοδότησης, άλλοι γιατί ανέλαβαν θέσεις σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα όλες τις ανάγκες όλων των κλινικών και των εργαστήρια του νοσοκομείου να καλύπτουν ελάχιστοι γιατροί.

Αναφέρουν ως παράδειγμα ότι στη Νευρολογική δεν απέμεινε κανένας από τους δύο γιατρούς, ενώ «στο Μικροβιολογικό από τους τρεις παραλίγο να μείνουν χωρίς κανέναν».

Η αποψίλωση του ιατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να καταπονείται το εναπομείναν προσωπικό με τεράστιο και δυσανάλογο όγκο δουλειάς και συνεχείς εφημερίες και αντί για επιβράβευση οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, μετά από εισαγγελική παρέμβαση για πλημμελή εξυπηρέτηση ασθενών κατά το πρωινό ωράριο και κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

«Οι γιατροί που έχουμε απομείνει προσπαθούμε με αυτοθυσία να κρατήσουμε αυτό νοσοκομείο σε λειτουργία, ακριβώς γιατί το πονάμε και ξέρουμε την μεγάλη σημασία που έχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν λοιπόν το ?βραβείο? που θα εισπράξουμε είναι οι διώξεις μας (πειθαρχικές, εισαγγελικές ή και ποινικές), τότε αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: πόσο ακόμα θα έχουμε τη διάθεση να λειτουργούμε πάνω από τις δυνάμεις μας και παρά τον μικρό αριθμό μας να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας»;

Τα παραπάνω αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, οι οποίοι τονίζουν ακόμη τα εξής: «Έχουμε φθάσει στα όρια. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μήπως πιστεύουν μερικοί ότι κι αν φύγουν οι ήδη υπάρχοντες «τεμπέληδες» γιατροί από το νοσοκομείο θα έλθουν άλλοι να τους αντικαταστήσουν; ?Πλανώνται πλάνην οικτρά?. Διότι, όποιος γιατρός ενδιαφέρεται να πάει σε ένα νοσοκομείο παίρνει πρώτα πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί. Και αν μάθει για τον μικρό αριθμό των υπαρχόντων γιατρών, τον μεγάλο αριθμό των εφημεριών και τις διώξεις που υφίστανται τότε απλούστατα δεν θα έρθει και θα αναζητήσει την τύχη του αλλού». Αναφέρουν μάλιστα τη χαρακτηριστική περίπτωση της χηρεύουσας θέσης του διευθυντή της Μαιευτικής- Γυναικολογικής, που μετά την παραίτησή του «διορίσθηκαν από το Υπουργείο διαδοχικά επτά επικουρικοί γιατροί για την κάλυψη της θέσης και ουδείς απεδέχθη τον διορισμό του, πληροροφούμενοι ότι τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Νοσοκομείο (απαράδεκτες συνθήκες εφημέρευσης κλπ.)».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ