Όμικρον ΧΕ / Ο συνδυασμός Όμικρον και Όμικρον 2 μπορεί να είναι ακόμη μεταδοτικότερος

 

Η νέα παραλλαγή Όμικρον ΧΕ που εντοπίστηκε προ ημερών στη Βρετανία και πριν δύο ημέρες στην Ιαπωνία, είναι πρακτικά το αποτέλεσμα μόλυνσης ατόμου με την Όμικρον και την Όμικρον 2 ταυτόχρονα, όπως περιέγραψε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Όταν δύο ιοί συνυπάρξουν σε ένα άτομο, μέσα σε ένα κύτταρο, παράγουν σωματίδια που ανασυντίθενται, “ανακατευόμενα”. Βγαίνει μία “σούπα” που είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος … Δεν ξέρουμε ακόμα πάρα πολλά πράγματα, αλλά για να έχει αρχίσει να εμφανίζεται είναι παρόμοιας ή και μεγαλύτερης μεταδοτικότητας από τους προκατόχους της», όπως εκτίμησε.

Τα συμπτώματα «πιθανώς θα είναι τα ίδια, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι ηπιότερα. Σας είχα πει ότι αναμένουμε μέχρι το καλοκαίρι μια παραλλαγή. Ελπίζουμε ότι αυτό το τροποποιημένο στέλεχος να είναι διαχειρίσιμο στον βαθμό που ήταν και τα δύο τελευταία», προσέθεσε ο ίδιος.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου έγινε σαφές ότι μία νέα παραλλαγή της Όμικρον, που συνδυάζει το αρχικό στέλεχος με αυτό της Όμικρον 2, εξαπλώνεται σταδιακά στη Βρετανία. Ήδη, έχουν ανακοινωθεί πάνω από 600 περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό που συνδέονται με την ΧΕ. Η Όμικρον ΧΕ φαίνεται να “γεννήθηκε” στη Βρετανία (πρώτο γνωστό κρούσμα εντοπίστηκε στις 19 Ιανουαρίου) και ήδη έχει ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου. Κρούσματα Όμικρον ΧΕ έχουν ταυτοποιηθεί στην Ιαπωνία, όπως έγινε γνωστό προ ημερών.

Καθώς πρόκειται για συνδυασμούς χαρακτηριστικών γνωστών ιών, συνήθως αυτοί οι συνδυασμοί συνήθως φέρουν τα χαρακτηριστικά των ιών από τους οποίους συντίθενται και σπάνια συνδέονται με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, στο νέο στέλεχος Όμικρον ΧΕ εντοπίζονται τρεις μεταλλάξεις που δεν ήταν παρούσες ούτε στην αρχική Όμικρον ούτε την Όμικρον 2.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών στην Βρετανία όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός εντοπισμένων κρουσμάτων, υποδεικνύουν ότι η Όμικρον ΧΕ ίσως είναι ακόμη 10% μεταδοτικότερη από την Όμικρον 2, κάτι στο οποίο συντείνει και ο ΠΟΥ, τονίζοντας πάντως ότι απαιτείται εκτενέστερη μελέτη. Η αδυναμία εξάπλωσης ταχύτερα από την Όμικρον και την Όμικρον 2, πιθανώς περιγράφει μία μικρή μόνο διαφορά στη μεταδοτικότητα (αποτελεί κάτω του 1% των συνολικών κρουσμάτων).

Όσο για το αν πρέπει να ανησυχεί ως προς τα συμπτώματά της, οι ειδικοί φαίνεται κατ’ αρχήν να συμφωνούν ότι «για εμβολιασμένους και εν γένει υγιείς, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για όσους είναι ανεμβολίαστοι ή/και έχουν σύνοδες παθήσεις, είναι λόγος ανησυχίας, όπως και οι άλλες παραλλαγές του Sars-CoV-2.