Ομιλία Αβραμόπουλου στην ΟΝΝΕΔ (με ολίγον από κλαδική σύμβαση)

       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Ρόδο η ΟΝΝΕΔ Ρόδου με θέμα «Οι νέοι στην Ευρώπη του 21 ου αιώνα».

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου:

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

«Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Γενικεύεται σε παγκόσμια κλίμακα μια κρίση πρωτόγνωρη. Αλλά η Κυβέρνηση μας, ανοίγει δρόμους και προοπτικές, αντιμετωπίζει με σύνεση και υπευθυνότητα αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που έλαχε σε εμάς να διαχειριστούμε.

Απέναντί μας έχουμε δυστυχώς μια αντιπολίτευση, που έχει αναγάγει σε αυτοσκοπό την εξουσία. Στις προσκλήσεις που έχουμε απευθύνει τον τελευταίο καιρό για συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση, που είναι βασική προϋπόθεση και όρος για την ίδια τη Δημοκρατία – πάντα έλεγα, ότι η Δημοκρατία είναι «η πολιτική τέχνη της σύνθεσης» – δυστυχώς ανακαλύπτουμε ένα ΠΑΣΟΚ σκληρό, αδυσώπητο. Με έναν αρχηγό, που μόλις χθες τον είδατε στις τηλεοράσεις, να ανταποκρίνεται με ανευθυνότητα απέναντι στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για συνεργασία και για να ορθώσουμε από κοινού ένα τείχος μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα, που η παγκόσμια οικονομική κρίση μας προαναγγέλλει.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο να λέμε την αλήθεια.

Έρχονται δύσκολες στιγμές. Και όπως σας είπα πρωτύτερα, σε εμάς έλαχε ο κλήρος αλλά και η ευθύνη, να αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένο σχέδιο, τα όσα έρχονται από το εγγύς μέλλον.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι προ των πυλών. Προηγείται η ύφεση, η οποία την προαναγγέλλει αλλά και η κοινωνική κρίση, που την διαδέχεται.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ως υπέρτατο χρέος την εθνική συνεννόηση. Αυτό λέμε εμείς στην Κυβέρνηση. Αυτό πρότεινε ο Πρωθυπουργός στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και τι εισέπραξε; Αφορισμούς, εξορκισμούς, καταγγελίες και μια σειρά από αναλήθειες, για να μην πω ξεκάθαρα, ψεύδη.»

 

ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Σας μιλάει κάποιος, που όπως σας είπα στο ξεκίνημα της ομιλίας μου, αυτήν την ώρα βρίσκεται εδώ, από αγάπη για εσάς αλλά και με πολλά προβλήματα στο μυαλό του.

Στην Αθήνα γίνονται αυτή τη στιγμή μια σειρά από διαβουλεύσεις, που έχουν να κάνουν με μια από τις μεγαλύτερες τομές-μεταρρυθμίσεις, που βίωσε ο τόπος μετά το 1974 και αφότου ιδρύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι συζητήσεις με τους Έλληνες γιατρούς είναι σε εξέλιξη. Τους αξίζει ένα καλύτερο και πιο πολιτισμένο περιβάλλον.

Απέναντί τους δεν βρεθήκαμε με αρνητικές διαθέσεις. Τους είπαμε την αλήθεια και μας είπαν και αυτοί την αλήθεια. Προσπάθησαν να παρεισφρύσουν όμως, οι γνώριμοι εκείνοι κύκλοι, από άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να αναστατώσουν το σύστημα. Που προσπαθούν να γίνουν αρεστές, μέσα από εξαγγελίες, που δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

 

 

Θα μπορούσα όλα αυτά, να τα έχω βάλει κάτω από το χαλί. Είναι πολύ εύκολο να είσαι Υπουργός και να επιτύχεις, με το να μην έχεις κάνει απολύτως τίποτα. Εγώ όμως τόλμησα. ¶νοιξα αυτά τα κεφάλαια, σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους μου στην Κυβέρνηση. Γιατί επιτέλους ήρθε ο καιρός, να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα. Να βάλουμε τέλος στην παθογένεια του ΕΣΥ. Γιατί αξίζει πραγματικά ένας κοινωνικός πολιτισμός υψηλότερου επιπέδου στους Έλληνες πολίτες.

Δίνουμε τέλος στο κλέψιμο και στη ρεμούλα. Διότι στα μαύρα οικονομικά της υγείας είχαν βολευτεί πολλοί. Περάσαμε το Νόμο για τις προμήθειες. Εξυγιαίνεται αυτός ο χώρος.

Επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται, σας λέω ότι είναι μεγάλη μου τιμή, να έχω στους ώμους μου την ευθύνη για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Ίσως δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι αλλά ήθελα να φθάσω σε ένα σημείο, όπου τα τρία βασικά θέματα που είχα θέσει ως στόχους – γιατί εκατόν τρία δεν μπορούμε να κάνουμε – θα τα ολοκλήρωνα. Με πρώτο τη διαφάνεια των οικονομικών, την ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και τη συλλογική σύμβαση με τους γιατρούς.»

 

ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

«Παιδιά, να είστε υπερήφανοι που ανήκετε σε αυτήν την παράταξη. Να είστε υπερήφανοι, γιατί αυτή η παράταξη είναι η παράταξη των ιστορικών επιλογών.

Και μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι η ελληνική κοινωνία, η οποία διαθέτει και αισθητήριο και κριτήριο, σε εμάς θα αναθέσει και πάλι μετά από δυόμισι χρόνια την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Και να είστε βέβαιοι, ότι από κοινού, η νέα γενιά, η δική μας γενιά, οι άλλοι που έρχονται, θα φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα.

Αυτήν την ευθύνη την έχουμε αναλάβει όλοι μας, την έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την έχουμε αναλάβει όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης, όλοι οι βουλευτές μας.

Και πρέπει να ξέρετε, ότι αυτή η παράταξη είναι ενωμένη. Και εάν τον τελευταίο καιρό ακούτε και διαβάζετε, ότι υπάρχουν προβλήματα, αφήστε τα στην άκρη. Αλληλέγγυοι μεταξύ μας, με έναν και μόνο σκοπό. Να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα μας.»