Ομιλία Δ. Αβραμόπουλου για Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού-Χάρτα Δικαιωμάτων

p>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

   

    «ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

   

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απηύθυνε ομιλία σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2006, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

   

    Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου:

   

    «Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού. Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε, ότι πραγματικά μας αναλογεί μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στο πιο τρυφερό κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας.

   

    Σήμερα, αναγνωρίζουμε όλοι μαζί, ότι στα παιδικά όνειρα υπάρχει το μέλλον της κοινωνίας μας και το ηθικό μέτρο του πολιτισμού μας.

   

    Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, διατρανώνουμε όλοι την αποφασιστικότητά μας ως άνθρωποι, γονείς και πολίτες, να προασπίσουμε με έργο και δράσεις τα δικαιώματα του παιδιού σε αυτή την καινούργια ιδιαίτερα προκλητική εποχή, που έχει ξεκινήσει. Την εποχή της παγκοσμιότητας.

    Να θεμελιώσουμε ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι της οργανωμένης πολιτείας ένα κοινωνικό κράτος που έχει συγκεκριμένη πολιτική για την προστασία των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων του παιδιού.

   

    Η ημέρα το θέλησε, η εκδήλωση αυτή να σφραγίζεται και με ένα δραματικό γεγονός, που είδε το φως της δημοσιότητας και μας έχει συγκλονίσει όλους. Μας έχει συγκλονίσει και ως πολίτες και ως γονείς αλλά και ως εκπροσώπους της πολιτείας, που όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε, ότι καθημερινά η αξιοπρέπεια αλλά και ζωή των παιδιών μας τίθενται μπροστά σε συνθήκες απειλής.

   

    Για να ανταποκριθούμε με επιτυχία ως οργανωμένη πολιτεία στις νέες προκλήσεις που αφορούν τα παιδικά δικαιώματα στην εποχή μας, οφείλουμε πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε, ότι υπάρχει μία νέα Χάρτα Αξιών και Αρχών, για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε.

   

    Μία Χάρτα Αξιών, που μπορούμε, εάν το πιστέψουμε πραγματικά, να την κάνουμε συνείδηση και τρόπο ζωής για όλους.

   

    Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε, ότι μερίδιο ευθύνης και συμμετοχής έχουμε όλοι. Πέρα από την οργανωμένη πολιτεία και το κοινωνικό κράτος, μερίδιο ευθύνης έχουν οι γονείς, η κοινωνία των πολιτών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο ιδιωτικός τομέας γενικότερα.

   

    Με την σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανοίγουμε μία νέα σελίδα στον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό κράτος του τόπου μας προάγει και προστατεύει τα νέα δικαιώματα του παιδιού.

   

    Ξεκινάμε μία εκτεταμένη και καλά στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τα δικαιώματα του παιδιού. Μία εκστρατεία, που ως αποστολή έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πως μπορούμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παιδιού.

   

    Προχωράμε άμεσα, στον ριζικό επανασχεδιασμό της κοινωνικής μας πολιτικής για το παιδί. Σε ένα μήνα από τώρα, το Υπουργείο μας θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη θεμελίωση μίας σύγχρονης κοινωνικής ασπίδας για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

   

    Είναι γεγονός, ότι με την σημερινή του μορφή το κοινωνικό μας κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται για τα δικαιώματα των παιδιών μας.

   

    Χρειαζόμαστε νέες δομές, νέες πολιτικές.

   

    Θέλουμε μία Νέα Εθνική Πολιτική που εστιάζεται αποκλειστικά στην παιδική ηλικία.

   

    Τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά. Αφορούν τη δημογραφική κρίση, την κακοποίηση, το trafficking, την πολιτισμική προκατάληψη, την εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου, την προστασία των ατομικών δεδομένων, την έκρηξη της παιδικής παχυσαρκίας, την εμφάνιση νέων μορφών εξαρτήσεων που απειλούν την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως είναι η εξάρτηση από τα μέσα του ψηφιακού μας κόσμου.

   

    Χρειαζόμαστε κοινωνικές δομές που λειτουργούν με οριζόντια λογική και προσφέρουν συντονισμένες υπηρεσίες για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού.

   

    Πολιτικές που επιστρατεύουν και αξιοποιούν το ανεκτίμητο έργο της κοινωνίας των πολιτών και την πολύτιμη προσφορά της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

   

    Δράσεις που οροθετούνται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις.

   

    Παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε αρμονία με το καθοριστικό μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

   

    Βασική μας επιδίωξη είναι να θεμελιώσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος, το οποίο δρα προληπτικά και ενεργητικά για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Ένα κράτος, το οποίο είναι σε θέση να εφαρμόσει στην πράξη τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και το ισχύον νομικό πλαίσιο.

   

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για την σημασία που αποδίδει στην προστασία της παιδικής ηλικίας.

   

    Ο σχεδιασμός μας για την θεμελίωση του πιο σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές της χώρας μας, στο χώρο της παιδικής υγείας.

   

    Η απαγόρευση προϊόντων καπνού σε ανήλικους, που κατοχυρώνεται και επίσημα στην επόμενη νομοθετική μας πρωτοβουλία, θεμελιώνει ένα αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία της παιδικής δημόσιας υγείας.

   

    Η δυναμική εκστρατεία που ξεκινάμε σε λίγες μέρες για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ακόμα ένα σημαντικό βήμα.

   

    Τώρα είναι η ώρα, να προχωρήσουμε δυναμικά στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στην προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών, που υποστηρίζουν και ενημερώνουν οργανωμένα την ελληνική οικογένεια.

   

    Τώρα είναι η ώρα για να κατοχυρώσουμε στην πράξη τα νέα δικαιώματα του παιδιού.

   

    Σε αυτή μας την προσπάθεια, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε όλοι παιδιά.

   

    Και μέσα σ΄ αυτή την ατμόσφαιρα, είναι που ξεκινάει μια καινούργια εποχή για το παιδί στη χώρα μας. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαστε διεθνώς. Είμαστε εκεί, όπου το παιδί πλέον μας προσκαλεί.

   

    Στο σημείο αυτό, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, να συμμετάσχουν σ΄αυτή την προσπάθεια. Πάνω από όλα όμως, αν ως προς κάτι θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω όλους, είναι με την ιδιότητά μου, του γονιού».

   

   

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

   

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η σημερινή ημέρα συνοδεύτηκε από ένα δραματικό περιστατικό, που αφορά τα παιδιά.

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είχα την ευκαιρία να πω και πρωτύτερα, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Αυτό όμως δεν αρκεί, σημασία έχει τι κάνουμε όλοι μαζί. Γιατί τις ευθύνες για όλα όσα βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, τις μοιραζόμαστε όλοι. Πολιτεία, γονείς, κοινωνία.

   

    Εκείνο που ανεδείχθη από τη σημερινή μας εκδήλωση είναι, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά, δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας και ασφάλειας για τα παιδιά μας στο μέλλον. Σήμερα παρουσιάσαμε τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Αυτό σημαίνει στην πράξη, μια πιο ενεργό συμμετοχή της ίδιας της πολιτείας, μέσα από τις δομές της και την πολιτική της. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Τα παιδιά μας πρέπει να ζήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αισιοδοξίας και σιγουριάς.

   

    Εκεί, όπου θα μπορούν και να παίξουν και να οραματιστούν και να σπουδάσουν και να προχωρήσουν. Να βρουν τους δρόμους ανοιχτούς για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

   

    Και βέβαια, όλα όσα συνοδεύουν αυτή την ημέρα και είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως είπα πριν, μας φέρνουν προ των ευθυνών μας. Είμαστε πράγματι συγκλονισμένοι και ως γονείς. Και αυτό το τελευταίο λέει πολλά, διότι θέλουμε πραγματικά να αισθανόμαστε, ότι ζούμε σε μια κοινωνία, που προστατεύει τα παιδιά μας και διαμορφώνει ένα περιβάλλον αισιόδοξο για το μέλλον τους.

   

    Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μία έκκληση. Περισσότερη προσοχή και ευαισθησία απέναντι στα παιδιά μας. Προστασία της αξιοπρέπειάς τους, προστασία των δικαιωμάτων τους και συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή την εκστρατεία που ξεκινήσαμε, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία. Και κυρίως, μέσα από τα μέτρα και τις πολιτικές που υιοθετούμε, ν΄ ανταποκριθούμε στο επίπεδο πολιτισμού που διεκδικούμε και κατακτούμε.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα κινηθεί αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα επικοινωνιακό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που όλο και περισσότερο -και πρέπει να το πούμε αυτό- αναδεικνύουν και προβάλλουν την ευαισθησία τους για όλα αυτά τα ζητήματα. Η υπόθεση των παιδιών μας, μας αφορά όλους. Λένε και θεωρείται κοινότυπο, ότι είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι, ότι τους προετοιμάζουμε το μέλλον, έτσι ώστε ως αυριανοί ώριμοι πολίτες και μεθαυριανοί γονείς, να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά σε ένα περιβάλλον πολιτισμού, σιγουριάς, αισιοδοξίας και ασφάλειας.

   

    Το σχέδιο δράσης θα εκπονηθεί από κοινού με όλους τους φορείς, τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, τα πολιτικά Κόμματα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό αντιλαμβάνεσθε, ότι τιμά τη χώρα μας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, που βγαίνουν δυναμικά μπροστά και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος, ως Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που θα φέρει κοντά όλους και στο πνεύμα, που επιχειρήσαμε σήμερα να περάσουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση.