Ομιλία της Υπ Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου στη συζήτηση στις προγραματικές δηλώσεις

p> 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

   

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

   

    Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα εξαρχής να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους πολίτες της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας που μου έδωσαν άλλη μια φορά την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου έδωσε ισχυρή εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ. Έδωσε ισχυρή εντολή για μια νέα δημοκρατική και κοινωνική αλλαγή. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και έχει ιδιαίτερα συμβολική και πολιτική σημασία σήμερα, 18 Οκτωβρίου, που είναι μια μέρα ορόσημο που έχει συνδεθεί με την αλλαγή το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και με ψήφο εμπιστοσύνης η Βουλή θα δώσει πραγματικά τη δύναμη στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε αυτή τη νέα φάση της αλλαγής στη χώρα μας.

    Στην καρδιά του προγράμματός μας και των προγραμματικών μας θέσεων βρίσκονται στόχοι που αφορούν ένα ισχυρό δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Και ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην καρδιά του κοινωνικού κράτους που εμείς οραματιζόμαστε και δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης υπήρξε σαφής, κατηγορηματικός και απόλυτα συνεπής με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει πριν από τις εκλογές όσον αφορά την αναβάθμιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Η βασική μας κατεύθυνση που αφορά όλη την κυβέρνηση και όλες μας τις προτεραιότητες «πρώτα ο πολίτης» βρίσκει το κατ΄ εξοχήν νόημα και την απεικόνισή του στις προτεραιότητές μας για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

    Αφορά τη μεγάλη απαίτηση σήμερα των πολιτών για ένα σύστημα υγείας που να τους σέβεται, να καλύπτει τις ανάγκες τους και να τις καλύπτει με αξιοπρέπεια. Για ένα σύστημα υγείας που να μπορούν οι πολίτες να το εμπιστεύονται και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

    Η υγεία αφορά όλους αλλά οι ανισότητες στον τομέα της υγείας αποτυπώνονται σήμερα με δραματικό τρόπο. Ίσως τον πιο δραματικό τρόπο απ΄ όλους τους χώρους της πολιτικής.

    Είναι ανισότητες που αφορούν πραγματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις εισοδηματικές. Ανισότητες περιφερειακές ιδιαίτερα για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά μας. Ανισότητες πρόσβασης που αφορούν τις πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.

    Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας είναι κυριολεκτικά δραματική. Οι επιλογές και οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης τα τελευταία 6 χρόνια συστηματικά απαξίωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Η χώρα μας είναι πραγματικά στην κατώτερη βαθμίδα των ευρωπαϊκών χορών του ΟΟΣΑ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα τα κενά αγγίζουν τις 15 χιλιάδες.

    Τεράστια χρέη στα νοσοκομεία. Παρά τη ρύθμιση χρεών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2005 μέχρι σήμερα τα χρέη των νοσοκομείων αγγίζουν και ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 2,5 δις είναι χρέη των ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία.

    Το περίφημο νέο σύστημα προμηθειών το οποίο θεσπίστηκε το 2007 στην πραγματικότητα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει. Οι προμήθειες στο χώρο της υγείας συνέχισαν να γίνονται κατ΄ εξαίρεση του κανόνα και το αποτέλεσμα ήταν η αδιαφάνεια, η σπατάλη, οι παρατυπίες, οι γκρίζες ζώνες και οι εστίες της διαφθοράς.

    Τεράστια οικονομικά προβλήματα και υποχρηματοδότηση, τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στις προνοιακές δομές και στον ΟΚΑΝΑ, έχουν αδρανοποιήσει στην πραγματικότητα κάθε λειτουργία στις δομές της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόληψης.

    Η απεικόνιση αυτή δεν είναι υπερβολική. Είναι η καθημερινότητα που ζει ο πολίτης , είναι η καθημερινότητα που εισπράττουμε όλοι μας στην επαφή μας με τον πολίτη.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι τί πρέπει να γίνει. Πώς μπορούμε σήμερα να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο στο χώρο της υγείας. Πώς μπορούμε ξανά να δώσουμε μια νέα πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται αποφασιστικότητα και χρειάζεται πάνω απ΄ όλα δέσμευση και πολιτική βούληση.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έδειξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς προτεραιότητες, ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο άμεσων πρωτοβουλιών από τις πρώτες 100 μέρες στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

    Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες ούτε θέλουμε να ισοπεδώσουμε. Δεν λέμε ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές. Και θα μου πείτε τότε ποια είναι η διαφορά; Γιατί λέτε και δεσμευόσαστε ότι μπορείτε;

    Η μεγάλη διαφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι εμείς έχουμε διαφορετική πολιτική προσέγγιση για τα θέματα της υγείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πρόνοιας. Γιατί εμείς έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί εμείς έχουμε την ισχυρή βούληση επειδή θεωρούμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα για τον πολίτη και είναι υποχρέωση για ένα κράτος δικαίου και για την Πολιτεία.

    Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειαζόμαστε σίγουρα την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία για την υγεία. Και σ΄ αυτή την κοινωνική συμμαχία καλούμε, και από κοινού θα δώσουμε τον αγώνα, με όλους. Τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό, με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας οι οποίοι και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό με θυσία και πατριωτισμό κρατούν ζωντανά τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρόνοιας.

    Αυτή λοιπόν είναι η δέσμευσή μας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, αναβαθμισμένη πρόληψη διαφάνεια και λογοδοσία παντού. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θέτουμε δέκα μεγάλες προτεραιότητες.

    Προτεραιότητα πρώτη, σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του. Ξεκινάμε ήδη από την επόμενη χρονιά με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε λίγες μέρες για το 2010 όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός με προσλήψεις νέου προσωπικού 3.000 θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

    Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες, μόνο έτσι θα σταματήσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι αραχνιασμένες αποθήκες στα νοσοκομεία.

    Δεύτερη προτεραιότητα. Αναβάθμιση, επέκταση και πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να χάνονται ζωές. Την προηγούμενη βδομάδα χάθηκε ένα παλικάρι στην Κεφαλονιά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Επί μισή ώρα έπαιρναν οι συγγενείς το ΕΚΑΒ και δεν απαντούσε.

    Τρίτον, ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε Δήμο. Η μεγάλη μας δέσμευση, η μεγάλη μας προτεραιότητα. Με σύσταση μονάδων οικογενειακής ιατρικής σε κάθε Δήμο με 24ωρη λειτουργία και αξιοποίηση φυσικά σ΄ αυτό όλων των σημερινών υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου που θα επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο. Με ηλεκτρονική κάρτα υγείας, που ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, που θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής στο φαρμακείο, με ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται και θα παρακολουθεί την κάρτα υγείας.

    Εξασφάλιση βασικού πακέτου παροχών υγείας με χρηματοδότηση από το δημόσιο που θα καλύπτει όλους τους πολίτες, όλες τις οικογένειες.

    Προτεραιότητα τέταρτη. Ενιαίοι κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αλλά ταυτόχρονα, αποτελεσματική εποπτεία, έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία.

    Προτεραιότητα πέμπτη. Χρηματοδότηση, επιτέλους, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση γιατί δεν αρκεί να χρηματοδοτήσουμε. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων πόρων. Η δέσμευση που επανέλαβε ο Πρωθυπουργός ξεκάθαρα είναι η αύξηση στο 1% του ΑΕΠ για τις δημόσιες δαπάνες υγείας στην τετραετία. Και ξεκινάμε φυσικά ήδη και θα σηματοδοτηθεί αυτό από τον νέο προϋπολογισμό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας σήμερα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ και φυσικά με συνεχή συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.

    Ταυτόχρονα όμως δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη, τη διαφθορά, να μπορούμε πραγματικά να έχουμε ένα σύστημα προμηθειών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα που θα έχει βασικές αρχές οι οποίες θα εξασφαλίζουν αυτή την κατεύθυνση με αποκέντρωση του συστήματος. Αλλά, ταυτόχρονα, με ενιαίες προδιαγραφές, με ενιαία κωδικοποίηση των ειδών, με καθιέρωση ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Όπως είναι και η συνολική μας δέσμευση, εξάλλου, για όλες τις δράσεις των κρατικών προμηθειών. Και φυσικά ολοκλήρωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

    Προωθούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, αλλά, επιτέλους και στο χώρο της υγείας. Και μέσα από όλες αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε όχι απλώς να κάνουμε εξοικονόμηση αλλά να φτάσουμε σε μια εξοικονόμηση που θα δώσει επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας.

    Προτεραιότητα έκτη. Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Και φυσικά σε πλήρη εναρμόνιση με τη συνολική διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα ενταχθούν στην αιρετή περιφέρεια ως αυτοτελείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

    Προτεραιότητα έβδομη και ιδιαίτερα κρίσιμη. Πολιτική για το φάρμακο. Οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, εδώ, υπήρξαν δραματικές. Η κατάργηση της λίστας φαρμάκου κάτι που το έχουμε επανειλημμένα στηλιτεύσει, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του φαρμάκου, η απουσία ελέγχου δαπανών γύρω από το φάρμακο εκτόξευε την τιμή του και επιβάρυνε τα ταμεία τα ασφαλιστικά. Το επιπλέον κόστος αγγίζει τα 2 δις το χρόνο. Αυτές είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες από τις συγκεκριμένες επιλογές.

    Επιπλέον να αναφέρουμε ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε η επιστροφή του 4% στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που το είχαμε κατά κόρον τότε αναδείξει όταν συζητούσαμε και την περίφημη ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης. Κάτι που έχει ως επίπτωση έχει υπολογιστεί να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ κόστος για τα ταμεία στα τελευταία δυόμισι χρόνια.

    Οι προτεραιότητές μας στο φάρμακο είναι σαφείς. Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Και φυσικά εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του πολίτη, εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων μέσα από όλο αυτό το σύστημα. Και εδώ θα έχουμε μια πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αναπτυχθεί και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Προτεραιότητα όγδοη. Μια νέα σχέση των πολιτών με τις υπηρεσίες υγείας. Έμφαση στην πρόληψη, μεγάλη μας προτεραιότητα. Έμφαση στη σωστή ενημέρωση του πολίτη. Και ως ένα πρώτο δείγμα γραφής σε συνεργασία με τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ, με τους εργαζόμενους θα πάρουμε μέτρα από κοινού προκειμένου να βελτιωθεί πραγματικά η υποδοχή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

    Θα είναι ένα μέτρο που θα δεσμευτούμε άμεσα να βάλουμε μπροστά. Ο πολίτης όταν έρχεται σε επαφή με το δημόσιο νοσοκομείο, με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να νιώθει ότι μπαίνει σε ένα περιβάλλον που πάνω απ΄ όλα τον σέβονται.

    Προτεραιότητα ένατη. Ψυχική υγεία και εξαρτήσεις. Τομέας όπου υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα. Και θέλω να είμαι δίκαιη και να πω διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας.

    Η αλήθεια είναι ότι είναι εικόνες που αμαυρώνουν τη χώρα μας. Χρειάζεται επομένως να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική δράση, στην ολοκλήρωσή της αποασυλοποίησης, στη υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και στις οικογένειές τους, που σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στην καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος όσον αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Και βέβαια το μεγάλο θέμα των ναρκωτικών. Η μεγάλη αυτή κοινωνική μάστιγα που αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός. Κι εδώ δεν χωράει μικροπολιτική. Εδώ χρειάζεται ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Απαιτείται βούληση, απαιτείται πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις. Αλλά απαιτούνται όμως και οι πόροι, απαιτείται η χρηματοδότηση, η στήριξη των κέντρων πρόληψης που είναι στον αέρα, οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται. Πρέπει και δεσμευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθούν τα κέντρα πρόληψης, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του κάθε χρήστη για θεραπεία, να εκσυγχρονιστεί επιτέλους η νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση, συμμετοχή με τους κοινωνικούς φορείς και η αντίστοιχη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

    Προτεραιότητα δέκατη. Αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Πολιτικές ένταξης των μεταναστών, πολιτικές για τους πρόσφυγες, για τις ειδικές ευπαθείς και πολιτισμικές ομάδες. Αναβάθμιση, και αυτό είναι δέσμευσή μας, και χρηματοδότηση και στελέχωση των προνοιακών δομών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

    Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω στα άτομα με αναπηρία. Εδώ είναι μεγάλη μας δέσμευση και φυσικά είναι μια οριζόντια πολιτική που δεν εξαντλείται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε συνεργασία με όλα τα άλλα υπουργεία αλλά είναι σαφές ότι σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία και με όλες τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία θα προχωρήσουμε με πρώτη προτεραιότητα. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και επιτέλους να δώσουμε μια νέα πνοή στα κέντρα κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης των ΑΜΕΑ.

    Μια πολύ σύντομη αναφορά για την πανδημία. Με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε αντιμετωπίζουμε το θέμα της θωράκισης και της επαγρύπνησης της χώρας μας. Δεν κάναμε και δεν χωρεί μικροπολιτική. Εμείς συνεχώς αξιολογούμε το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα βέβαια μέσα από αυτή την αξιολόγηση εντείνουμε την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα. Και φυσικά αναπτύσσουμε την απαραίτητη διατομεακή συνεργασία.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με σχέδιο και αποφασιστικότητα προχωρούμε. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας ήδη από τις πρώτες 100 μέρες. Δεσμευόμαστε απέναντι στη Βουλή, απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε πράξη τη μεγάλη τομή για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός.

    Σας ευχαριστώ πολύ.