Ομιλία του Ανδρέα Ξανθού, στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τα μέτρα του 3ου Μνημονίου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

<Ομιλία του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και Υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τα μέτρα του 3ου Μνημονίου

 

Σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα, ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η φωνή της κοινωνίας. Είναι μια κραυγή οργής, απόγνωσης αλλά και αποστροφής προς μια εξουσία και ένα πολιτικό σύστημα που έχει λεηλατήσει τη ζωή, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Σ’ αυτή την φωνή έρχεται να απαντήσει  η «εξομολόγηση» των κυβερνητικών βουλευτών ότι δεν αισθάνονται καλά ψηφίζοντας τα μέτρα , αλλά με συναίσθηση της ιστορικής τους ευθύνης θα το κάνουν για να σώσουν τη χώρα.

Τους υπενθυμίζουμε ότι στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας έχουν γίνει καταστροφές, έχουν γίνει  εγκλήματα σ’ αυτή τη χώρα.

Αυτό ακριβώς συντελείται με τα νέα μέτρα: Ένα διαρκές κοινωνικό έγκλημα με θύματα τον κόσμο της εργασίας, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη δημόσια περίθαλψη, το κοινωνικό κράτος , την επιβίωση των φτωχών και αδύναμων αυτής της χώρας. Τα στοιχεία είναι άπειρα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για «ελληνική τραγωδία», η κοινωνική αλληλεγγύη προσπαθεί  να καλύψει τα κενά της κρατικής φροντίδας, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι ο πληθυσμός που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε 3,4 εκατομμύρια, οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν στοιχειώδη περίθαλψη διογκώνονται επικίνδυνα. Πίσω από όμως από τις στατιστικές υπάρχουν γύρω μας καθημερινά ανθρώπινα δράματα, υπάρχει φτώχεια, απόλυτη ένδεια, βάρβαρη ανατροπή της καθημερινότητας, απόγνωση και απελπισία.

Γι’ αυτό κύριοι της συγκυβέρνησης δεν έχετε το δικαίωμα να εμφανίζεστε ως εγγυητές της σωτηρίας της χώρας και της ευημερίας των πολιτών.

Δεν έχετε επίσης το δικαίωμα να επικαλείστε ως αιτιολόγηση της μνημονιακής σας ψήφου τις στρεβλώσεις του δικού σας Κράτους, του δικού σας πελατειακού συστήματος, της ημετεροκρατίας, της αναξιοκρατίας και της διαπλοκής που εσείς εκθρέψατε.

Γιατί τα μέτρα που στηρίζετε δεν έχουν στόχο να ανατρέψουν αυτή την αθλιότητα που διαιωνίζεται ανενόχλητη, αλλά να διαλύσουν τελείως το Κοινωνικό Κράτος, να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, να μετατραπεί ο τόπος σε εργασιακή ζούγκλα, να έχουμε μια χώρα με ανθρώπους φτωχούς, εξαθλιωμένους, αναξιοπρεπείς, μια χώρα «πεδίο βολής φθηνό».

Πραγματικά πιστεύετε ότι αποτελεί  αυτό σωτηρία από τη χρεωκοπία;

Ότι έτσι κρατάτε τη χώρα όρθια;

Ισοπεδώνοντας τους ανθρώπους της;

Κόβοντας τις συντάξεις των αγροτών, τα δώρα των χαμηλόμισθων, την αποζημίωση των απολυμένων, τα επιδόματα των Ατόμων με Αναπηρία, τα φάρμακα των ανασφάλιστων;

Και την ίδια ώρα να ευνοούνται προκλητικά οι τράπεζες, οι καναλάρχες, οι εθνικοί εργολάβοι, το κύκλωμα των πετρελαιοειδών, οι «αλυσίδες» των διαγνωστικών κέντρων και των Kέντρων Αποκατάστασης;

Αν αυτό δεν είναι ταξική πολιτική, αν δεν είναι προκλητική εύνοια του πλούτου, τότε τι είναι;

Δείτε τι γίνεται στο χώρο της Υγείας. Την ώρα που σύμφωνα με την ΕΣΔΥ το 59% των πολιτών αδυνατεί να συμμετέχει στη δαπάνη των εξετάσεων και των φαρμάκων, η κυβέρνηση προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ανθρώπων για να καλύψουν τις καθημερινές ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες.

Ευτυχώς που βρήκατε την πηγή της σπατάλης και της ρεμούλας. Είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που τους διπλασιάζετε τις εισφορές, είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι που τους κόβετε τα οδοιπορικά, είναι τα ΑμεΑ που τους στερείτε την αξιοπρέπεια, είναι οι χρονίως πάσχοντες που τους αυξάνετε τη συμμετοχή στα φάρμακα.

Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο.

Έχετε το θράσος να λέτε ότι αντιδρούν τα συμφέροντα στην υγεία ,όταν προκλητικά διευκολύνετε με τα νέα μέτρα την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών ΠΦΥ, όταν με την επιμονή σας στη δραστική ουσία ευνοείτε τα συμφέροντα εταιρειών χαμηλού κόστους αλλά αμφίβολης ποιότητας γενοσήμων τύπου ΤΕVA, δίνετε ένα συντριπτικό  χτύπημα στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που είναι ένας παραγωγικός κλάδος δυναμικός, ενισχύετε τις πολυεθνικές φαρμάκου και την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας μας από αυτές.

Θεσμοθετείτε, επίσης, ένα νέο «χαράτσι» 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ για κάθε συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο και 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση «εκδικείται» τους ασθενείς γιατί τόλμησαν εν μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας να αρρωστήσουν!

Τέλος, λεηλατείτε το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, περικόπτοντας βάναυσα  τους μισθούς και τις εφημερίες τους, «τιμωρώντας» όσους γιατρούς του ΕΣΥ επιμένουν να εργάζονται έντιμα και να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς συναλλαγές με τις εταιρείες και χωρίς  την εκμετάλλευση του αρρώστου.

 

Ακούμε τα ίδια κουραστικά επιχειρήματα 3 χρόνια τώρα:

 

·         Δεν υπάρχει άλλη λύση.

·         Είναι μόνοδρομος τα μέτρα αλλιώς δεν θα πάρουμε τη δόση.

·         Πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, το καλό της χώρας.

Κατ’ αρχήν, που το βρήκατε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές; Αυτό είναι ένα Θατσερικό νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα, είναι η λογική του τέλους των κοινωνικών αγώνων, του τέλους της Ιστορίας και της Πολιτικής. Είναι η πολιτική νομιμοποίηση της υποταγής και της μοιρολατρείας. Η Αριστερά είναι με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις και την αλληλεγγύη. Άλλωστε αντιστεκόμενος και όχι υποτασσόμενος κατάφερε να επιβιώσει αυτός ο λαός.

Και αυτό το παραμύθι με τη «σωτήρια δόση» που πρέπει να «ματώσουμε» για να την πάρουμε, δεν έχει πια πέραση. Οι μόνοι που σώζονται είναι οι τραπεζίτες και οι δανειστές.

Και ποιος το ορίζει αυτό το «εθνικό συμφέρον», αυτό το «καλό» της χώρας;

H απάντηση είναι ότι το υποτιθέμενο «καλό» το ορίζουν οι πλούσιοι, οι χρηματαγορές, το ευρωπαϊκό και εγχώριο κατεστημένο, η τραπεζοκρατία και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που σας στηρίζουν για να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι.

Δυστυχώς κύριοι της συγκυβέρνησης το συμφέρον της κοινωνίας δεν ταυτίζεται με τις δικές σας ιδεολογικές εμμονές. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες από την καταστροφή  που συντελείται. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμιά αξία οι δηλώσεις ευαισθησίας για τα θύματα της κρίσης. Δεν σας νοιάζει πια ούτε το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Γιατί δεν έχετε εμπιστοσύνη στο κόσμο. Δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη του, η κατάσταση του, η αγωνία του. Γιατί έχετε αποφασίσει με ποιούς είστε, έχετε ξεκαθαρίσει ότι σας ενδιαφέρει μόνο η  εύνοια των ανθρώπων του χρήματος, ο «εξευμενισμός των αγορών, ότι μόνο με τις πλάτες των πλουσίων μπορείτε να έχετε πολιτική προοπτική.

Αρκετά λοιπόν με την πολιτική υποκρισία. Προκαλείτε και εξοργίζετε τον κόσμο.

Εσείς έχετε το βλέμμα στραμμένο με αγωνία στη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, στην εύνοια της Μέρκελ, σε μια δήλωση συμπόνιας των δανειστών.

Εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία. Στην αγωνία των καθημερινών ανθρώπων, στο θυμό των θυμάτων της κρίσης, στην κραυγή απόγνωσης των αδύναμων. Θέλουμε να μετατρέψουμε την απόγνωση σε πολιτικό αγώνα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, εντός και εναντίον της σημερινής νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ελπίδα και όχι να εκμεταλλευτούμε την απελπισία. Γιατί δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς ελπίδα , χωρίς όραμα αλλαγής της κοινωνίας, χωρίς συλλογικότητα, χωρίς τις αξίες της ισότητας και της  δικαιοσύνης.

Η απάντηση η δική μας στη σημερινή κρίση είναι η Δημοκρατία, όχι με την έννοια της τυπικής πολιτικής ελευθερίας που και αυτή σήμερα υπονομεύεται, αλλά με την έννοια της πραγματικής ισοτιμίας των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα, με την έννοια της καθολικής εξασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών στην εργασία, στην σύνταξη, στην υγεία, στο καθαρό περιβάλλον, στην μόρφωση και στην κοινωνική προστασία. Μια τέτοια Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει μια οικονομία των κοινωνικών αναγκών και του δημοσίου συμφέροντος, αποκτά παραγωγική δύναμη και κλείνει το δρόμο στον εκφασισμό της κοινωνίας.

 

 

    07/11/2012