ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΤΗΛ 2105205291

    2105200738

   

    Αθήνα 17 Σεπτεμβρίου 2008

   

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΩΣ 20:00

   

    ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    κ. ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ « Η ΖΩΗ ΝΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ »

   

    Κυρίες και Κύριοι,

   

    Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ, γιατί μας ενώνουν πολλά.

   

    Μας ενώνει η μνήμη για αγαπημένους ανθρώπους που έχουν φύγει.

   

    Μας ενώνει η θέληση της προσφοράς για τους συγγενείς, φίλους και συνανθρώπους, που υποφέρουν από τον καρκίνο.

   

    Μας ενώνει η δύναμη της θέλησης να ξεπεράσουμε τον πόνο, να νικήσουμε την ασθένεια.

   

    Μας ενώνει η ελπίδα. Η ελπίδα, ότι εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί, μπορεί να κερδηθεί.

   

    Και μέσα από αυτή την ελπίδα γεννιέται η πίστη. Η πίστη για το τι μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι και τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες.

   

    Κυρίες και Κύριοι,

   

    Είναι καιρός να κατανοήσουμε σε αυτή την χώρα, ότι ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, μας ενώνουν.

   

    Ο καρκίνος δεν κάνει διάκριση σε κόμματα και σε κοινωνικές ομάδες.

   

    Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο σημαντικές πληγές για τη δημόσια υγεία του τόπου.

   

    Αφορά εμάς τους ίδιους, αφορά το μέλλον των παιδιών μας.

   

    Είναι καιρός επίσης, να κατανοήσουμε, ότι σε μία δύσκολη παγκόσμια εποχή δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία να ανακυκλώνουμε στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις που δεν παράγουν χρήσιμο κοινωνικό αποτέλεσμα.

   

    Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εγκλωβιζόμαστε στο παρόν και να μην κοιτάμε στο μέλλον.

   

    Σε μία εποχή που σηματοδοτείται από κοσμογονικές αλλαγές καμία Ελληνίδα, κανένας Έλληνας δεν περισσεύει στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.

   

    Η αμείλικτη πορεία της παγκοσμιότητας δεν θα περιμένει μία Ελλάδα περιορισμένη στην ατζέντα της μιζέριας, του βραχυπρόθεσμου και της προχειρότητας.

   

    Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στις τωρινές και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να θέσουμε εθνικούς στόχους και να εργαστούμε όλοι για αυτούς.

   

    Να επιστρέψουμε στην ουσία της πολιτικής.

   

    Φίλες και Φίλοι,

   

    Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που έχει αγγίξει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια.

   

    Μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στην χώρα μας, αφορά όλες τις ηλικίες και συνιστά μία διαχρονική απειλή για τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας μας και τη βιωσιμότητα του κοινωνικού μας κράτους.

   

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα έτη ζωής που χάνονται ετησίως λόγω του πρώιμου θανάτου και της αναπηρίας από τη νόσο υπολογίζονται στο 17% του συνολικού αριθμού των χαμένων ετών ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   

    Στην χώρα μας, την τελευταία εικοσαετία παρουσιάζεται σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν λάβουμε υπόψη μας, ότι οι δείκτες θνησιμότητας από καρκίνο ακολουθούν πτωτικές τάσεις στις περισσότερες οικονομικά αναπτυγμένες χώρες από τα μέσα του 1980.

   

    Φαινόμενο, που δείχνει ξεκάθαρα τις συνέπειες της δραστικής αλλαγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τρόπο ζωής μας.

   

    Τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την επιδημία του καπνίσματος, την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, την έλλειψη φυσικής άσκησης, την αύξηση του άγχους και του συναισθήματος της ανασφάλειας.

   

    Και όλα αυτά συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ενώ όλες οι μελέτες δείχνουν ότι με συστηματική στρατηγική πρόληψης θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το 1/3 των καρκίνων.

   

    Μέχρι εδώ όμως. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας: Όχι άλλες χαμένες ζωές από την άγνοια και τον φόβο. Όχι άλλες χαμένες ζωές από την απουσία πρόληψης στις ζωές μας.

   

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο είναι η ηχηρή απάντηση της κοινωνίας μας στον καρκίνο.

   

    Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για να αντιμετωπίσει με σχέδιο, με στόχους, με στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένο προϋπολογισμό τον καρκίνο.

   

    Είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

   

    Είναι το πολύτιμο θεμέλιο για να αποκτήσουμε επιτέλους εθνική αντικαρκινική πολιτική.

   

    Εθνική Αντικαρκινική Πολιτική, με στόχευση, συνέπεια και συνέχεια.

   

    Για να κάνουμε την πρόληψη και τον συστηματικό έλεγχο, τρόπο ζωής. Για να αποκτήσει επιτέλους η πατρίδα μας εξειδικευμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

   

    Για να συμμετέχουμε όλοι, πολιτεία, κοινωνία των πολιτών και εταιρική κοινωνική ευθύνη σε ένα κοινό μέτωπο για τη ζωή.

   

   

    To Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελείται από 6 άξονες και 25 δράσεις.

   

    Για την υλοποίηση του σε μία περίοδο τεσσάρων ετών, η ελληνική πολιτεία έχει προϋπολογίσει 108. εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση 79% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 20% από το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και περίπου 1% από συντονισμένες επενδύσεις από τον χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    Με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που έχει ήδη αρχίσει:

   

    · Ενισχύουμε την έρευνα για τον καρκίνο στην Ελλάδα. Με την λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών σε συνεργασία με την Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και την Επιτροπή Ογκολογίας.

   

    · Επενδύουμε συστηματικά στην πρόληψη, καθιερώνοντας την Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία και προχωρώντας σε στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση του καπνίσματος, την ενημέρωση για την ισορροπημένη διατροφή και την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

   

    · Δημιουργούμε νέες δομές και προγράμματα για την έγκαιρη διάγνωση, κυρίως με την ανάπτυξη ειδικών κέντρων για μαστογραφίες και ΠΑΠ τεστ σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και με την προμήθεια Κινητών Μονάδων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, έτσι ώστε η πρακτική της έγκαιρης διάγνωσης να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας μας.

   

    · Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δομές και τις υπηρεσίας φροντίδας για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας με τη δημιουργία νέων ξενώνων φιλοξενίας, τον εκσυγχρονισμό των ιατρείων πόνου του ΕΣΥ, τη ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και τη θεμελίωση δομών παρηγορητικής αγωγής για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

   

    Τέλος:

   

    · Προχωράμε στην πιστοποίηση όλων των μονάδων που προσφέρουν διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουμε τουλάχιστον 70.000 ανθρωποώρες κατάρτισης ετησίως για το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να είναι διαρκώς ενημερωμένο για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

   

    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι από αύριο όλα τα στοιχεία που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου καθώς και η αναλυτική οικονομοτεχνική μελέτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, θα βρίσκονται από αύριο ανηρτημένα στον ειδικό διαδικτυακό τόπο της αντικαρκινικής εκστρατείας για την εις βάθος ενημέρωση των πολιτών.

    Κυρίες και Κύριοι,

   

    Στο πέρασμα του χρόνου το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης στην χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

   

    Στον Σπύρο Δοξιάδη οφείλουμε τις πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πρόληψης και ενεργητικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

   

    Στο Γιώργο Γεννηματά οφείλουμε την θεμελίωση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλους τους Έλληνες και για όλες τις Ελληνίδες.

   

    Και σε όλους τους προκατόχους μου οφείλουμε καθοριστικά βήματα προόδου.

   

    Αυτό που όμως λησμονήσαμε στην εποχή της μεταπολίτευσης, απορροφημένοι όλοι από τον καθημερινό αγώνα μας να βελτιώσουμε τις δημόσιες νοσοκομειακές υποδομές και υπηρεσίες του τόπου, ήταν ότι:

   

    Η αποστολή ενός σύγχρονου Υπουργείου Υγείας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και η ενεργητική προαγωγή της υγείας και της ζωής.

   

    · Υποστείλαμε την σημαία της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να μας βρει απροετοίμαστους το παγκόσμιο κύμα αλλαγής που άλλαξε ριζικά τις ζωές μας, τα ωράρια μας στη δουλειά, τις διατροφικές μας συνήθειες, τη σχέση μας με την οικογένεια και τη μάθηση.

   

    · Αφοσιωθήκαμε ολοκληρωτικά στο παρόν και στην καθημερινότητα, λησμονώντας, ότι όποιος δεν κοιτάει μπροστά, όποιος δεν σχεδιάζει, χάνει και την μάχη της καθημερινότητας αλλά και τα μεγάλα στοιχήματα του αύριο.

   

    · Δεν αξιοποιήσαμε συστηματικά τον εθελοντικό τομέα, τη διάθεση των πολιτών να μάθουν, να συνεισφέρουν, να ξεκινήσουν τις δικές τους δομές, να μπουν στα νοσοκομεία μας και να βοηθήσουν, να μας βοηθήσουν όλους να μεταδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης, να δώσουν στην επίσημη πολιτική της πολιτείας, περισσότερη έμπνευση, περισσότερο ενθουσιασμό.

    · Δεν λάβαμε υπόψη μας το γεγονός, ότι η μάχη της υγείας δεν κερδίζεται μόνο στα νοσοκομεία, αλλά κερδίζεται επίσης στο οικογενειακό τραπέζι, στα σχολεία, στον εργασιακό χώρο, στα κέντρα ψυχαγωγίας, στις καθημερινές επιλογές που κάνουμε ως υπεύθυνοι πολίτες.

   

    Τέλος, λησμονήσαμε κάτι πολύ σημαντικό, ένα γεγονός που εξακολουθούμε να το πληρώνουμε, όχι μόνο στην υγεία αλλά σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου. Το γεγονός, ότι σύγχρονη πολιτική χωρίς επιστημονικά στοιχεία δεν γίνεται.

   

    Η χώρα μας εξακολουθεί και είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του γενικού πληθυσμού. Με αποτέλεσμα όλες οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες που έχουν γίνει για την υγεία την εποχή της μεταπολίτευσης να μην έχουν γίνει στοχευμένα, να μην ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των περιοχών της πατρίδας μας.

   

    Αυτό το έλλειμμα καλύπτουμε τώρα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

   

    Συντριπτικό αποτέλεσμα της δομικής ανεπάρκειας της μεταπολιτευτικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία είναι, ότι μία μέρα ανακαλύψαμε με έκπληξη ως κοινωνία, ότι από εκεί που η χώρα μας κατείχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής στον κόσμο, σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανησυχητικές τάσεις για περαιτέρω επιδείνωση.

   

    Στο θλιβερό αυτό γεγονός προστίθεται η δημογραφική κρίση που συνδυαστικά με την μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής αποσαρθρώνουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής του τόπου και τη διεθνή θέση της χώρας μας.

   

    Δεν πάει άλλο όμως. Μέχρι εδώ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς σχέδιο, χωρίς εθνική στρατηγική για την υγεία και την πρόληψη στην χώρα μας.

   

    Είναι κοινωνικά άδικο να μην έχουμε εθνική στρατηγική για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, γιατί η έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης για θέματα υγείας πλήττει κυρίως τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

   

    Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τις θλιβερές πρωτιές που έχουμε στο κάπνισμα και στο παθητικό κάπνισμα, με 200.000 θανάτους ετησίως από το κάπνισμα.

   

    Για αυτόν ακριβώς το λόγο, προχωρήσαμε στην γνωστή νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 01.01.2010 και σε στοχευμένες ενημερωτικές εκστρατείες για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Έτσι σώζουμε ζωές.

   

    Δεν νοείται στην χώρα της μεσογειακής διατροφής τα παιδιά μας να είναι πρώτα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία.

   

    Για αυτό το λόγο, καταρτίσαμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διατροφή, υλοποιήσαμε πρόγραμμα αγωγής υγείας για την παιδική παχυσαρκία σε σχολεία της χώρας, με αντίστοιχη ενημερωτική εκστρατεία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Δεν μπορούμε ως κοινωνία να δεχτούμε το φαινόμενο του αλκοολισμού και της νευρικής ανορεξίας να πλήττει τις πιο τρυφερές ηλικίες.

   

    Με την νομοθετική μας ρύθμιση για τον καπνό απαγορεύουμε και την πώληση προϊόντων αλκοόλ σε ανηλίκους, ενώ εξελίσσεται η ενημερωτική μας εκστρατεία για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

   

    Για πρώτη φορά, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αλκοόλ φέραμε στην επιφάνεια το ζήτημα του αλκοολισμού στην χώρα μας, τα κοινωνικά και υγειονομικά δικαιώματα των εξαρτημένων συνανθρώπων μας από το αλκοόλ.

   

    Ενώ, σε δεκαπέντε μέρες από σήμερα μαζί με την Μη-Κυβερνητική Οργάνωση «Ανάσα» ξεκινάμε την λειτουργία της πρώτης εξειδικευμένης δομής στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας.

   

    Δεν γίνεται στην χώρα του φωτός και των ισχυρών οικογενειακών δεσμών να εμφανίζουμε ποσοστά κατάθλιψης που θυμίζουν σκανδιναβικές χώρες.

   

   

   

   

   

    Για πρώτη φορά, η ελληνική πολιτεία μίλησε για την κατάθλιψη και για την καταπολέμηση του στίγματος. Σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής πραγματοποιήσαμε την γνωστή ενημερωτική εκστρατεία, που λειτούργησε καταλυτικά για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του φόβου και του στιγματισμού.

   

    Φίλες και Φίλοι,

   

    Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πώς θα ήταν η καθημερινή κίνηση στα νοσοκομεία μας, εάν εφαρμόζαμε χρόνια τώρα συστηματική πολιτική πρόληψης;

   

    Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας βάζουμε τα θεμέλια του νέου ΕΣΥ. Απομένουν μόνο κάποιες τελικές ρυθμίσεις που τις εξετάζουμε με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ένα ΕΣΥ με πρώτη φροντίδα και προληπτική ιατρική, οδηγεί τα νοσοκομεία της πατρίδας μας στην νέα τους εποχή.

   

    Έχουμε υπολογίσει ποτέ, πόσα χρήματα θα εξοικονομούσαμε για τα νοσοκομεία μας αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν αλλάζαμε τρόπο ζωής και παίρναμε αντιβίωση μόνο όταν υπήρχε πραγματικά ανάγκη;

   

    Με τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα και τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, βάζουμε τέρμα στην αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων προς όφελος της δημόσιας υγείας και της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος.

   

    Έχουμε σκεφτεί ποτέ, ποιοι κερδίζουν από μία κοινωνία που δεν γνωρίζει, που δεν ξέρει να διεκδικεί το δικαίωμά της στην ποιότητα ζωής και που στο τέλος δεν μπορεί να πάρει την υγεία στα χέρια της;

   

    Ας βάλουμε λοιπόν την ποιότητα ζωής στο επίκεντρο μίας εθνικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία.

   

    Εκεί βρίσκεται το κρίσιμο πεδίο μάχης για την υγεία και την κοινωνική συνοχή του τόπου.

   

    Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στο οποίο εντάσσεται και το σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, αλλάζουμε σελίδα για την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη στη χώρα μας.

    Εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο διακυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από την στοχοθέτηση, τα επιστημονικά στοιχεία, την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

   

    Αποκτούμε για πρώτη φορά αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα, στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις παρεμβάσεις μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

   

    Θεμελιώνουμε ένα σύστημα υγείας, που λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών και όχι με βάση συμφέροντα των λίγων, που κερδίζουν από την οικονομία της υγείας και την έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης.

   

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

   

    Για να προχωρήσουμε πέρα από τους εύκολους λαϊκισμούς σε μεταρρυθμίσεις και τομές, που θα μείνουν ως κληρονομιά στην ιστορία της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στον τόπο μας.

    Κυρίες και Κύριοι,

   

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης βρίσκεται σε συνεχή τροχιά υλοποίησης.

   

    Σε ένα μήνα από τώρα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας, ένα έργο που είχε ξεκινήσει να οικοδομείται από την εποχή που ήταν Υπουργός Υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος και συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς επί Υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη.

   

    Για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας στοιχεία για την κατάσταση της υγείας στον τόπο μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να εφαρμόσουμε στοχευμένη και προληπτική πολιτική, για να μπορεί ο πολίτης μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, που αφορούν στις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΣΥ.

   

    Με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράμε στην παραγωγή καινοτόμου και διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού για την αγωγή υγείας σε όλα τα σχολεία της χώρας.

    Για να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία και την ευεξία από τα πρώτα σχολικά βήματα.

   

    Με την εγκατάσταση του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος, εξασφαλίζουμε για πρώτη φορά την ασφαλή μετάγγιση του αίματος σε όλη την επικράτεια.

   

    Επίσης, σε ένα μήνα από σήμερα, ξεκινάμε επίσημα την λειτουργία Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας για να θωρακίσουμε υγειονομικά την χώρα μας από τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, που θα ελέγχει, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτινων πόρων.

   

    Στο κρίσιμο μέτωπο των εξαρτήσεων, προωθούμε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, εξελίσσοντας τον ΟΚΑΝΑ σε ένα Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση όλων των εξαρτήσεων και επεκτείνουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς την ένταξη των μονάδων υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

   

    Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων προχωράμε στην μετεγκατάσταση όλων των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, σε γενικά δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους εξαρτημένους συνανθρώπους μας και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.

   

    Όσον αφορά στον καρκίνο:

   

    Σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προχωράμε στις αναγκαίες διαδικασίες για την λειτουργία Ειδικού Κέντρου Φροντίδας Αποθεραπείας ασθενών με καρκίνο, ένα έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη φροντίδα των συνανθρώπων μας που πάσχουν από καρκίνο.

   

    Ολοκληρώσαμε επίσης όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά, σε συνεργασία με την Οργάνωση Ελπίδα.

    Ένα έργο, ένα όνειρο ζωής, που θα εξασφαλίσει για την πατρίδα μας τις πιο άρτιες, τις πιο σύγχρονες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα παιδιά μας.

   

    Τέλος, απελευθερώσαμε χρόνιες αγκυλώσεις και έτσι σήμερα το Ογκολογικό Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων στην Κηφισιά βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ προκηρύξαμε το έργο για τη δημιουργία του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά στην Θεσσαλονίκη.

   

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω:

   

    Τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου από όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής που είναι εδώ σήμερα μαζί μας, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι η ζωή δεν έχει κομματικό χρώμα.

   

    Όλους τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, το ιατρονοσηλευτικό μας δυναμικό που δίνει τον καθημερινό του αγώνα στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.

   

    Την κοινωνία των πολιτών. Όλους τους εκπροσώπους των Μη- Κυβερνητικών Οργανώσεων που αγωνίζονται για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την φροντίδα στο μέτωπο του καρκίνου.

   

    Τον Πρόεδρο της ΟΠΑΠ ΑΕ, τον κύριο Χρήστο Χατζηεμαννουήλ, για το όραμα που έδειξε στηρίζοντας την πρώτη Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία στην χώρα μας.

   

    Τους Πρεσβευτές Καλής Θέλησης της Αντικαρκινικής Εκστρατείας, που έχουμε εδώ σήμερα μαζί μας, για να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης σε όλη την χώρα.

   

    Και βέβαια, τους καλλιτέχνες της σημερινής βραδιάς, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Φωτεινή Δάρα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, που θα μας βοηθήσουν σήμερα να εκφράσουμε μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας μέσω της τέχνης και της αλήθειας που μεταφέρει.

   

   

   

    Αγαπητοί Φίλοι,

   

    Είναι αλήθεια, ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Η παγκόσμια οικονομία περνάει μία βαθειά κρίση με απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες για τις κοινωνίες μας.

   

    Είναι επίσης αλήθεια, ότι η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει το φάσμα της ανασφάλειας. Ανασφάλεια για την εργασία, ανασφάλεια για την υγεία των παιδιών μας. Ανασφάλεια για το αύριο.

   

    Γνωρίζω ότι σε αυτό το διεθνές και μακρο-οικονομικό περιβάλλον, ακούγεται σχετικά ουτοπικό να μιλάμε για επενδύσεις στη δημόσια υγεία και την πρόληψη.

   

    Αυτό όμως που οφείλουμε όλοι μαζί να μεταφέρουμε ως μήνυμα στην Ευρώπη είναι, ότι από αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε μόνο εάν επενδύσουμε στην κοινωνία.

   

    Ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ασφάλεια δεν γίνεται.

   

   

    Η μακροοικονομκή σταθερότητα και η ευημερία των αριθμών δεν έχει νόημα όταν χάνονται δουλειές, πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα και αδυνατούν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

   

    Την κρίση αυτή, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αστάθεια των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, δεν γίνεται να την πληρώσουν οι πολίτες των κοινωνιών μας.

   

    Δεν γίνεται να την πληρώσει το κοινωνικό μας κράτος.

   

    Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

   

    Ένα μοντέλο, που θα ξεκινάει από την κοινωνία για να φτάσει στην οικονομία και όχι αντίστροφα.

   

    Η δημόσια υγεία των παιδιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

   

    Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ όλους να στηρίξετε το Σχέδιο Δράσης και την Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία.

   

    Να γίνετε όλοι πρεσβευτές ελπίδας, αισιοδοξίας και δύναμης στη μάχη που δίνουμε κατά του καρκίνου.

   

    Σας καλώ όλους να βάλετε μέσα στην καρδιά σας το νέο μας εθνικό σύμβολο για την μάχη κατά του καρκίνου.

   

    Να μας βοηθήσετε να μεταφέρουμε παντού, σε όλη την πατρίδα μας, το μήνυμα της ελπίδας.

   

    Όλοι μαζί μπορούμε.

   

    Η ζωή νικά τον καρκίνο.