Ομολογία Γκάγκα για επιλογή ασθενών αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού

Σε κυνική δήλωση-ομολογία αποτυχίας προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα (6/11) σχετικά με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, η κ. Γκάγκα αναγνώρισε καταρχάς ότι «τα κρούσματα είναι πολλά», «ο εμβολιασμός είναι χαμηλά» και «το σύστημα Υγείας πιέζεται». Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα πως «εάν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε εάν θα βάζουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα ή εάν θα βάζουμε ασθενείς με κορονοϊό».

Ωστόσο η υπουργός δεν είπε κουβέντα για το τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αρκέστηκε να αναφέρει πως «έχουμε 1.300 κρεβάτια», από τα οποία «τα μισά είναι για κορονοϊό». Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση τής αν. υπουργού αποτελεί μια σαφέστατη ομολογία ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, μεσούσης της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσεχές μέλλον και την προστασία των πολιτών.

Επίσης, απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει μεγαλύτερη συνδρομή από τους ιδιώτες (κλινικές και ιατρικό προσωπικό) μπροστά σε αυτή τη δυσχερή πραγματικότητα. Σχολίασε αορίστως πως «όλα τα σενάρια εξετάζονται» και πως «θα γίνει ό,τι χρειαστεί».

Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε στην κυνική παραδοχή το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το απόγευμα του Σαββάτου 6/11:

Η κ. Γκάγκα δήλωσε σήμερα ότι σε λίγο “θα χρειαστεί να διαλέξουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοΐο ή με εγκεφαλικό”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης που ποτέ δεν πίστεψε στην πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Τώρα είναι ώρα για δράση. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να μην υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στις κόκκινες περιοχές.

Για κάθε πολίτη που θα χρειαστεί πρόσβαση σε ΜΕΘ – είτε με κορονοιο είτε με άλλο νόσημα – και αυτή δεν θα υπάρχει, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.​