Ονομαστική ψηφοφορία για τις προμήθειες

Ως αποτέλεσμα αντιφατικού πλαισίου, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων, και της πρακτικής να δίνεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης για υλικά, μη συγκρίσιμα με την ιδιότητά τους, αιτιολόγησε ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Παπαγεωργίου, την τελική διάταξη, που φέρνει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στα νοσοκομεία.

«Σε όλα αυτά θέτουμε τέρμα» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπαγεωργίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα απαιτηθούν ξανά, ούτε παρατάσεις ούτε απευθείας αναθέσεις ούτε ανάγκη ρύθμισης χρεών, διότι με το νέο νόμο αλλάζει ο τρόπος των προμηθειών.

Το θέμα πυροδότησε αντιπαράθεση, όταν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης, υποστήριξε πως «βρισκόμαστε στο στάδιο της απόπειρας να ψηφίσει η Βουλή μια διάταξη και να πει γενικώς και αορίστως, συλλήβδην για τα πάντα, πως ό,τι έγινε παράνομο σε έναν τομέα, που το ύψος των οφειλών είναι δυσθεώρητο, γίνεται νόμιμο. Αυτό φαντάζομαι ότι μάλλον θα αποτελέσει οδηγό στην παρούσα κυβέρνηση και για τα επόμενα προβλήματα, που θα ανακύψουν. Όταν προκύπτει μια παρανομία οπουδήποτε στο δημόσιο τομέα, αντί να αποδίδονται ευθύνες, να υπάρχουν καταλογισμοί, η Βουλή θα λειτουργεί σαν πλυντήριο σκανδάλων».

Επί του συγκεκριμένου άρθρου, το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 13.30.

Ο κ. Παπαγεωργίου, αφού επικαλέστηκε τα λεγόμενα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδη ότι «δύο φορές νομιμοποιήσαμε παρατάσεις προμηθειών, οι οποίες έγιναν επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες», εξήγησε γιατί η ρύθμιση απάλειψης των χρεών των νοσοκομείων και νομιμοποίησης των εξωσυμβατικών προμηθειών καθίσταται υποχρεωτική.

Όπως είπε, βάσει του αντιφατικού πλαισίου δεν ολοκληρωνόταν κανένας διαγωνισμός και, για να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή των προμηθειών στα νοσοκομεία, δίνονταν συνέχεια παρατάσεις και ήρθαν οι νόμοι του 2001 και του 2003 για να τις νομιμοποιήσουν.

«Αυτό είναι το ένα σκέλος, το οποίο τελειώνει πλέον με το νέο νόμο περί προμηθειών, όπου τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Το άλλο σκέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η δυνατότητα, που δινόταν πάλι με το νόμο του 2001, χωρίς διαγωνισμό ανάθεσης για μη συγκρίσιμα υλικά. «Αυτή είναι η κατάσταση. Δεδομένη και μη αμφισβητήσιμη» κατέληξε.