Οργανισμοί Γ.Ν.Σπάρτης και Ν.-Κ.Υ.Μολάων

p style=”text-align: justify; margin: 0cm 0cm 0pt”> 

       ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

               ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Σπάρτη 12/7/2012

                                          

                                  Προς

                                  Διοικητή Δ.Ν.Σπάρτης –Μολάων

                                  Κοιν.

                                  Αν.Διοικήτρια Ν.-Κ.Υ.Μολάων

                                  Επιστημονικό Συμβούλιο Γ.Ν.Σπάρτης

                                  Επιστημονικό Συμβούλιο Ν.-Κ.Υ.Μολάων

                                  Διοικητή 6ης ΥΠΕ

                                  ΟΕΝΓΕ

 

Θέμα : Οργανισμοί Γ.Ν.Σπάρτης και Ν.-Κ.Υ.Μολάων

 

 Με τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων που δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Μαίου συνεχίζεται η συρρίκνωση  και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη Λακωνία.Οι μεταβολές που έγιναν  προιδεάζουν για το ζοφερό μέλλον των δομών υγείας και αποτελούν τροχοπέδη για παραπέρα ανάπτυξη.

 

Στο Νοσοκομείο Σπάρτης στο οποίο υπάρχει μείωση της δυναμικότητάς του κατά 20 κλίνες

 

1)      Καταργούνται 3 κενές ιατρικές θέσεις που αφορούν ειδικότητες που θα αναβάθμιζαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες α) 1 Νευρολόγου β)1 Ενδοκρινολόγου γ) 1 Παθολογοανατόμου

2)      Στον νέο οργανισμό δεν υπάρχει ψυχιατρικό τμήμα για το οποίο υπήρχε έγκριση σκοπιμότητας και είχαν προχωρήσει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ίδρυσής του. Επί πλέον οι εξωνοσοκομειακές δομές Ψυχικής υγείας υπάγονται στο Παθολογικό τμήμα. Μπορεί το Παθολογικό τμήμα να καλύψει δομές που πρωτίστως απαιτούν ψυχιατρική παρακολούθηση;

3)      Καταργείται το Αιματολογικό ως ανεξάρτητο τμήμα και ενσωματώνεται στην Αιμοδοσία.Η υλοποίηση της μεταβολής αυτής θα δημιουργήσει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αφορούν την ιατρική και εφημεριακή κάλυψη του αιματολογικού δεδομένου ότι η αιμοδοσία μπορεί να καλυφθεί και από παθολόγους ,θα προκαλέσει μετακινήσεις προσωπικού και χωροταξικές αλλαγές χωρις να οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων.

4)      Καταργείται το ΩΡΛ τμήμα ως ανεξάρτητο και γίνεται ενιαίο με το οφθαλμολογικό. Και τα 2 τμήματα στο Γ.Ν.Σπάρτης καλύπτονται από νοσηλευτικό προσωπικό άλλων μεγαλύτερων ιατρικών τμημάτων και συνεπώς αδυνατούμε ν’ αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα αυτής της μεταβολής.Επισημαίνεται ότι υπάρχει κατάργηση και του ΩΡΛ τμήματος και στο Ν.-Κ.Υ.Μολάων .

5)      Καταργείται το Κυτταρολογικό ως ανεξάρτητο τμήμα και ενσωματώνεται σ’ ένα άλλο με τίτλο Παθολογικής Ανατομικής –Κυτταρολογικό. Το Κυτταρολογικό τμήμα έχει συσταθει και λειτουργεί βάσει της υπ’αρ.17967/17-10-86 απόφασης(ΦΕΚ 187Β/14-3-89) ενώ στο νοσοκομείο δεν έχει συσταθεί ούτε λειτουργεί Παθολογοανατομικό εργαστήριο. Επί πλέον στο νέο οργανισμό καταργείται η μοναδική, κενή θέση γιατρού Παθολογοανατόμου. Με γιατρούς ποιάς ειδικότητας θα στελεχώνεται το νέο τμήμα και τι εξετάσεις θα εκτελούνται;

6)      Δεν υλοποιείται πρόταση για μετατροπή θέσης ΩΡΛ σε θέση   Χειρουργικής που χωρίς κόστος θα επέτρεπε τη λύση  λειτουργικών-εφημεριακών προβλημάτων μιας κλινικής με αυξημένες ανάγκες όπως η Χειρουργική κλινική.

7)      Δεν  υλοποιείται καμία πρόταση για δημιουργία νέων θέσεων ειδικευμένων γιατρών ή δημιουργία νέων τμημάτων όπως αυτοτελές ΤΕΠ, Πνευμονολογική Κλινική κ.λ.π.

Τα ανωτέρω κάνουν εμφανή το στόχο που είναι η απουσία ανάπτυξης και η συρρίκνωση του Γ.Ν.Σπάρτης.

 

Στο Ν.-Κ.Υ.Μολάων στο οποίο υπάρχει μείωση της δυναμικότητάς του κατά 10 κλίνες

1)Καταργούνται 16 θέσεις ειδικευμένων γιατρών μερικές των οποίων έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο προς διορισμό.

1)Καταργούνται ως αυτόνομα 3  τμήματα του Χειρουργικού Τομέα  ήτοι Ορθοπαιδικό τμήμα .Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική  και ΩΡΛ κλινική και ενσωματώνονται στη Χειρουργική κλινική.

2)Καταργείται ως αυτόνομο το Παιδιατρικό τμήμα και ενσωματώνεται στο Παθολογικό τμήμα.

3) Tο Καρδιολογικό τμήμα διασυνδέεται λειτουργικά με την Παθολογική κλινική.

4) Ενσωματώνεται το Αιματολογικό τμήμα και η Αιμοδοσία.

 

Οι παραπάνω μεταβολές οδηγούν σε υποβάθμιση του Ν.-Κ,Υ,Μολάων ενώ κατ’ επανάληψη έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε μια τέτοια εξέλιξη για τους κάτωθι λόγους.

 

1)      Το Ν.-Κ.Υ.Μολάων καλύπτει υγειονομικά μια μεγάλη περιοχή του Ν.Λακωνίας 45.000 κατοίκων με περίπου το 40% των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού και με τουριστικές περιoχές όπως Μονεμβάσια ,Ελαφόνησος κ.λ.π.

2)      Η συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας στο Ν.-Κ.Υ.Μολάων σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο και τις μεγάλες αποστάσεις από το Ν.Σπάρτης θα οδηγήσουν σε αυξημένη επικινδυνότητα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

3)      Η νοσηλευτική κάλυψη των κλινικών  γίνεται  ήδη κατά τομείς  και η κατάργηση τμημάτων δεν θα προσφέρει στην επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Η προχειρότητα  που χαρακτηρίζει την σύνταξη των νέων οργανισμών χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις των νοσοκομείων δείχνει ότι μοναδικός στόχος ήταν η συμμόρφωση στις μνημονιακές υποχρεώσεις που επιβάλλουν μείωση κλινών, μείωση κλινικών, μείωση εργαστηρίων, κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας και παραπέρα γιγάντωση ενός κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ή μήπως ελήφθησαν στοιχεία από τον Υγειονομικό Χάρτη που η τελευταία έκδοσή του στοίχισε 6.000.000 € και περιλαμβάνει πλήθος από ανακρίβειες όπως ότι στο Γ.Ν.Σπάρτης υπηρετούν 72 ειδικευμένοι γιατροί ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν 53 ,ότι υπηρετούν 9 χειρουργοί ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν 3 κ.λ.π..Οι ειδικευόμενοι βαφτίστηκαν ειδικευμένοι για να δημιουργηθούν  ψευδείς εντυπώσεις για την παραγωγικότητα του νοσοκομείου .

 

Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν.Λακωνίας ζητά την απόσυρση των πρόσφατων οργανισμών και τη δημιουργία νέων και για τα 2 νοσοκομεία του νομού, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, να εξασφαλίζουν τη διατήρηση λειτουργίας τους και να δίνουν προοπτική ανάπτυξης .

 

 

                            Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν.Λακωνίας

 

    Η Πρόεδρος                                                Η Γραμματέας

 

Χρύσα Ντοροβίτσα                                   Ανδριάνα Τζουγανάτου