Οργισμένη αντίδραση Ξανθού για την πολιτική θρασύτητα Πλεύρη για τους ανασφάλιστους

Απάντηση του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού στον Θ. Πλεύρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του ελληνικού Δημοσίου.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, έδωσε σκληρή απάντηση στα ψέματα Πλεύρη όσον αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας αλλά και το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς ο Θάνος Πλεύρης υποστήριζε ότι επί ημερών της ΝΔ δόθηκε λύση για την περίθαλψή τους.

Η πολιτική θρασύτητά σας ξεπερνά κάθε όριο και το κάνετε και σε λάθος timing.

Όταν αυτές τις ημέρες βοά η κοινωνία για την πελατειακή σας κουλτούρα και για την ψηφοθηρία και τη ρουσφετοκρατία σας δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να λέτε ανερυθρίαστα τόσα ψέματα.

Η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους έγινε με νόμο, όχι με υπουργικές αποφάσεις. Με το νόμο 4368/2016 του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί μια πενταετία ακραίας υγειονομικής φτώχειας στη χώρα. Σας είχε κράξει το σύμπαν. Ο ΠΟΥ, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Ήταν ντροπή της Ευρώπης η Ελλάδα που απέκλειε ανθρώπους επειδή είχαν χάσει λόγω της οικονομικής κρίσης το δικαίωμα στην ασφάλιση.

Λέτε ότι ρυθμίσατε εσείς: αυτή η υπουργική απόφαση ξέρετε τι έκανε; Συσσώρευσε κόσμο στις τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων και έκανε ανασφάλιστους ανθρώπους να πηγαίνουν να παρακαλάνε τους διοικητές. Τους κάνατε να εξαρτώνται, τους εκβιάζατε στην πραγματικότητα, και ζητούσατε τη ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Και τους χρεώνατε νοσήλια, τα οποία τα βρήκαμε εμείς 28 εκατ. βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ και 150 εκατ. στα λογιστήρια των νοσοκομείων, το οποίο το παγώσαμε.

Και όσον αφορά τα φάρμακα: ξέρετε πόσο ήταν η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων το β’ εξάμηνο του 2014, που υποτίθεται άρχισε να ισχύει αυτός ο νόμος, τον οποίο δεν έμαθε κανένας φυσικά; Δεν ενημερώθηκαν γιατροί, δεν το ήξερε κανένας, επειδή σας είχε κράξει ο ΠΟΥ αναγκαστήκατε και βγάλατε αυτή την Υπουργική Απόφαση, η οποία αποδείχθηκε μετά ότι ήθελε νομοθετική εξουσιοδότηση και για αυτό κάναμε εμείς το Νόμο. Ήταν ενάμιση εκατομμύριο η φαρμακευτική δαπάνη του β΄ εξαμήνου του 2014. Ξέρετε πόσα είναι τώρα; 300 εκατ. το χρόνο. Γιατί αυτό σημαίνει πραγματική κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των ανθρώπων και εσείς τώρα τους οδηγείτε μόνο στις δημόσιες δομές για να περιορίσετε τη φαρμακευτική δαπάνη αυτή, που θεωρείτε ότι γίνεται προκλητή ζήτηση, σπατάλη και διαφθορά.