Οριακές καταστάσεις στα νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις χτες σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν»

Με τα συνθήματα «Προσλήψεις, αυξήσεις και όχι κοροϊδία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» και «Εξάωρο, πενθήμερο, σταθερή δουλιά, ένταξη τώρα στα ανθυγιεινά» οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» πορεύτηκαν χτες στη Βουλή διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων και την κάλυψη των τρομακτικών ελλείψεων καθώς οι κενές οργανικές θέσεις υπερβαίνουν τις 1.350 στο νοσοκομείο. Πριν την πορεία έγινε συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ) Ηλίας Σιώρας.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους γιατρούς του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας μετέφερε και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ στη διάρκεια χτεσινής στάσης εργασίας. Στη συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο της 5μελούς των γιατρών ενημερώθηκε για τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού αλλά και παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού που οδηγεί στον περιορισμό των τακτικών χειρουργείων κατά 50% κι ενώ έχουν ήδη περιοριστεί κατά 30%.

Με ακάλυπτες 670 θέσεις (ή 42,2%) – σε σύνολο 1.588 οργανικών θέσεων – λειτουργεί και το «Αττικόν», σύμφωνα με μια χτεσινή καταγραφή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί, που έκαναν στάσεις εργασίας και έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα (10-11 πμ) την πύλη του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, αποφάσισαν να επαναλάβουν την ίδια κινητοποίηση και σήμερα. Συγκεκριμένα λείπουν 363 νοσηλευτές, 203 διοικητικοί, 12 παρασκευαστές, 10 υπάλληλοι πληροφορικής και 39 τεχνικοί, σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια του κεντρικού κόμβου, ενώ τα υπόλοιπα είναι κλειστά και στα νοσηλευτικά τμήματα τη φροντίδα παρέχουν 2 ή, αρκετές φορές, 1 νοσηλεύτρια σε 30-34 ασθενείς!