Ορκωτοί λογιστές στα νοσοκομεία και λύση τύπου ΟΣΕ στις ΔΕΚΟ

Η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή της λύσης ΟΣΕ και στις υπόλοιπες ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, αποτελούν τις νέες, καλοδεχούμενες από την κυβέρνηση, συστάσεις της τρόικας με στόχο τη θωράκιση των δεσμεύσεων του μνημονίου και βεβαίως την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και η πρόοδος των δημοσιονομικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα δουλειάς των ξένων εμπειρογνωμώνων, οι οποίοι στο δεκαήμερο της παραμονής τους στην Αθήνα θα «ανακρίνουν» το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο.
Το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που επικρατούσε λίγο πριν την έγκριση της πρώτης δόσης του δανείου, όταν η Αθήνα καιγόταν στην κυριολεξία να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων (19 Μαΐου) από χρήματα που… δεν είχε. Αυτή τη φορά μπορεί τα τρία μεγάλα προβλήματα να περιστρέφονται γύρω από την εφαρμογή νέων πολιτικών διαχείρισης σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, πλην όμως και σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η μέχρι στιγμής προσαρμογή εξασφάλισε ήδη ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας της τάξης των 4 δισ. ευρώ! Μέρος του πλεονάσματος αυτού θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ταμεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ίδιο άλλωστε στέλεχος αποκάλυψε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, πιθανότατα ακόμη και εντός του έτους, προκειμένου ακριβώς να περιορίσει σημαντικά το ενδεχόμενο αποκλίσεων από τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Είναι άλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαίο που και η τρόικα από τις πρώτες κιόλας επαφές της πιέζει την κυβέρνηση για επίσπευση ορισμένων πακέτων (όπως αυτό της ενέργειας), προκειμένου να εξισορροπηθούν απώλειες που προέρχονται από άλλους τομείς όπως για παράδειγμα από αυτόν των εσόδων από ΦΠΑ. Βεβαίως στο θέμα αυτό το οικονομικό επιτελείο απαντά ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα πάνε πολύ καλύτερα, διότι τότε θα ενσωματωθούν οι εισπράξεις από τον αυξημένο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Ειδικότερα το… μωσαϊκό των ξένων ελεγκτών εξέφρασε, σε επίπεδο προϋπολογισμού την ανησυχία του τόσο για την υστέρηση κατά 400 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα όσο και για την αποτελεσματική συγκράτηση των κρατικών δαπανών σε ό,τι αφορά τους τομείς της υγείας και των ΟΤΑ. Αντίστοιχης έντασης ανησυχίες εξέφρασε το κλιμάκιο και για την άνοδο του πληθωρισμού αν και θεωρούν ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων θα είχε ως λογική συνέπεια μία σχετική αύξηση των τιμών. Παίρνοντας μάλιστα εμμέσως θέση στη γνωστή ενδοκυβερνητική διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας για τους λόγους της αναζωπύρωσης του τιμάριθμου, συστήνουν μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.  Θέμα προς εξέταση αποτέλεσε και η σημαντική περαιτέρω κάμψη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων η οποία από κύκλους του οικονομικού επιτελείου αποδίδεται στις καθυστερήσεις ορισμένων υπουργείων να εκτελέσουν εγκεκριμένα έργα.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ
Τα καλά νέα, ωστόσο, προέρχονται ασφαλώς από τον τομέα της ανάπτυξης. Η αρχική δειλή πρόβλεψη ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από το προβλεπόμενο ποσοστό του 4%, δίνει πλέον τη θέση της σε μία βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να μειωθεί περισσότερο από 3,2% ή ακόμη και 3%, δίνοντας ανάσα σε πολλούς μακροοικονομικούς δείκτες που μετριούνται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τη νέα αυτή πρόβλεψη φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμα κι αν υπάρξουν επιμέρους αποκλίσεις. Πέραν της μικρότερης ύφεσης, υποστηρίζει, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί υπερκαλύπτουν την απαιτούμενη προσαρμογή των 5,5 μονάδων.
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων, όπως τόνισαν στο κλιμάκιο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να παίξει και η γενικότερη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού που προωθεί η κυβέρνηση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα προαναγγέλλουν αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικροαλλαγές στο μνημόνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Η απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να δρομολογηθεί νωρίτερα από τα τέλη του έτους που είναι η αρχική δέσμευση, όπως ακριβώς έγινε με το ασφαλιστικό. Σημειώνεται ότι για την αλλαγή του φορολογικού μηχανισμού η κυβέρνηση δέχεται ήδη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ κλιμάκιο του ταμείου βρέθηκε προ δύο εβδομάδων στην χώρα μας, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο εξάλλου που θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην σύσταση 13 περιφερειακών φορολογικών κέντρων που θα αναλάβουν το έργο της διενέργειας των τακτικών φορολογικών ελέγχων, αλλά και την βεβαίωση και είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Θα υπάρξει κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων, ενώ εφορίες και τελωνεία θα λειτουργούν ως ειδικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Ακόμη, προωθείται η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, αλλά και αλλαγές στην φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, ώστε το υφιστάμενο πλαίσιο να καταστεί πιο ελκυστικό για επενδύσεις, όπως και στο υφιστάμενο σύστημα που συνδέει την συλλογή αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη του υπουργείου έχουν επιφορτιστεί με το έργο της θέσπισης κινήτρων, τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό το μέτρο και θα τονώσουν το κίνημα των αποδείξεων. Πρόκειται για μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2011 που θα φορολογηθούν το 2012.  Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει να εφαρμόσει από το 2011 ένα διττό σύστημα για τις αποδείξεις, σύμφωνα με το οποίο οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ θα σταθμίζονται στο 50% της αξίας τους για τον σχηματισμό του αφορολογήτου, ενώ το ποσό που αναγράφεται σε αποδείξεις που αφορούν σε επαγγέλματα που εμφανίζουν σημαντική ροπή στην φοροδιαφυγή (καθηγητές, ιατροί, δικηγόροι, κ.τ.λ.) θα πολλαπλασιάζεται επί δύο.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΠΑΦΩΝ
Το κλιμάκιο θα … περιδιαβάσει τις επόμενες ημέρες από τα υπουργεία Υγείας, Αμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επίσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου (μετά από αίτημα του ιδίου) στις επαφές της τρόικας με τους συναδέλφους του υπουργούς. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ή ίδια η τρόικα στη σχετική αλληλογραφία που είχε με το υπουργείο ΥΠΕΚΑ για την οριστικοποίηση της ημέρας επίσκεψης ανέφερε μαζί με το όνομα της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και αυτό του υπουργού Οικονομικών…