Ορθοπαιδικό «μπλακ άουτ» σε ΚΑΤ – Γενικό Κρατικό

Με… ορθοπαιδικό έμφραγμα απειλούνται από σήμερα το ΚΑΤ και το Γενικό Κρατικό Αθηνών, αφού οι προμηθευτές σταματούν και πάλι τον εφοδιασμό με ορθοπαιδικά υλικά ειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτή τη φορά δεν θα δίνουν ούτε για τα επείγοντα περιστατικά! Το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν διακοπεί επ’ αόριστον και οι προμήθειες σε γάζες, γάντια, καθετήρες και άλλα αναλώσιμα, ενώ τα εργαστήρια απειλούνται με επαναλαμβανόμενες πενθήμερες ελλείψεις ειδικών υγρών για τις εξετάσεις (αντιδραστηρίων).

Οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι τα προβλήματα θα ενταθούν όσο πλησιάζει το Πάσχα, στη διάρκεια του οποίου μειώνονται μεν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις αλλά αυξάνονται τα επείγοντα περιστατικά.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου κάνουν απανωτές συσκέψεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων αλλά και για το πώς θα υλοποιηθούν οι φετινοί προϋπολογισμοί αγορών. Μια από τις ιδέες που συζητούνται είναι και η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για διάφορα υλικά.

Οι προμηθευτές του ΕΣΥ όχι μόνο διαφωνούν με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας για μερική ρύθμιση των χρεών μέσω δανεισμού και σταδιακή αποπληρωμή μέχρι του χρόνου αλλά, όπως υποστηρίζουν, καμία διαδικασία δεν έχει προχωρήσει παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των αρμοδίων. Μέχρι να τακτοποιηθούν όλα αυτά οι αρμόδιοι των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής σκέφτονται να ιδρύσουν παρατηρητήριο τιμών, με στόχο την περιστολή της σπατάλης.

Το παρατηρητήριο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και θα συλλέγει καθημερινά τις τιμές αγοράς διάφορων υλικών στα νοσοκομεία, ώστε να εντοπίζονται οι φθηνότερες. Για το πρώτο διάστημα θα παρακολουθούνται πιλοτικά οι αγορές 70 έως 100 υλικών από διάφορες κατηγορίες, με έμφαση σε υλικά οι τιμές των οποίων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Τέτοια προϊόντα είναι μεταξύ άλλων τα αντιβιοτικά νεότερης γενιάς, καρδιολογικά και ορθοπαιδικά προσθετικά υλικά, αιμοστατικά προϊόντα και ερυθροποιητίνη.

Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για το 2008 δείχνουν ότι τα 26 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής –ανάμεσά τους και οι «πυλώνες» του ΕΣΥ, Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθηνών, ΚΑΤ, Κοργιαλένειο (Ερυθρός Σταυρός), Ασκληπιείο Βούλας, Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»– ξόδεψαν το 2008 σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για αγορές. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και ο φετινός τους προϋπολογισμός.

Αριθμοί

5 δισ. ευρώ περίπου είναι τα συνολικά χρέη του ΕΣΥ.

2,68 δισ. ευρώ αφορούν τις οφειλές για τα φάρμακα.

1,3 δισ. ευρώ για υλικά εργαστηρίων.

750 εκατ. ευρώ για ορθοπαιδικά υλικά.

1,1 δισ. ευρώ είναι οι ετήσιες αγορές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

310 ευρώ τα ημερήσια έξοδα ανά νοσηλευτικό κρεβάτι.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ