Ουραγοί στη μάχη κατά του AIDS

Της Ελένης Πετροπούλου

«Κάτω από τη βάση» παίρνει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του AIDS.

Όπως προκύπτει, από νέα πανευρωπαϊκή μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (ανάμεσα σε 27 χώρες) σε τομείς όπως είναι η σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, η μεταχείριση των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αλλά και στην αντιμετώπιση μεταναστών που ασθενούν.

Οι Έλληνες γιατροί μάλιστα συχνά αποφεύγουν τους ασθενείς με Αids, όπως παραδέχτηκαν οι Έλληνες ειδικοί και το διοικητικό προσωπικό κλινικών που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις που διεξήγαγε η εταιρεία ανάλυσης και πληροφοριών «Health Consumer Powerhouse».

Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι είναι κάθε άλλο παρά σπάνιο στη χώρα μας οι γιατροί (εκτός από τους λοιμωξιολόγους που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη πάθηση) να αρνούνται την αντιμετώπιση ασθενών.

Οι μετανάστες 
Την ίδια ώρα, αποκλεισμένοι φαίνεται πως είναι από το σύστημα υγείας οι μετανάστες, αλλά και οι ανασφάλιστοι πολίτες που χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία. Ούτε όμως και οι Έλληνες ασθενείς λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που θα έπρεπε, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Ενδεικτικό είναι πως για κάποιες θεραπείες οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους – είτε όλο το ποσό είτε μέρος.

Όπως για την περίπτωση της θεραπείας για τη λιποδυστροφία (είναι η μεταβολή του σωματικού λίπους που συνεπάγεται αύξηση του λίπους σε ορισμένες περιοχές και απώλεια σε άλλες), που εκτός από αισθητικό πρόβλημα προκαλεί συχνά και προβλήματα λειτουργικότητας.

Παρόλα αυτά, οι ίδιοι διευκρινίζουν πως δεν ισχύει το ίδιο για θεραπείες μείζονος σημασίας για την υγεία των ασθενών, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή τους και η νοσηλεία τους, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Στιγματισμός
Ο κοινωνικός στιγματισμός παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα μας αφού, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ειδικοί, οι ασθενείς με AIDS συνεχίζουν να είναι δέκτες άνισης μεταχείρισης.

Όμως, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καταδικάζει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση, είναι πως δεν υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες στη σεξουαλική εκπαίδευση των νέων αλλά και στα προγράμματα πρόληψης.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από δασκάλους ειδικά εκπαιδευμένους για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη στην Ελλάδα. Επιπλέον, χρειάζεται άμεση βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα κατά του AIDS για τους μετανάστες ασθενείς που ζουν στην Ελλάδα.