Ούτε για 700 προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν αρκούν τα κονδύλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ στο σύστημα υγείας δίνει ο προϋπολογισμός του 2008, ο οποίος κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώριο για την πολυδιαφημισμένη επανίδρυση του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό πως από τις 14.500
προσλήψεις που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα, τα κονδύλια αρκούν για λιγότερες από 700! Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 10 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις. Σημειωτέον πως με τα χρήματα αυτά πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών. Έτσι, με λογιστικές αλχημείες «θα εγκριθούν οι θέσεις για 2.000
νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν απο τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν σποραδικά μέσα στον χρόνο, ώστε τα έξοδα μισθοδοσίας να μην υπερβούν τις δαπάνες που έχουν υπολογιστεί. Μόνο έτσι είναι δυνατό να καλυφθεί ένα μικρό μέρος από τα κενά που κάνουν το ΕΣΥ να υποφέρει», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Λιγότερα από πέρυσι για εφημερίες!

Στον αέρα βρίσκεται και το νέο σύστημα εφημεριών, «αφού τα κονδύλια αυξανόμενα κατά 3,4% υπολείπονται δραματικά ακόμη και από τις περσινές ανάγκες», τονίζει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της ΟΕΝΓΕ.
Ερωτήματα προκαλούνται και για τα όσα αναγράφονται στον προϋπολογισμό σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2007. Μεταξύ των άλλων, γίνεται λόγος για «ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 200 νέα ασθενοφόρα και 20 κινητές μονάδες και μονάδες νεογνών…». Παρ΄ όλα αυτά, μόλις το τελευταίο διάστημα άνοιξε ο φάκελος με τους υποψηφίους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Όσον αφορά την «προμήθεια υλικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών αιμοδοσίας κατά τον έλεγχο του αίματος με τη μοριακή τεχνική», το υπουργείο Υγείας παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές.