ΠΑΑ

Η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση αποτελούσε πάντοτε ζήτημα αρχής για το Νοσοκομειακό κίνημα και η ΟΕΝΓΕ την υπερασπίστηκε σε πλείστες περιστάσεις κατά το παρελθόν. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε ο νόμος 2017/92 επί κυβέρνησης Κωσταντίνου Μητσοτάκη και υπουργίας Σούρλα, όταν έγινε απόπειρα να γίνουν οι γιατροί ΕΣΥ μερικής απασχόλησης.


Τον τελευταίο χρόνο οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ πίεζαν με ποικίλους τρόπους προκειμένου να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία παράλληλα με την απασχόλησή τους σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία και παρά τη ρητή διάταξη νόμου που επέβαλλε την επιλογή: είτε κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων στις 31/12/2018 και πλήρη ένταξη στο ΕΣΥ, είτε λύση της εργασιακής σχέσης και απασχόληση μόνο στον ιδιωτικό τομέα.


Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ όλο αυτόν τον καιρό απέφευγε να λάβει θέση και σιωπούσε, προσδοκώντας κουτοπόνηρα πως θα δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας νέα παράταση, ώστε να την κατηγορήσει πως υπονομεύει το ΕΣΥ και προωθεί αντιδραστικές ρυθμίσεις. Την ίδια στάση τήρησε και ο λαλίστατος κειμενογράφος της ΑΡΣΙ.


Κι όμως. Η πολιτική ηγεσία έμεινε αμετακίνητη. Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου τα 2/3 των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία και να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης.


Αντίστοιχη επιμονή οφείλει πλέον να δείξει η κυβέρνηση και στα ζητήματα απασχόλησης των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών..