Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή σήμερα, 12 Μαΐου.

Ενδεικτικό στοιχείο της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στο νοσηλευτικό κλάδο είναι πως 12.000 νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από τα ελληνικά νοσοκομεία.

Ενδεικτικά, για να φανεί το μέγεθος της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, η αναλογία είναι 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την στιγμή που στην Ε.Ε η αναλογία είναι 8,4 νοσηλευτές για τον ίδιο αριθμό ανθρώπων.

«Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000)»

Αποκαλυπτικό είναι, μάλιστα, το στοιχείο ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Η πραγματικότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης.


ΔιαβάστεΟι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες – Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει μια νέα προγραμματική συμφωνία με το Νοσηλευτικό προσωπικό «που αναγνωρίζει και αναδεικνύει τον αυτόνομο και επιστημονικό ρόλο της Νοσηλευτικής με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία»