Παγκόσμια ημέρα Σε ύφεση ο ιός του ΑΙDS, όχι όμως στην Ελλάδα

Η πανδημία του ΑΙDS δείχνει σαφή σημάδια ύφεσης. Η νόσος, η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια και έχει «σκοτώσει» 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, έχει πλέον τεθεί υπό… έλεγχο, όπως ανακοίνωσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οχι όμως στην Ελλάδα. Οι… ψυχροί αριθμοί δείχνουν ότι εφέτος- όπως και πέρυσι- συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες και η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Την τελευταία διετία έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ΑΙDS» τόνισε η υπουργός.

Η συχνότητα μόλυνσης νεαρών Ελληνίδων αυξάνεται ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο στους πέντε νέους προκαλούν την τύχη τους καθώς δηλώνουν ότι δεν παίρνουν προφύλαξη κατά την ερωτική επαφή. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τον αυξανόμενο αριθμό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (κυρίως σύφιλη) τόσο σε ασθενείς με ΗΙV λοίμωξη όσο και στον γενικό πληθυσμό. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS, οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο πρόσφατη συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από την ελληνική πολιτεία για την προφύλαξη από τη μετάδοση του ιού και τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού έγινε την προηγούμενη δεκαετία.

Σε τελευταία αναφορά της εταιρείας αναλύσεων και πληροφοριών για θέματα υγείας Ηealth Consumer Ρowerhouse, η χώρα μας λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία διότι δεν έχει οργανώσει γενικευμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το ΑΙDS, απουσιάζει η σεξουαλική αγωγή από τα σχολεία, δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία των μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και δεν υφίσταται γενικευμένος έλεγχος για ΑΙDS στις εγκύους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα από τον ιό ΗΙV έχουν μολυνθεί 9.798 άνθρωποι. Εφέτος (ως την 31η Οκτωβρίου) δηλώθηκαν 462 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 385 (83,3%) ήταν άνδρες και 77 (16,7%) γυναίκες.

Το 44,6% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα» σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 38,1% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (ή 68,8% αν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 14,9% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες (ή 27% αν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης). Σε μία περίπτωση δηλώθηκε η μετάγγιση μολυσμένου αίματος (στο εξωτερικό) ως τρόπος μετάδοσης.

Εξίσου ανησυχητική με την αύξηση των κρουσμάτων είναι και η καταγραφόμενη αύξηση των ΗΙV ασθενών που διαγιγνώσκονται σε προηγμένα στάδια της νόσου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η παρατήρηση αυτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, διευθυντής του Α Δ Παθολογικού Τμήματος- Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» κ. Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, «αποδεικνύει ότι μάλλον δεν γίνεται τακτική εξέταση για πιθανή μόλυνση από τον ΗΙV του ελληνικού πληθυσμού. Αυτονόητο είναι ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση των ΗΙV ασθενών χρειάζεται πρώιμη διάγνωση» αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάγνωστων ατόμων με ΗΙV στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 30% τα άτομα που έχουν μολυνθεί στη Δυτική Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός των αδιάγνωστων ατόμων με ΗΙV πλησιάζει τις 4.000.

Από στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο κ. Γαργαλιάνος σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε προ ημερών προκύπτει ότι μεγάλο ποσοστό νέων (30,5%) δεν ρωτάει ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν από τη σεξουαλική επαφή. Το ποσοστό αυξάνεται (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση. Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) του αντίστοιχου των γυναικών (19%), γεγονός που ερμηνεύεται ως σημαντική διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δύο φύλων όσον αφορά την πρόληψη στην υγεία.

Στα 33,4 εκατ. οι φορείς σε όλο τον κόσμο
Η πανδημία του ΑΙDS έφτασε στο ζενίθ της το 1996. Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τη χρονιά εκείνη ο ΗΙV «χτύπησε» 3,5 εκατομμύρια άτομα. Το 2008, όπως εκτιμούν ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ, οι νέες μολύνσεις ήταν λιγότερες κατά 30% από τις μολύνσεις που είχαν καταγραφεί το 1996. Συνολικά, από τότε που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, από ΑΙDS έχουν προσβληθεί 60 εκατομμύρια άτομα. Σήμερα οι φορείς του ιού ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 33,4 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 17%. Μάλιστα η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην Αφρική, περιοχή του κόσμου που πλήττεται ιδιαιτέρως από τη νόσο. Περιορίστηκε όμως διεθνώς και η θνησιμότητα (κατά 18%) εξαιτίας των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του ΑΙDS (UΝΑΙDS), υπολογίζεται ότι από το 1996, οπότε νέες θεραπείες κατά του ΑΙDS έγιναν διαθέσιμες σε περισσότερους ασθενείς, περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο. Παρ΄ όλα αυτά, τα μέτρα προφύλαξης εξακολουθούν να είναι απαραίτητα ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που δύο άνθρωποι ξεκινούν θεραπεία για ΑΙDS, άλλοι πέντε μολύνονται από τον ιό.