Παγκόσμια πανδημία η νέα γρίπη

ΓΕΝΕΥΗ O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε χθες την πρώτη παγκόσμια πανδημία των τελευταίων 41 ετών. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τη γενική διευθύντρια του οργανισμού δρ Μάργκαρετ Τσαν, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων νέας γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και αλλού. Από τα περίπου 30.000 κρούσματα που έχουν αναφερθεί, τα 141 ήταν θανατηφόρα. Ο βαθμός συναγερμού ανήλθε στο 6, δηλαδή στην κορυφή της εξαβάθμιας κλίμακας κινδύνου, γεγονός που σημαίνει πως η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο οι επιδημιολόγοι διευκρινίζουν ότι ναι μεν η γεωγραφική εξάπλωση της νέας γρίπης είναι ταχύτατη, αλλά η θνησιμότητα που προκαλεί είναι χαμηλή και το στέλεχος του ιού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων με τα γνωστά φάρμακα, όπως το Τamiflu. « Ο κόσμος διανύει τις πρώτες ημέρες της πρώτης πανδημίας γρίπης του 21ου αιώνα. Ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι αυτή τη στιγμή ασταμάτητος. Πάντως πρόκειται για έναν ιό ήπιας μορφής» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τσαν. «Ο ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων ή νέα γρίπη θα κυκλοφορεί στον κόσμο για ένα ή δύο χρόνια» εκτίμησε ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΠΟΥ δρ Κέιτζι Φουκούντα. Και τόνισε: «Η απάντησή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευελιξία. Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας και να ενημερώνουμε τις κυβερνήσεις». Εκφράζεται ο φόβος ότι ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων θα προκαλέσει πληρότητα στα νοσοκομεία και προβλήματα, ιδίως στις φτωχότερες χώρες.

Τα μέτρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό είναι τα εξής:

* Οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς που θεωρούν κατάλληλο, όπως είναι για παράδειγμα να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

* Ολες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξής της, καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντίστασης του ιού στα φάρμακα.

* Οσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και προσβάλλονται από τον ιό πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα.

* Οι Αρχές πρέπει να εκδίδουν υγειονομικές οδηγίες προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

* Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων και την προσαρμογή του ωραρίου εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μη συνωστίζονται.

* Οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

* Οι κυβερνήσεις οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή ποσότητα εμβολίων.

* Οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης, καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

Σ τις χώρες που δεν πλήττονται ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας για «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν προγράμματα για τη διανομή των μέσων αντιμετώπισης του ιού. Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη των χοίρων ήταν νεαράς ηλικίας και υγιή άτομα, που συνήθως δεν είναι ευάλωτα στη γρίπη.

Στην ιστορία η τελευταία πανδημία ήταν αυτή της λεγομένης «γρίπης του Χονγκ Κονγκ». Ξέσπασε το 1968 και σκότωσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι συνήθεις ιοί της γρίπης ευθύνονται ετησίως για τον θάνατο 250.000

ως και 500.000 ανθρώπων. Συνήθως οι ιοί της γρίπης υποχωρούν το καλοκαίρι. Ωστόσο η νέα γρίπη εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο βόρειο ημισφαίριο, παρά την έναρξη του καλοκαιριού.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
ΓΕΝΕΥΗ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ζητήσει τώρα από τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες να επισπεύσουν την παραγωγή ενός εμβολίου για τη νέα γρίπη. Θα απευθύνει επίσης νέα έκκληση στις κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερα κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ελέγχου του ιού.

Η απόφαση για την κήρυξη πανδημίας θα μπορούσε να ληφθεί νωρίτερα αν ο ΠΟΥ διέθετε πιο ακριβείς πληροφορίες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Η δρ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του ΠΟΥ με ειδικούς επιδημιολόγους, επειδή υπήρξαν ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, δεν ανέφεραν με ακρίβεια τα κρούσματα της νέας γρίπης. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν.