ΠΑΓΝΗ: Θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις μετά την παράταση θητείας του διοικητή

Προσωρινή παράταση στη θητεία του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη αποφάσισαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, την ώρα που καταγράφεται ένας ορυμαγδός αντιδράσεων και ανακοινώσεων από πλευράς ιατρικής κοινότητας και τοπικών φορέων εναντίον του, με ομοβροντία μάλιστα αιτημάτων για την απομάκρυνσή του.

Η θητεία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη και του αναπληρωτή διοικητή Στέλιου Κτενιαδάκη παρατάθηκε, όπως και για όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ που έγινε γνωστό χθες το πρωί, μέχρι την οριστική επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της Κρήτης.

Το σχετικό ΦΕΚ έχει, πάντως, ημερομηνία έκδοσης τη 12η Ιανουαρίου, με την υπουργική απόφαση όμως, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αθανάσιος Πλεύρης, να έχει ημερομηνία υπογραφής και έκδοσης την 4η Ιανουαρίου, αφότου δηλαδή είχε ήδη προκληθεί ο σάλος μετά την πρωτοφανή απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να στείλει τον γιατρό Εργασίας για εφόδους-ελέγχους στα σπίτια νοσούντων με COVID αναισθησιολόγων…

Το παράδοξο πάντως είναι ότι, ανατρέχοντας κανείς στη “Διαύγεια” και στις αποφάσεις του υπουργού, δε βρίσκει αναρτημένη την απόφαση παράτασης θητείας για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ (αντίθετα υπάρχουν αναρτημένες πριν το ΦΕΚ αποφάσεις παράτασης θητείας για άλλους διοικητές νοσοκομείων).

Η προσωρινή έστω παράταση της θητείας ήρθε παρά το όλο κλίμα οργής κατά του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης διεμήνυε ότι θα εξετάσει με προσοχή τις καταγγελίες και τις οργισμένες διαμαρτυρίες των υγειονομικών φορέων που έχουν φτάσει στα χέρια του.

Θυμίζουμε ότι το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί ένας ξεσηκωμός υπέρ της αποπομπής του κ. Χαλκιαδάκη στάθηκε η εντολή που έδωσε σε γιατρό Εργασίας να ελέγξει κατ’ οίκον 3 νοσούντες με COVID-19 αναισθησιολόγους, όπως και αμέσως μετά, η απόφασή του για την καρατόμηση του διευθυντή του ΤΕΠ, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Γιώργο Νότα.

Τις κινήσεις και τις αποφάσεις αυτές του κ. Χαλκιαδάκη έσπευσαν να καταδικάσουν με ηχηρό τρόπο το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, αλλά και τοπικά πολιτικά πρόσωπα και όργανα πολιτικών κομμάτων.

Σε αυτόν τον καμβά, η εξέλιξη με την προσωρινή παράταση της θητείας του πυροδότησε νέο γύρο με θυελλώδεις αντιδράσεις…

Με τους αναισθησιολόγους να προειδοποιούν με ομαδικές παραιτήσεις, που θα παραλύσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, οι υγειονομικοί φορείς έχουν ήδη προγραμματίσει στάση εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και έκτακτη συνάντηση με όλους τους φορείς του νομού Ηρακλείου.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την παράταση θητείας του Διοικητή ΠΑΓΝΗ, εξέδωσαν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η δημοσίευση (12/1/2022) στο ΦΕΚ της παράτασης της θητείας του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Γ. Χαλκιαδάκη, καθιστά τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη απολύτως συνυπεύθυνο και πολιτικά υπόλογο για την αυθαίρετη, αυταρχική και άκρως προσβλητική για τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, συμπεριφορά του εν λόγω Διοικητή. Παρά το κύμα αντιδράσεων και την καθολική καταδίκη της απαράδεκτης ενέργειας του να διενεργήσει κατ’ οίκον έλεγχο σε 3 αναισθησιολόγους που νοσούσαν με covid-19, παρά την κατακραυγή του ιατρικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Πλεύρης  όχι απλώς δεν κράτησε απόσταση, αλλά κάλυψε πλήρως και επιβράβευσε τις αθλιότητες του κ. Χαλκιαδάκη.  

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Υγείας υιοθετεί και στηρίζει μια διοικητική πρακτική που  πλήττει ευθέως την  τιμή και την  αξιοπρέπεια όχι μόνο των συγκεκριμένων γιατρών αλλά όλου του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας, που παρά την αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εξακολουθεί  να δίνει μάχη καθημερινά για τον άρρωστο και να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες περίθαλψης. Είναι προφανές επίσης ότι τον κ. Πλεύρη δεν τον απασχολούν ούτε οι κινητοποιήσεις των γιατρών, ούτε ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστεί  το κύμα παραίτησης και φυγής  γιατρών, αλλά μόνο το γόητρο και η «ασυλία» των εκλεκτών του «συστήματος Μητσοτάκη».  

Η μόνη κίνηση εκτόνωσης της κρίσης και  διασφάλισης της  εύρυθμης λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ,  είναι η αποπομπή του  κ. Χαλκιαδάκη από τη θέση του. Είναι υποχρέωση  του Υπουργού Υγείας να ζητήσει με αυτό τον τρόπο έμπρακτα συγγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού.