Παγώνουν με νόμο οι αυξήσεις μισθών

Παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ώστε να μην ισχύσουν οι διαιτητικές αποφάσεις στον ιδιωτικό τομέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Στα πρόθυρα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση οποιασδήποτε αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το 2010 βρίσκεται η χώρα, μετά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου ώστε να μην ισχύσουν οι διαιτητικές αποφάσεις που δίνουν αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων. Ηδη στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση για την ανατροπή των συγκεκριμένων αποφάσεων, ενώ εξετάζεται επέκταση της απαγόρευσης και στις συμβάσεις που αποτελούν προϊόν ελεύθερης διαπραγμά- τευσης και συμφωνίας των δύο πλευρών.

Χθες ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καταργήσει με νομοθετική παρέμβαση τις διαιτητικές αποφάσεις, ενώ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τις συμβάσεις που υπογράφονται μέσω των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρ΄ ότι το έναυσμα για να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της εδόθη από τη χθεσινή συμφωνία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Τυχόν παρέμβαση και στις ελεύθερες συμβάσεις οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι ανάλογο μέτρο είχε ληφθεί στη διετία 1985- 1987 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών που οδήγησε στη διάσπαση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΚΕ).

Από την εποχή εκείνη και εντεύθεν δεν έχει ξαναϋπάρξει παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις, ενώ η κρίση αυτή έφερε στη συνέχεια την ψήφιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου των διαπραγματεύσεων από την οικουμενική κυβέρνηση (νόμος 1876/1990).

Ο υπουργός Εργασίας επέμενε χθες ότι η παρέμβαση για την ακύρωση των διαιτητικών αποφάσεων είναι εντός των συνταγματικών πλαισίων και σημείωνε ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική προσπάθεια και τις διεθνείς υποχρεώσεις.Δεν μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη χώρα. Οι αποφάσεις αυτές είναι ξεκάθαρα εκτός πλαισίου».

Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να ακυρώνουν στην πράξη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να αγνοούν την εθνική προσπάθεια και το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα, επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Πρόκειται για αντισυνταγματική εκτροπή, σημειώνουν τα συνδικάτα, τα οποία επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για κλαδικές συμβάσεις που θα περιέχουν αυξήσεις για το 2010, ενώ σε περίπτωση παρέμβασης θα προσφύγουν στα ελληνικά αλλά και στα διεθνή δικαστήρια.

Ηδη η ΟΤΟΕ προχωρεί στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για τη νέα σύμβαση αγνοώντας την κυβερνητική θέση, ενώ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική κ. Γ. Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει ότι «θα υπάρξουν απευθείας επαφές με την εργοδοτική πλευρά και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα μπορούν να το ακυρώσουν».

Αντιδράσεις από τα κόμματα στη Βουλή
Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου να καταργήσει με νομοθετική παρέμβαση τις αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων πέραν των προβλεπομένων από το μνημόνιο με την τρόικα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής έκανε λόγο για «αντικοινωνικό, αντεργατικό και αντισυνταγματικό» μέτρο, προσθέτοντας: «Υποδουλώνετε τους εργαζομένους, δεν κυβερνάτε τον τόπο και θα απολογηθείτε και εσείς και τα εξαπτέρυγά σας που ψήφισαν το μνημόνιο με αυτούς τους όρους».

«Δεν λείπει η αιδώςόταν καταγγέλλουν το μνημόνιο αυτοί που το δημιούργησαν» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος επέκρινε τη ΝΔ, υπερασπιζόμενος την πολιτική του υπουργείου Εργασίας.

«Βάζετε τους εργαζομένους σε γύψο και καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις» επέκρινε εκ μέρους του ΚΚΕ την κυβέρνηση ο κ. Αθ. Παφίλης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν στην προαναγγελθείσα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θα απαγορευτεί σε έναν κλάδο εργαζομένων να λάβει αύξηση η οποία θα συμφωνηθεί με εργοδοτικούς φορείς που έχουν αποδεδειγμένη υψηλή κερδοφορία.

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «ο υπουργός Εργασίας φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του μάγου Κόπερφιλντ και βάλθηκε μέσα σε μια νύχτα να εξαφανίσει τον ΟΜΕΔ».