Πάγωσαν το πρόστιμο του γιατρού και συζύγου της Ελένης Ράικου

Για μια σκανδαλώδη απόφαση της επιτροπής ενστάσεως του ΕΟΠΥΥ που αφορά στον Λάζαρο Καρνέση μιλούν γιατροί και πρώην επικεφαλής του οργανισμού στο documentonews.gr.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της Ελένης Ράικου η οποία είναι μάρτυρας κατηγορίας κατά του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση Novartis, είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.410.727 ευρώ για παράνομη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής, με τον Καρνέση να προχωρά στη συνέχεια στην κατάθεση ένστασης.

Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Δημοκρατία», στις 21 Μαρτίου  η Επιτροπή Ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι : «Η επιτροπή κάνει δεκτή, εν μέρει, την ένσταση του ιατρού Καρνέση Λάζαρου ως προς το μέρος της χορήγησης αναστολής εκτέλεσης της υπ’ αριθμόν 71/14-12-2021 απόφασης επιβολής κυρώσεων του γενικού επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της επιτροπής ενστάσεων».

Σχολιάζοντας στο documentonews.gr την συγκεκριμένη απόφαση, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος αναφέρει «αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο και είναι μη νόμιμο». Όπως εξηγεί ο ίδιος «δεν γίνεται εν μέρει δεκτή μια προσφυγή ή έπρεπε να απορριφθεί ή έπρεπε να γίνει δεκτή. Διότι προσφυγή στη δικαιοσύνη πριν τελεσιδικήσει μια απόφαση επιβολής προστίμου δεν νοήτε. Άρα θεωρείται ως μη υπάρχουσα η προσφυγή του συγκεκριμένου γιατρού».

Γνώστες του αντικειμένου εξηγούν στο Documento ποιές είναι οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης επιτροπής και πως θα επρεπε να λειτουργήσει στην περίπτωση του Λάζαρου Καρνέζη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «η επιτροπή έπρεπε ή να ακυρώσει το πρόστιμο τεκμηριωμένα ή να το μεταρρύθμισει ή να τον αναγκάσει να το πληρώσει».

Στρώνουν την κατάσταση και για άλλους

Εν τω μεταξύ το θέμα του «παγώματος» του προστίμου του συζύγου της Ράικου έρχεται στην επιφάνεια την ώρα που το νομοσχέδιο για τον ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση. Μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάργηση της ΥΠΕΔΗΦΚΑ, υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ που μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων ήλεγχε τις δαπάνες και τις  παρατυπίες που γίνονταν από τους παρόχους του οργανισμού. Άνθρωποι του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι πρόκειται για την ίδια υπηρεσία που έχει αναλάβει και τον έλεγχο των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση Novartis, ενώ εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για την κατάληξη των υποθέσεων μετά την κατάργηση της υπηρεσίας.

«Το οτι καταργείται ο οργανισμός της ΥΠΕΔΗΦΚΑ δειχνει οτι πλέον η κυβέρνηση δια του ΕΟΠΥΥ δεν θέλει πλέον να γίνεται έλεγχος στις δαπάνες που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ γιατι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους παρανομούντες παρόχους», αναφέρει στο documentonews.gr ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεώργακόπουλος.