«Πάγωσε» το μέτρο για τα φάρμακα για το στομάχι! Πως απέσυραν τη ρύθμιση

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε γιατρούς και ασθενείς με την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να περιορίσει την αποζημίωση φαρμάκων για το στομάχι με τη δραστική ουσία prazole, επιτρέποντας τα συγκεκριμένα σκευάσματα μόνο για συγκεκριμένες θεραπείες και με τη συνταγογράφηση αποκλειστικά από γαστρεντερολόγους, το μέτρο «πάγωσε».

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να προκληθεί αναστάτωση σε ασθενείς και γιατρούς. Χρειάστηκαν αντίστοιχα 24ωρα για να μαζέψει το υπουργείο Υγείας τη γκάφα καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση που στόχο είχε να περιορίσει τη δαπάνη για τα φάρμακα γαστροπροστασίας, μόνο προβλήματα δημιουργούσε. 

 

Ειδικότερα στόχος ήταν ουσιαστικά να μην μπορούν οι γιατροί να χορηγούν με ευκολία τα φάρμακα με τη δραστική ουσία prazole, ώστε τελικά οι ασθενείς να στραφούν αναγκαστικά σε άλλη δραστική ή να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

 Ωστόσο η απόφαση αυτή στην πράξη δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας ειδικά σε χωριά και μικρές πόλεις δεν υπάρχουν καν γαστρεντερολόγοι ενώ και σε μεγάλες πόλεις ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

 

Όμως μετά το σάλο που προκλήθηκε τόσο σε γιατρός και φαρμακοποιούς όσο και σε ασθενείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας “πάγωσε” την συγκεκριμένη ρύθμιση ενώ ο ΕΟΦ παραπέμπει σε νέα απόφαση που θα ληφθεί σύντομα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠ.Ε.Γ.Ε), ενώ θεωρητικά θα ήταν ευνοημένη από τη συγκεκριμένη απόφαση επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος. 

 

 Πάντως από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ επιχειρείται να πέσουν οι ευθύνες στην επιτροπή που συντάσσει τη θετική λίστα φαρμάκων, τον κατάλογο δηλαδή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς όπως ανακοινώθηκε: "Αναφορικά με τον δημιουργηθέντα θόρυβο που αφορά στην συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και φαρμάκων για το έλκος μόνο από γαστρεντερολόγους αυτό είναι απόφαση της επιτροπής που συντάσσει την θετική λίστα φαρμάκων και όχι της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ.

Ο συγκεκριμένος συνταγογραφικός περιορισμός ετέθη από την προηγούμενη επιτροπή λίστας φαρμάκων, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση."