Παιχνίδια με υλικά στην πλάτη των ασθενών

Διελκυστίνδα προμηθευτών που εκβιάζουν ωμά και κυβέρνησης που σκληραίνει ζητώντας ατύπως συμφωνία σε δύο ημέρες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Σκληραίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων. Οι προμηθευτές «τραβούν το σκοινί» από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση από την άλλη, και τα νοσηλευτικά ιδρύματα «καταρρέουν» ημέρα με την ημέρα. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των κκ. Θ. Πάγκαλου , Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούση και Γ. Πεταλωτή, όπου αποφασίστηκε να επιμείνει η κυβέρνηση στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει. Συζητήθηκαν και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι προμηθευτές επιμείνουν στην άρνησή τους, μεταξύ αυτών η παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά και του ΣΔΟΕ. Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπη προθεσμία δύο ημερών για να διευθετηθεί το πρόβλημα και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως ως χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ενέμεναν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστή τη «στρόφιγγα» εφοδιασμού του ΕΣΥ. Η συνάντηση που είχαν με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας κκ. Ν. Πολύζο και Η. Πλασκοβίτη δεν έφερε αλλαγές. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες ότι στην περίπτωση που βαλτώσουν οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να εμπλακούν στη συζήτηση και οι ίδιοι οι υπουργοί. «Η δημόσια υγεία θα προστατευθεί με κάθε τρόπο» δήλωναν χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν οι προμηθευτές δεν δεχθούν αυτή τη λύση, θα… κινηθούν σε άλλα μονοπάτια. «Υπάρχουν και αλλού… προμηθευτές» έλεγαν ορισμένοι. Λίγες ώρες νωρίτερα η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε τους προμηθευτές για διπλό εκβιασμό και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τη στιγμή που εκτυλίσσεται η διαμάχη των δύο πλευρών, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από υλικά. Χειρουργεία προγραμματισμένα αναβάλλονται, τα επείγοντα καθυστερούν, ενώ δεν πραγματοποιούνται ακόμη και αιματολογικές εξετάσεις ελλείψει αντιδραστηρίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας η οποία νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κατάγματα. «Η κοπέλα περίμενε ένα εικοσιτετράωρο ώσπου να βρεθούν τα υλικά και να υποβληθεί σε επέμβαση» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας. «Τα τελευταία χρόνια γίνονταν προμήθειες χωρίς διαγωνισμούς, αλλά μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων. Ο καθένας έπαιρνε τα υλικά σε όποια τιμή ήθελε. Τώρα έρχονται και φωνάζουν» πρόσθεσε. «Η δημόσια Υγεία έχει πέσει στα γρανάζια της τρόικας, της κυβέρνησης και των πολυεθνικών. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση τώρα, προτού θρηνήσουμε νεκρούς» τόνισε ο κ. Η. Σιώρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ναυάγιο και με τη νέα πρόταση
Ναυάγησε η χθεσινή συνάντηση των προμηθευτών με τους γενικούς γραμματείς Υγείας και Οικονομικών. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν συμφορότερη από την προηγούμενη, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι προμηθευτές. Και πάλι όμως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Συγκεκριμένα, οι κκ. Πολύζος και Πλασκοβίτης πρότειναν να πληρωθούν τοις μετρητοίς εντός του τρέχοντος μηνός τα χρέη των ετών 2005, 2006 και του πρώτου εξαμήνου του 2007 (244 εκατ. ευρώ). Τα χρέη του δεύτερου εξαμήνου του 2007 θα εξοφληθούν με ετήσια αντί διετή ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, του 2008 με διετή και του 2009 με τετραετή ομόλογα. Το ποσοστό έκπτωσης κυμαίνεται στο 14%.

«Το κράτος βρίσκεται σε στενό κορσέ. Αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή» φέρεται να είπε ο κ. Πλασκοβίτης στους εκπροσώπους των προμηθευτών. «Η πρόταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Και πάλι τα ομόλογα δεν είναι έντοκα, με αποτέλεσμα να χάσουμε τα μισά χρήματα από αυτά που μας οφείλει το κράτος» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κ. Δ. Σαργέντης .

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των προμηθευτών.

Οι 5 πληγές των προμηθειών στα νοσοκομεία

1. Επιτροπή-«φάντασμα» 
Η Εθνική Επιτροπή Προμηθειών δεν λειτούργησε ποτέ ουσιαστικά. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για τη λειτουργία της παρά μόνο για τη σύστασή της, η οποία αξιοποιήθηκε επικοινωνιακά.

2. Υλικά χωρίς διαγωνισμούς
Την τελευταία τριετία δεν γίνονταν διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών. Κάθε γιατρός μπορούσε να παραγγέλλει υλικά αφειδώς και χωρίς έλεγχο. Η προμήθεια γινόταν με απευθείας αναθέσεις, εξωσυμβατικές προμήθειες ή σε αρκετές περιπτώσεις με μη νόμιμη παράταση συμβάσεων.

3. «Μπλοκάρισμα» στα επείγοντα
Ακόμη και για υλικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά χρειάζεται, εκ των προτέρων, έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών. Σε εγκύκλιο της επιτροπής διευκρινίζεται ότι εκ των υστέρων δεν εγκρίνεται τίποτα. 4. Χρέη
Η αδυναμία του συστήματος να πληρώσει εγκαίρως τους προμηθευτές έχει οδηγήσει σε οφειλές ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

5. Απουσία παρατηρητηρίου τιμών
Ως πρόσφατα δεν υπήρχε σύγκριση τιμών. Εξαιτίας της έλλειψης, ιατρικά εξαρτήματα και υλικά πωλούνταν στο Δημόσιο ακριβότερα (τέσσερις και πέντε φορές) σε σχέση με άλλες χώρες. Κατ΄ αυτό τον τρόπο «βγαίνουν» τόσο η μίζα των επαγγελματιών Υγείας (ιδίως σε ορθοπαιδικά και καρδιολογικά υλικά) όσο και τα υπερκέρδη των προμηθευτών.