Παιδιατρικό και ογκολογικό Αρχές του 2009 η έναρξη των εργασιών κατασκευής τους

Την ερχόμενη βδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του δήμου Μίκρας

 Της Νικολέτας Μπούκα

Σε περίπου τέσσερα χρόνια, εάν δεν υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις, αναμένεται να πάρουν “σάρκα και οστά” τα δύο υπερσύγχρονα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, το παιδιατρικό και το ογκολογικό

Μετά από περιπέτειες, διαμαρτυρίες και πιέσεις χρόνων από τους φορείς της πόλης, πλέον η διαδικασία κατασκευής και ανέγερσής τους σε έκταση 127 στρεμμάτων, που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο δήμος Μίκρας, φαίνεται ότι προχωρά σταδιακά.

Την ερχόμενη βδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως δηλώνει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του δήμου Μίκρας.

“Η υπογραφή της σύμβασης αυτής είναι το επισφράγισμα του μνημονίου συνεργασίας, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά διασφαλίζει την υλοποίηση όλων των ανταποδοτικών έργων που θα γίνουν προς όφελος του δήμου μας και τα οποία περιέχονται στο μνημόνιο”, εξηγεί ο κ. Γκουστίλης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ήδη έχει οριστεί ο τεχνικός σύμβουλος του συγκεκριμένου έργου, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προκήρυξης της θέσης του αναδόχου, όπως προβλέπεται από το καθεστώς που διέπει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.  

“Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος. Από κει και πέρα, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχουμε, εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2008 ή στις αρχές του 2009 θα μπει ο εργολάβος. Στη σύμβασή του θα υπάρχει ρητή υποχρέωση ότι θα πρέπει να παραδώσει το έργο μέσα σε διάστημα δύο ετών”, λέει ο κ. Γκουστίλης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το “πράσινο φως” για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων -του παιδιατρικού και του ογκολογικού- στην Θεσσαλονίκη δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου, μετά την υπογραφή του περίφημου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του δημάρχου Μίκρας Θεόδωρου Γκουστίλη, παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.  

Φορέας υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ), ενώ, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, “στα δύο νέα νοσοκομεία, για την παροχή του συνόλου των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το Δημόσιο. Γίνεται έτσι σαφές ότι και στα δύο νέα νοσοκομεία, όπως και σε κάθε έργο που υλοποιείται στον χώρο της Υγείας με τη μέθοδο των συμπράξεων δεν αναιρείται, ούτε αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών υγείας”.

Ειδικότερα για το δήμο Μίκρας, σε έκταση του οποίου θα οικοδομηθούν τα δύο νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι πέρα από τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται η δημιουργία περί των 3.500 νέων θέσεων εργασίας στα δύο νέα νοσοκομεία, καθώς επίσης και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υποχρεωτικά στο πέριξ των νοσοκομείων σύμπλεγμα, προβλέπεται και η δημιουργία μιας σειράς ευεργετικών υποδομών και για την κοινωνία και για την οικονομία.

“Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη κοινωνική σημασία, καθώς η λειτουργία του θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος μας είναι, πλέον, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, η γρήγορη υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου και η αποφυγή των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση άλλων μεγάλων έργων στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, προτεραιότητά μας είναι και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Πολιτείας απέναντι στο δήμο Μίκρας και τους δημότες του”, δηλώνει ο κ. Γκουστίλης.  

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το συνολικό κόστος κατασκευής των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων, του γενικού νοσοκομείου Παίδων και του ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τη μοναδική επένδυση αυτού του μεγέθους που πραγματοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα δύο νοσοκομεία, που θα λειτουργήσουν υπό την αιγίδα του ΕΣΥ, θα είναι συνολικού εμβαδού 84.000 τ.μ. και θα απασχολούν περίπου 6.000 εργαζομένους.  

Ειδικότερα, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα έχει δυναμικότητα έως και 400 κλίνες. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και θα παραμείνει στο Δημόσιο, όπως και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Παράλληλα με το νοσοκομείο, θα λειτουργήσει και ερευνητικό κέντρο, με κύριο αντικείμενο την αντικαρκινική έρευνα. Στο νέο νοσοκομείο θα μεταφερθεί το “Θεαγένειο” και τα υπόλοιπα ογκολογικά περιστατικά των άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την αποσυμφόρησή τους.  

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης του νέου νοσοκομείου ανέρχεται σε 330.000.000 ευρώ.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα έχει δυναμικότητα έως και 400 κλίνες και αποσκοπεί στην παροχή σύγχρονης νοσοκομειακής περίθαλψης σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και θα παραμείνει στο δημόσιο, όπως και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης ανέρχεται σε 324.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, όπως ξεκαθάρισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το Δημόσιο δεν πληρώνει για το έργο αυτό. Το χρηματοδοτεί ο ανάδοχος και για το λόγο αυτό δεν τον συμφέρει να καθυστερήσει. Διότι, όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο πιο αργά θα αρχίσει να εισπράττει το μηναίο μίσθωμα, το οποίο θα ισχύει μετά την έναρξη λειτουργίας των δύο νοσοκομείων.