Παίδων «Αγία Σοφία» / Δικηγόροι προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο για τη λίστα της ντροπής

Δικηγόροι αποφάσισαν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά όσον αφορά στη λίστα ντροπής με τα 3.000 παιδάκια που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Μιλώντας στο OPEN ο δικηγόρος Αγαμέμων Τάτσης, ανέφερε ότι η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπάρχει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή.

Όπως είπε ο Αγαμέμνων Τάτσης, το υπουργείο Υγείας ήταν απολύτως ενήμερο για το πρόβλημα και με έγγραφες αναφορές και είναι υπόλογοι καθώς θα έπρεπε να έχουν λύσει το πρόβλημα. «Όταν δεν βρίσκεις αναισθησιολόγους, τους επιτάσσεις» ανέφερε ο δικηγόρος επισημαίνοντας ότι δεν αφορά τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν πώς θα βρεθούν αναισθησιολόγοι.

Ο Αγαμέμνων Τάτσης επεσήμανε ότι ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας θα έπρεπε, ήδη, να έχουν ενισχυθεί όλοι οι δημόσιοι φορείς υγείας ενώ άφησε ευθέως αιχμές για το πώς προέκυψε το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά «εκτός εάν ο στόχος είναι να ενισχυθούν τα ιδιωτικά παιδιατρικά κέντρα».

Ημίμετρα Πλεύρη

Ημίμετρα που οδηγούν και άλλα νοσοκομεία σε σοβαρή δυσλειτουργία επέλεξε ο Θάνος Πλεύρης προκειμένου να βρεθεί λύση για τα 3.000 παιδάκια που βρίσκονται σε αναμονή για να χειρουργηθούν στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα μεταφέρουν για δυο μήνες αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία, παραδεχόμενος ότι αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει προβλήματα σε νοσοκομεία ενηλίκων.

«Μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ομολογεί ότι όχι μόνο δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν εξετάζει καν τη λύση της επίταξης αναισθησιολόγων από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως έχει πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Παίδων «Αγία Σοφία» αλλά επιπροσθέτως συνειδητά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μεταφερθούν ασθενείς σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ο Θάνος Πλεύρης απέρριψε το ενδεχόμενο επίταξης αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα ωστόσο τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θετική, όπως είπε, εμπειρία από την Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, όπου έχουν γίνει, περίπου, 2.500 χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε κατά προτεραιότητα προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων για το Παίδων «Αγία Σοφία» ενώ άμεσα θα ανοίξει άλλη μια χειρουργική κλίνη ώστε να μειωθεί η λίστα της ντροπής που περιλαμβάνει, περίπου, 3.000 παιδάκια που πρέπει να χειρουργηθούν.