Παίζει «κρυφτούλι» ο ιός της νέας γρίπης

Χωρίς συμπτώματα το 33% των κρουσμάτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Την ώρα που οι αρχές υγείας προσπαθούννα πείσουν τον κόσμο να μπει στην ουρά για το πανδημικό εμβόλιο, οι επιστήμονες παραδέχονται πως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό- τον νέο ιό Α (Η1Ν1)- για τον οποίο έχουν να μάθουν πολλά ακόμη, αφού αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίαςδιατηρεί στάση αναμονήςκαθυστερώντας να δώσειτο πράσινο φως για την έναρξη της πρώτης φάσης των εμβολιασμών, αν και περίπου120.000 δόσεις βρίσκονταιαποθηκευμένες στα ειδικά ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας(ΚΕΔΥ) στη Βάρη

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας διατηρεί στάση αναμονής καθυστερώντας να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της πρώτης φάσης των εμβολιασμών, αν και περίπου 120.000 δόσεις βρίσκονται αποθηκευμένες στα ειδικά ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη.

Την ερχόμενη εβδομάδα στις αποθήκες θα στοιβαχτούν οι νέες παραλαβές, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοση της παραγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται έως την επόμενη Πέμπτη να οριστικοποιηθούν η ημερομηνία, αλλά και οι ομάδες προτεραιότητας. Και παρόλο που η επιστημονική κοινότητα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το νέο εμβόλιο, αφού φαίνεται πως παρέχει καλή προστασία έναντι της νέας γρίπης, υπογραμμίζουν πως συνεχίζουν να έχουν ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητα και τη συμπεριφορά του νέου ιού, ενώ ακόμη και τα στοιχεία που έχουν αποκρυπτογραφήσει δεν παύουν να τους εκπλήσσουν.

¶γνωστος αριθμός. Είναι ενδεικτικό πως παραμένει άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν σταματήσει την καταγραφή των κρουσμάτων εδώ και μήνες, όπως και οι αντίστοιχοι φορείς υγείας της χώρας μας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ στον κόσμο ώστε να ελέγχονται όλοι όσοι αρρωσταίνουν, ούτε αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές για να τα χορηγήσουν. Έτσι, οι επιστήμονες αρκούνται να λένε ότι έχουν μολυνθεί «εκατομμύρια».

Ασυμπτωματικοί. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος, ο οποίος ευθύνεται για τη θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τα κρούσματα διεθνώς- ο νέος ιός δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα στους ανθρώπους. Και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται για την εξαίρεση στον κανόνα: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 1/3 εκείνων που μολύνονται είναι ασυμπτωτικοί και συνεπώς δεν μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί πολίτες: «Συμπτώματα όπως είναι η διάρροια και οι έμετοι, που δεν παρατηρούνται συνήθως στην κοινή γρίπη, η νέα γρίπη τα προκαλεί σε ποσοστό 15%- 20%. Και παρόλο που τα δύο αυτά συμπτώματα δεν είναι “κλασικά”, οι γονείς αλλά και οι ενήλικοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας.

Ο τρόπος μετάδοσης. Οι ειδικοί παραδέχονται πως δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα ούτε για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Ο ιός ζει σε μικρά σταγονίδια βλέννας και τα τεστ δείχνουν ότι μπορεί να κολλήσει σε επιφάνειες όπως τα πληκτρολόγια, να μεταδοθεί με το φτέρνισμα ή όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μεταφέρεται σε απόσταση έως και δύο μέτρα μέσα σε μικρότερα σωματίδια που αιωρούνται.

Ασυνήθιστες βλάβες στους πνεύμονες

Ο νέος ιός Α (Η1Ν1) μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις και ασυνήθιστες βλάβες στους πνεύμονες, υπογραμμίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστούν στους γιατρούς να επιμένουν κατά την εξέταση, καθώς η νέα γρίπη μπορεί να είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στη διάγνωση ιδίως σε εκείνους τους ασθενείς που νοσούν βαριά.

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Αmerican Journal of Roentgenelogy δείχνουν ότι επιβάλλεται να γίνει ακτινογραφία θώρακος, ακόμη και αξονικής τομογραφίας για εντοπισμό τυχόν ασυνήθιστων ευρημάτων στους πνεύμονες.