Παίζουν με τις ζωές των καρκινοπαθών

Κίνδυνος ζωής είναι για χιλιάδες Ελληνες καρκινοπαθείς οι θεραπείες από μη ειδικούς γιατρούς. Σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν τμήματα χημειοθεραπείας χωρίς να διαθέτουν ογκολόγους-παθολόγους, δηλαδή τη μόνη αρμόδια ιατρική ειδικότητα.

Οι καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων πέφτουν βροχή καθημερινά στην Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ενώ σύλλογοι καρκινοπαθών βλέπουν πλέον ως μόνη λύση την εισαγγελική παρέμβαση.

«Οι χημειοθεραπείες που πραγματοποιούνται από απλούς παθολόγους ή γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ασθενείς, καθώς τα φάρμακα έχουν μεγάλη τοξικότητα. Εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια της χορήγησης του φαρμάκου, όπως ένα αλλεργικό σοκ, υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της χημειοθεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορες αντιδράσεις του οργανισμού, διαταραχές στο αίμα και άλλα προβλήματα τα οποία μόνον ο ογκολόγος μπορεί να διαχειριστεί.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος με τα καινούργια χημειοθεραπευτικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστές και μπορεί να αιφνιδιάσουν τους μη εξειδικευμένους γιατρούς», αναφέρει στον ΕΤ ο πρόεδρος τους ΕΟΠΕ κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος.

Μία από τις συχνότερες καταγγελίες το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με την τοξικότητα του νέου φαρμάκου που χορηγείται στον καρκίνο του παχέος εντέρου, όταν αυτό δίδεται από μη ογκολόγους: «Είναι ένα φάρμακο που πρέπει να διακόπτεται για μία εβδομάδα ανά 15 μέρες. Πολλοί ασθενείς το λαμβάνουν συνεχόμενα και καταλήγουν σε εμάς με βαριάς μορφής λευκοπενία (σ.σ. έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα)».

Τα νοσοκομεία στα οποία λειτουργούν τμήματα χημειοθεραπείας χωρίς ογκολόγους είναι αρκετά, ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΟΠΕ, «χημειοθεραπείες πραγματοποιούνται απουσία ογκολόγων-παθολόγων στο Σισμανόγλειο, στα νοσοκομεία του Πειραιά, Τζάνειο και Νίκαια, στο Αγία Ολγα και σε άλλα».

Πριν από ένα χρόνο περίπου άνοιξε στο νοσοκομείο Σερρών μονάδα χημειοθεραπείας χωρίς να υπάρχει ογκολογικό τμήμα και χωρίς καν να προκηρυχθεί θέση ογκολόγου. «Στη μονάδα υπηρετούν παθολόγοι. Στις δύσκολες περιπτώσεις, οι ίδιοι συνιστούν στους ασθενείς να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι ασθενείς που κάνουν αυτό το ταξίδι κάθε 15-20 μέρες είναι πάρα πολλοί, αφού δεν διακινδυνεύουν να κάνουν θεραπείες χωρίς ειδικό γιατρό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα Ταμεία έχουν πάψει να δικαιολογούν τα έξοδα μετακίνησης, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μονάδα στον τόπο τους», αναφέρει στον ΕΤ η γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών κ. Αγγελική Μούλιαρα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, οι μόνες ειδικότητες «που έχουν τα εχέγγυα χορήγησης ορθής και ασφαλούς αντινεοπλασματικής θεραπείας» είναι οι ογκολόγοι-παθολόγοι, οι ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι, όταν πρόκειται για ακτινοβολίες, και οι αιματολόγοι όταν πρόκειται για καρκίνους του αίματος. «Κάκιστη υπηρεσία του ογκολογικού στον άρρωστο συνιστά η συνταγογράφηση χημειοθεραπείας από τις παθολογικές ή χειρουργικές ειδικότητες».

Οπως αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας κ. Περσεφόνη Μήττα, «έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα σε όλους τους αρμόδιους, χωρίς να λάβουμε καμία σαφή απάντηση. Το επόμενο βήμα θα είναι να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα».

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ