«Πακέτο» με τα πακέτα στα ράφια

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Τελικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που… έφαγε «πακέτο» εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά εμβολίων για την πανδημία.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης χρεώθηκαν παρτίδες που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν και τώρα ψάχνουν απεγνωσμένα να διαθέσουν όπου όπου το πανάκριβο στοκ τους.

*Το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσίασε επιτυχία μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, με τη Σουηδία να επιδεικνύει ποσοστό εμβολιασθέντων πάνω από 60%. Αντίθετα στην Ελλάδα μόλις το 3% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δηλαδή 365.000.

Ιδια εικόνα και στις άλλες μεσογειακές χώρες, με τα ποσοστά να μην ξεπερνούν το 6%. Στη Γαλλία κυμάνθηκαν από 4% έως 6%, όσο και στη Γερμανία, ενώ στο Βέλγιο εμβολιάστηκε το 70% των ατόμων υψηλού κινδύνου.

*Αρκετές χώρες άρχισαν λοιπόν να επαναδιαπραγματεύονται με τις παρασκευάστριες εταιρείες που τις περισσότερες φορές αρνούνται να αναλάβουν τα αναξιοποίητα αποθέματα ή δεν δέχονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές. Αλλες χώρες προσανατολίζονται να προσφέρουν τα εμβόλια σε υπανάπτυκτες χώρες.

*Η Γερμανία ήταν η πρώτη που προχώρησε στην πώληση τμήματος του πανάκριβου στοκ της. Οι 50 εκατ. δόσεις που είχαν αγοραστεί αποτελούν μια «μαύρη τρύπα» στις δαπάνες υγείας σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

*Η Γαλλία από την άλλη «παζαρεύει» επίσης τις δόσεις που της έχουν απομείνει. Οπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, 300.000 δόσεις έχει αγοράσει ήδη το Κατάρ.

Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε προμηθευτεί συνολικά 94 εκατ. δόσεις ώστε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού όπως αρχικά υπολόγιζε, χωρίς όμως τον… ξενοδόχο.

*Στα κρύα του λουτρού έμεινε και η Βρετανία, που είχε σπεύσει να αγοράσει εμβόλια αξίας 1 δισ. στερλινών. Η Ελβετία αποδείχθηκε ότι διαθέτει μεγαλύτερη γαλαντομία και προτίθεται να χαρίσει το μισό στοκ της.

Πολύ γρήγορα έγινε γνωστό από επιστήμονες, που αρχικά θεωρούνταν… γραφικοί, ότι η κλασική και γνώριμη γρίπη σκοτώνει τελικά πολύ περισσότερο από τη νεοφερμένη Η1Ν1.