ΠΑΝ. ΨΥΧΑΡΗΣ: ο ΙΣΑ έχει μετατραπεί σε Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt 21.3pt”> 

Η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών στον ΙΣΑ εκφράζεται με την διαρκή και αγωνιώδη προσπάθεια της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΗΚΙ να προβάλει συνεχώς ως θέσεις του ΙΣΑ τις δικές της θέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ο κατήφορος του ΙΣΑ που το τελευταίο διάστημα έχει υποκαταστήσει το ρόλο του εκπροσώπου του υπουργείου υγείας δεν εκφράζει την πλειοψηφία πλέον των γιατρών της Αθήνας και όχι μόνο.

Η ερήμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και η πλήρης απαξίωση του ως επιταγή του μνημονίου είναι γεγονός. Έχει δε αποκλείσει την πρόσβαση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού λόγω ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας και αδυναμίας πληρωμής εισφορών. Ταυτόχρονα το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει εισβάλει ως ιδεολογία και πολιτική μέσω του μνημονίου με απάνθρωπο και βίαιο τρόπο. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν καταστεί οι συνεπέστεροι εκτελεστές της πολιτικής αυτής. Καλείται ο ιατρικός κόσμος μέσω των συλλογικών του οργάνων να πάρει θέσεις.

Ο ΙΣΑ με τον θεσμικό ρόλο του πρέπει να δηλώσει με σαφήνεια χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα για το δικαίωμα πρόσβασης όλων στο δημόσιο σύστημα, ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους status.

Ο ΙΣΑ να πάρει θέση για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας στο 1/3 των πραγματικών αναγκών (επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών), για τα κουρέματα των ταμείων και των αποθεματικών των νοσοκομείων.

Ο ΙΣΑ να πάρει θέση για το κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας. Να πάρει θέση για τις διώξεις προσωπικού-απολύσεις χωρίς να έχει τελεσιδικήσει απόφαση από τα θεσμικά όργανα. Να πάρει θέση για τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Για τους γιατρούς με μπλοκάκι για τους χιλιάδες αδιόριστους γιατρούς ΕΣΥ που μετά τις διαδικασίες κρίσης δεν διορίζονται εδώ και χρόνια-από το 2006. Για την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς κρεβάτια. Για την εγκληματική απουσία ΜΕΘ-εδώ και αν χρειάζεται μελέτη για τις συνέπειες έλλειψης ΜΕΘ. Για την ανυπαρξία πλέον πολιτικής και σχεδιασμού Μεταμοσχεύσεων.

Ο ΙΣΑ να πάρει θέση για το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Για τα παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία, για τους ασθενείς που διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή τους. Για τη συμμετοχή σε εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ, για τα ακριβά τηλεφωνικά ραντεβού, για τις ουρές στα κοινωνικά ιατρεία.

Ο ΙΣΑ να πάρει σαφή θέση για τον Υγειονομικό Χάρτη και την κοροϊδία του κράτους και του Υπουργείου Υγείας. Για τις πραγματικές ανάγκες ανά περιοχή σε υπηρεσίες και όχι μιά απλή και στείρα καταγραφή των δομών που υπάρχουν, με στόχο βέβαια και μόνο την κατάργηση τους. Τα έξι εκατομμύρια κρατικής επιχορήγησης διατέθηκαν αλλά η μελέτη είναι εκτός θέματος.

Ο ΙΣΑ να πάρει θέση για το νομικό πλαίσιο της ΄΄απελευθέρωσης΄΄ του ιατρικού επαγγέλματος, που στην πραγματικότητα είναι η σκλαβιά του γιατρού στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη σταδιακή ιδιωτικο-υπαλληλοποίηση της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής. Να πάρει θέση για την ερήμωση και σαμποτάρισμα των δομών του ΕΟΠΥΥ, των εργαστηρίων του και την ταυτόχρονη οικονομική αναβάθμιση κρτικοδίαιτων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Να πάρει θέση για το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους γιατρούς.

Ο ΙΣΑ να πάρει θέση για την πολιτική απέναντι στους ανάπηρους και ΑΜΕΑ. Για τους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να εργαστούν και η δυσλειτουργία των ΚΕΠΑ και ο τρόπος υπολογισμού των ποσοστών αναπηρίας έχουν εξευτελίσει την αξιοπρέπεια τους. Για την απουσία πολιτικής ένταξης των ΑΜΕΑ στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία.

Είναι φανερό οτι για να πάρεις θέση για όλα αυτά και για άλλα δεν υπάρχουν γκρίζες τακτικές. Ή είσαι εδώ ή είσαι εκεί. Ας πάρει θέση λοιπόν ο ΙΣΑ με σαφή τρόπο. Ή είσαι με το μνημόνιο ή δεν είσαι. Η φαντασίωση ότι μπορεί να υπάρξει άσπρη μέρα με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μνημόνια είναι μια φαντασίωση που μόνο σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί. Η ηγεσία του ΙΣΑ και το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου πρέπει να υπολογίζει όλες τις απόψεις των μελών του ΔΣ και τις παρατάξεις.

Διαχωρίζουμε την θέση μας και καλούμε όλες τις παρατάξεις να εκφράσουν και τη δική τους θέση.

 

11/8/2013

Για την ΑΕΓ

Παναγιώτης Ψυχάρης

Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ