Παναγόπουλος: Casus belli ο 14ος μισθός

«Αιτία πολέμου» είναι για τα συνδικάτα η περικοπή του 14ου μισθού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος την επομένη της απεργίας της Τετάρτης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα τον ενημερώσει για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Διαμήνυσε προς την κυβέρνηση και σε κάθε πλευρά πως όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν πρόκειται να περάσουν στη συνείδηση του λαού, αν δεν συνοδεύονται από κοινωνική δικαιοσύνη και ανακατανομή του πλούτου. Παράλληλα επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ θα ζητήσει την έμπρακτη συμπαράσταση των ευρωπαϊκών συνδικάτων (θα γίνει κοινή συνεδρίαση με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στις 7 Μαρτίου) και θα επιδιώξει τη δημιουργία κοινού μετώπου των συνδικάτων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ζήτησε να πληρώσουν όσοι τόσα χρόνια συσσώρευαν πλούτη, αυτοί που οφείλουν να κάνουν επενδύσεις. Κατηγόρησε τους εργοδότες ότι, όπως ο λύκος, «στην αναμπουμπούλα χαίρονται» και άσκησε κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, λέγοντας: «Είναι ντροπή να υποχωρούν στις πιέσεις των εργοδοτών και να μην παίρνουν ούτε ένα μέτρο για τις εργολαβίες».

* Αφησε, επίσης, αιχμή για το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία και παρατήρησε πως δεν νομίζει ότι είναι η ώρα της απόδοσης ατομικών ευθυνών. Δεν πρέπει να υπονομευθεί η κατάκτηση της ΟΝΕ και του ευρώ, ούτε να πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή προέδρων ή εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων από νομούς της Μακεδονίας, η οποία έγινε στο ΕΚΘ για την προετοιμασία της απεργίας της Τετάρτης.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ