Πανδημία / «Μαύρο» ρεκόρ με 9.284 κρούσματα, 66 επιπλέον θάνατοι- Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των ειδικών καθώς σήμερα σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 9.284 κρούσματα. Έτσι ξεπεράστηκαν κατά πολύ οι 8.613 μολύνσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 9/11//2021.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 66 άνθρωποι. Αύξηση υπήρχε στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι από 624 ανέρχονται σε 629.

Συνολικά έγιναν μόλις 95.147 τεστ (10.214 μοριακά και 84.933 rapid), με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται στο 9,76%.

 

Μέτρα για να ανακόψουν τη μετάλλαξη Όμικρον ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης, τα οποία θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Το 75% των κρουσμάτων αφορούν τις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης, ορισμένα από αυτά αφορούν την διασκέδαση. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 12 π.μ. και στο τραπέζι θα επιτρέπονται έως 6 άτομα. Παράλληλα, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ΚΝ95 ή της διπλής χειρουργικής στο προσωπικό των καταστημάτων εστίασης, στα supermarkets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναλυτικά, από 3 έως 16 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα: 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24.00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα. Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία

Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.